Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo schrijf ik een sollicitatiebrief

Zo schrijf ik een sollicitatiebrief

Ben je zo iemand die aan het einde van zijn geld nog maand overheeft? Misschien is het dan tijd om een baantje te zoeken. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief kan alleen best lastig zijn. Maar geen paniek: met deze tips van experts schrijf jij een geweldige brief!

Hanneke van Stigt Thans is de schrijfster van het boek 'Solliciteren voor starters'. Roos Smetsers werkt voor Scholieren.com en ploegt regelmatig tientallen sollicitatiebrieven door. Beiden weten ze veel van motivatiebrieven en cv's af.

Tip 1: Zorg voor een overzichtelijke brief

Maak van je cv geen rommeltje. Maak hem bijvoorbeeld netjes op in een sjabloon van Word. Roos: "Laatst was ik op zoek naar een contentmanager voor Scholieren.com (iemand die ervoor zorgt dat de inhoud van een website foutloos is). Er kwamen tientallen reacties binnen, maar veel cv's waren hartstikke onoverzichtelijk, en veel sollicitatiebrieven waren te lang. Het mooiste is als je motivatiebrief op maximaal één A4-tje past. Je hoeft bovendien niet elke werkervaring op je cv te zetten. Laat het weg als het niet relevant is.

Tip 2: Vermijd spelfouten

Spelfouten in cv's en motivatiebrieven zijn killing voor je sollicitatie. Roos zag er genoeg voorbij komen. "Voor de vacature van contentmanager zochten we een echte grammarnazi. Brieven met spelfouten gingen daarom gelijk op de nee-stapel. Een spellingchecker haalt geen foute werkwoorden eruit, let daarop. Laat je brief een dagje liggen en lees 'm dan nog eens terug. Of laat je brief aan iemand anders lezen. Zo kun je al veel fouten ontdekken." Let ook op de spelling van de naam aan wie je je brief richt. Roos: "Ik heb meerdere brieven gezien waarin mijn naam verkeerd gespeld was." Hanneke: "Raffel je sollicitatie niet af, neem er tijd voor."

Tip 3: Vertel meer over jezelf

Als je op een vacature reageert, ben je meestal niet de enige. Het is dan ook belangrijk om in je brief te laten zien wie je bent. Hanneke: "De twee belangrijkste dingen in een brief zijn de vragen: waarom ben jij geschikt en wat is jouw motivatie om op deze functie en bij dit bedrijf te solliciteren? Stel dat je solliciteert naar een baan als serveerster in een restaurant. Dan is het goed om in je brief te vertellen waarom je zo graag in de horeca wilt werken en waarom jij geknipt bent voor die baan."

Tip 4: Val op

In tijden van crisis, zoals nu, zijn banen schaars. Hoe val je op tussen tientallen andere sollicitaties? Hanneke: "Zorg ervoor dat je brief leuk is opgemaakt, dat ziet er veel beter uit dan een wit en saai document." Roos: "Probeer er geen standaardbrief van te maken. Maak bijvoorbeeld een grapje over iets wat in de vacature staat. Een leuke eerste of laatste zin werkt ook goed."

Tip 5: Loop niet op de zaken vooruit

Vertel nooit in je motivatiebrief hoeveel je wilt gaan verdienen of wanneer je niet kan werken, tipt Hanneke. "Dat komt later, als je bijvoorbeeld uitgenodigd wordt voor een gesprek. Om dit in je brief al aan te kaarten is niet handig."

Tip 6: Schrijf een open sollicitatiebrief

Soms is er geen vacature beschikbaar voor je droombaan. Volgens Hanneke kun je altijd een open sollicitatie sturen. "Dat heeft zeker nut, maar je moet van tevoren wel een beetje inschatten of er iets vrij zou kunnen zijn. Probeer het bijvoorbeeld als er iemand weggaat bij een bedrijf, of als een bedrijf gaat groeien. Misschien ben je dan wel de enige die een open sollicitatie stuurt en word je uitgenodigd voor een gesprek."

En de laatste tip:

Het is natuurlijk altijd fijn als je op gesprek mag komen, al kan dat ook verschrikkelijk spannend zijn. Daarvoor hebben de dames nog één laatste tip. "Wees niet te zenuwachtig, ze hebben je niet voor niets uitgenodigd."

Gepubliceerd op 24 januari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.