Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jonge ondernemers: houten zonnebrillen

Jonge ondernemers: houten zonnebrillen

Door Lisa

Houten zonnebrillen zijn de laatste jaren razend populair. De 17-jarige Bastiaan Zwanenburg haakte in op deze trend en startte samen met zijn vriend Robert van Hoesel een succesvol bedrijf: Woodify. Het bedrijf verkocht het afgelopen jaar maar liefst 6.000 van deze eyecatchers

Nieuw: de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Eigenlijk bestaat Woodify nog helemaal niet zo lang. Robert en Bastiaan zagen de populariteit van de houten zonnebril stijgen, maar merkten op dat deze in Nederland moeilijk verkrijgbaar was. Bastiaan: "We dachten eigenlijk: 'Laten we maar gewoon beginnen en dan kijken we wel hoe het loopt.'"

Goedkoper dan een RayBan

Een tevreden Woodify-klant op InstagramDat had zo'n groot succes zou worden hadden de mannen nooit verwacht. "We hadden de hoop er honderd per maand te verkopen. Dat we er in een jaar tijd meer dan 6.000 verkocht hadden, zagen we niet aankomen", vertelt Bastiaan. Toch snappen ze het succes wel. "Voor de kwaliteit die je krijgt zijn de brillen relatief goedkoop (45 euro). Een stuk goedkoper dan een RayBan." Een andere reden voor het succes is het feit dat er aanvankelijk weinig concurrentie was, legt Bastiaan uit.

Inmiddels is de concurrentie toegenomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze nog oplettender zijn. Bastiaan: "Onze prijzen zijn het afgelopen jaar wel gestegen, maar we gebruiken nog steeds de beste materialen. Onze concurrenten schijnen minder goede kwaliteit te verkopen. Daardoor onderscheiden wij ons weer."

Te bijdehand en schoolexamen missen

Maar naast het feit dat Bastiaan een succesvol bedrijf op zijn naam heeft staan is hij ook nog gewoon scholier. Hij haalde goede cijfers, maar mocht de economieles niet meer in. "Volgens de docent was ik te bijdehand, omdat ik ervaring had met Woodify en dingen niet meer van hem aannam", vertelt Bastiaan lachend. 

Niet opdagen bij een schoolexamen? Bastiaan deed het, alhoewel hij daar wel een goede reden voor had, vindt hij zelf: "Ik mocht die dag naar een evenement om met Neelie Kroes, vicevoorzitter bij de Europese Commissie, te praten. Het was een hele goede dag voor mijn bedrijf, maar het leverde me wel een 1 op voor mijn examen. Verder was mijn school heel meegaand, hoor!" Die 1 had geen gevolgen voor zijn eindexamen, want zijn vwo-papiertje heeft hij gewoon behaald. 

Inmiddels is de combinatie van studie en werk zwaarder geworden: Bastiaan studeert Lucht- en Ruimtevaarttechniek en moet zo'n 60 uur per week studeren. De beste manier om het toch beiden te doen: heel goed plannen. "Daarnaast werk ik heel hard, zodat ik ook genoeg tijd in Woodify kan stoppen. Ik merk wel dat ik soms te veel hooi op mijn vork neem en dingen aan anderen moet overlaten", vertelt Bastiaan.

Richt je op één ding

Voor andere jonge ondernemers heeft Bastiaan maar één tip: focus. "Ik merk zelf dat ik heel veel dingen tof vind, waardoor ik weleens mijn focus kan verliezen. Zorg ervoor dat je je op één ding richt en word daar goed in."

Daarnaast is ook zelfreflectie volgens de 17-jarige ondernemer heel belangrijk. "Je moet continu bij jezelf nagaan hoe je ervoor staat en wat je nog kunt verbeteren aan jezelf. Probeer vooral niet in je eentje succesvol te willen zijn, maar vraag mensen die verstand hebben van bepaalde zaken om je te helpen." Als je niet goed bent in een website bouwen, zou je daar volgens Bastiaan gewoon hulp bij moeten zoeken. 

Gepubliceerd op 18 oktober 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Y.

Y.

Wow, lucht- en ruimtevaarttechniek studeren en een goedlopend bedrijfje hebben, en dat allemaal op je 17e? Dan ben je echt goed bezig!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.