Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Campagne tegen Whatsappen op de fiets

Campagne tegen Whatsappen op de fiets

Door Anne

Op de fiets van school naar huis even je Facebook checken, je moeder Whatsappen of je vrienden bellen. Als het aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ligt, is dat verleden tijd. Gisteren lanceerde zij de campagne 'Aandacht op de weg', die jongeren moet ontmoedigen hun smartphone te gebruiken op de fiets.

De komende tijd zullen er veel radio- en tv-spotjes te horen en te zien zijn die jongeren moeten wijzen op de risico's van smartphonegebruik op de weg. Ook is er een app gelanceerd, Fietsmodus, waarmee je punten spaart als je offline fietst.

Voordat je op je ijzeren ros stapt, zet je je telefoon op 'fietsmodus', een soort vliegtuigstand. Deze modus zorgt ervoor dat inkomende berichten genegeerd worden. Hoe langer je fietst zonder je smartphone te ontgrendelen, hoe meer punten je spaart. Met deze punten maak je kans op allerlei prijzen, zoals bioscoopkaartjes, t-shirts en een fiets.

Fietsongelukken

De campagne is hard nodig, zo vindt de organisatie Veilig Verkeer Nederland. "Bij 1 op de 5 fietsongelukken bij jongeren speelt smartphonegebruik een rol. Dat is veel te veel", vertelt een woordvoerder.
Maar zo'n app, gaan jongeren die nou echt gebruiken? Veilig Verkeer Nederland denkt van wel. "Jongeren downloaden de app voor de prijzen, en gaandeweg realiseren ze zich dat onmiddellijk reageren op ieder bliepje niet nodig is. Dat berichtje kan wachten."

Prijs of boete?

De app probeert het verkeer veiliger te maken door te belonen: met telefoonvrij fietsen win je prijzen. Maar is een boete op fietsen met je smartphone niet veel effectiever? Veilig Verkeer Nederland: "Het ministerie wil eerst deze beloningscampagne proberen. We gaan testen of het werkt. Geeft het niet het gewenste resultaat, dan gaan we toch kijken of we de regelgeving kunnen veranderen. De kans bestaat dat jongeren lekker blijven fietsen met hun smartphone, als ze weten dat ze toch geen bon krijgen."

Gedoe

Niet iedereen is even enthousiast over de campagne. Blogger Joca is sceptisch. "Ik denk niet dat jongeren de app gaan gebruiken. Het is gedoe om voor je op stap gaat de app Fietsmodus aan te zetten. Bovendien is de winst te klein: kans op een bioscoopbon stimuleert niet genoeg om fanatiek de app te gebruiken."

Blogger Ivana heeft wel de pijnlijke gevolgen van smartphone-gebruik in het verkeer ervaren. "Ik was aan het fietsen en ondertussen probeerde ik een vriend te appen. Daardoor lette ik niet meer op en verloor de macht over het stuur. Toen viel ik op mijn zij in de plantenbak."


De campagne 'Aandacht op de weg' duurt tot half december.

Gepubliceerd op 24 september 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Q.

Q.

gewoon beboeten. telefonerend autorijden mag ook niet (als je het niet handsfree doet) dus waarom dan wel met telefoon in je hand op de fiets? als fietser ben je sowieso kwetsbaar.

9 jaar geleden

..

..

helemaal mee eens. en als jij als fietser even niet oplet en onder een auto terechtkomt, mag de automobilist betalen. niet dat veel fietsers zich daar ook maar iets van aantrekken.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.