Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

'Ritalin bevordert schoolprestaties'

'Ritalin bevordert schoolprestaties'

Door Merel

Het slikken van het ADHD-middel Ritalin kan ervoor zorgen dat je schoolprestaties verbeteren. Dat vertellen deskundigen woensdag aan Scholieren.com en NU.nl. Klinkt als een fijn eindexamenmiddeltje, maar grijp toch maar niet meteen naar het medicijn: de bijwerkingen kunnen je lichaam flink ontregelen. Bovendien is het hartstikke illegaal.

Het was een hot topic in de media deze week: eindexamenkandidaten zouden 'massaal' aan de Ritalin zijn. Of de pillen echt in elke examenzaal opduiken is natuurlijk maar de vraag, maar er lijkt wel degelijk een trend te ontstaan.  

Een zorgelijke trend, vindt onderzoeker en apotheker Adrianne Faber, expert op het gebied van Ritalin. "Je weet gewoon niet wat je aan het doen bent en wat het middel met joú doet," legt ze uit. "Je laat je lichaam hard werken als je Ritalin in hoge dosering slikt. Je hartslag gaat omhoog en er kunnen bijwerkingen optreden, zoals een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, slaapproblemen en hartkloppingen."

Drugswet

Bovendien ben je strafbaar bezig. Ritalin valt namelijk onder de Opiumwet (drugswet) in Nederland net zoals bijvoorbeeld speed. "In hoge dosering en bij regelmatig gebruik kan het dan ook verslavend werken. Al is die kans niet heel groot," aldus de onderzoeker.

Volgens het artikel in het Parool, dat het vooral over Amsterdamse scholieren heeft, komen de eindexamenkandidaten aan de pillen via klasgenoten of vrienden met de concentratiestoornissen ADHD of ADD. Een 19-jarige scholier met ADD vertelde woensdag aan de Volkskrant dat hij Ritalin uitdeelt aan een aantal vrienden, omdat hij zelf meer voorgeschreven krijgt dan hij gebruikt. "Het geeft ze net die extra boost tijdens het leren." Hij zegt ook het middel zelf maar met mate te gebruiken, omdat hij niet blij is met de "zombie-achtige bijwerkingen."

Effecten

Lizanne Schweren doet onderzoek naar de lange-termijn effecten van Ritalin op het UMCG, in Groningen. Volgens haar is er nog weinig bekend over effecten op jongeren zónder ADHD, vooral op de lange termijn. De effecten ervan op volwassenen zonder concentratiestoornis zijn wel bekend. "Volwassenen presteren inderdaad beter op cognitieve testjes, waarbij ze dingen moeten onthouden of bijvoorbeeld hoofd- van bijzaken moeten scheiden," aldus de onderzoekster.

Slimmer

Ook hoogleraar Leon Kenemans, gespecialiseerd in biopsychologie en humane psychofarmacologie, erkent de positieve effecten van Ritalin. "Gemiddeld maakt het mensen slimmer. Je concentratie verbetert erdoor, al werkt het niet voor iedereen even goed."

Peiling

Op Scholieren.com peilden we gisteren wat jullie gebruiken om de examens door te komen. 14 procent van de 3.300 scholieren gaf aan Ritalin te slikken. "Dat vind ik wel erg veel," zegt Lizanne Schweren. "Het is in ieder geval veel meer dan ik dacht."

Aan de andere kant zegt een derde (32 procent) geen enkel middel te gebruiken tijdens de examenperiode. Er zijn dus nog genoeg scholieren die de examens gewoon op eigen kracht maken. 

Wat vind jij: is alle ophef terecht of valt het allemaal wel mee? En mogen scholieren lekker zelf bepalen hoe ze hun examens doorkomen?

De complete uitslag van de pol:

[poll:534]

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

H.

H.

Wow, nu ga ik even snel kijken of ik ergens Ritalin kan scoren!
Thanks scholieren.com!

9 jaar geleden

A.

A.

Ik vind opzich niet dat mensen zonder adhd deze zooi moeten slikken om er een boost van te krijgen, slik het als je het nodig hebt.. Meeste adhd'ers zullen zich wel in mij herkennen als ik zeg dat je net een zombie wordt

9 jaar geleden

H.

H.

Het fabeltje dat het op mensen zonder AD(H)D niet werkt is enkel de wereld ingeholpen zodat die kinderen het niet gaan uitdelen op het schoolplein. De effecten zijn gewoon net als speed -kun je trouwens ook gebruiken maar is veel schadelijker en verslavender dus beter maar niet- en het werkt dus ook enorm goed bij mensen zonder AD(H)D.

Dat het ilegaal is vind ik wel de slechtste reden om het niet te doen. Ik bedoel, in sommige landen is het ook illegaal om je eigen geloof te hebben. Dat ergens een wet voor is betekent nog niet dat die wet ook goed is -dat kan sowieso bijna niet omdat iedereen wel weer andere opvattingen heeft. En de kans dat je ooit wordt veroordeeld voor het illegaal bezitten -want gebruiken is dan weer wel gewoon legaal- is natuurlijk nog kleiner dan de kans dat je de postcodeloterij wint. Waarschijnlijk komt er voor zo'n onzinnig iets niet eens een boete, laat staan rechtzaak.

De bijwerkingen zijn een veel beter argument tegen gebruik. Ik heb het zelf ook vaak zat gedaan en na een paar dagen intensief leren en dus ook Ritalin/Concerta gebruiken kun je al aan je hart gaan merken dat het niet helemaal goed voor je is. Als je er echt een tijdje mee door gaat krijg je ook steeds meer de neiging jezelf op te hangen -je wordt er depressief van.

Deze bijwerkingen hebben mensen die het krijgen voorgeschreven ook, maar dan geven je bijvoorbeeld óók nog gewoon lekker Prozac en meer van dat soort troep mee. bijwerking oplossen met nóg meer medicijnen dus.

Persoonlijk gebruikte ik gewoon de pillen van mijn broertje maar ook op school bestond er een behoorlijk grote handel.

In het artikel staat een hoeveelheid van 14% gebruikers. Ik denk dat dat wel kan kloppen. Sowieso krijgt iedereen tegenwoordig al van alles en nogwat voorgeschreven en daarbij zullen veel mensen rond de examens ook wel even rond gaan vragen. Het werkt immers goed en voor een weekje of twee zijn de bijwerkingen ook nog wel te overzien.

9 jaar geleden

F.

F.

woooow, heel werkstuk hierzo haha

9 jaar geleden

Z.

Z.

Methylfenidaat, Ritalin is een merknaam.

9 jaar geleden

A.

A.

Hilarisch dat mensen dit gebruiken. Volgens mij word de concentratie van niet-ADHD'ers er juist slechter door. Die bijwerkingen lijken me ook niet bepaald prettig. Het is een pepmiddel, dat zegt toch genoeg? Ik zou eerder een kalmeringsmiddel kiezen..

9 jaar geleden

D.

D.

Het schijnt dat DIAMOND LABS 30+ ECA ook gewoon werkt. Op natuurlijke ephedra basis. legaal in de UK.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.