Ophef om video mishandeling op school Apeldoorn

Ophef om video mishandeling op school Apeldoorn

Door Chris

Op het Edison College in Apeldoorn is de afgelopen dagen veel ophef ontstaan over een gewelddadig filmpje dat begin januari op de middelbare school is opgenomen. Op de video is te zien hoe een 13-jarige meisje een leeftijdsgenootje mishandelt op het schoolplein. Het filmpje werd door scholieren "ter vermaak" rondgestuurd via Whatsapp.

Het filmpje circuleerde niet alleen op het Edison College, maar op scholen door heel Nederland. De schoolleiding kwam er al snel achter, waardoor de dader, een meisje van een andere school, nog diezelfde middag kon worden opgepakt.

Whatsapp

De rector van de school, Fred Meijer, is niet alleen geschokt door de mishandeling, maar ook door het feit dat scholieren het filmpje massaal met elkaar deelden via Whatsapp.

De rector snapt nog wel dat de mishandeling gefilmd is, aangezien de beelden kunnen helpen bij het opsporen van de dader. Maar dat de video vervolgens naar iedereen is doorgestuurd vindt hij onbegrijpelijk, zo laat hij aan Scholieren.com weten.

Te ver

Eind vorige week heeft rector Meijer zijn leerlingen dan ook toegesproken in de aula van de school, om ze te laten weten dat dit te ver gaat. Ook is het onderwerp besproken tijdens de lessen. "Ze zijn zelf ook geschokt door het filmpje. Toen ik ze toesprak in de aula was het muisstil en aan het einde werd er massaal geapplaudiseerd. Ze weten nu dat de school dit onacceptabel vindt."

Volgens de rector worden scholen steeds vaker geconfronteerd met dit soort video's. Hij ziet het als een maatschappelijk probleem. Mede daarom heeft hij een brief gestuurd naar andere scholen in de regio, en zoekt hij de publiciteit op om aandacht te vragen voor deze kwestie.

Keerzijde

"Ik hoop ermee te bereiken dat het niet meer gebeurt", aldus Meijer.  Ook hoopt hij ermee te bereiken dat scholieren bewuster omgaan met sociale media. "Sociale media zijn hartstikke leuk. Maar er zit ook een keerzijde aan, en die keerzijde moeten ze beseffen", zei de rector eerder al tegen de NOS.

De dader van de mishandeling in Apeldoorn werd een dag na het incident al aangehouden. Na een verhoor mocht ze weer naar huis. Vandaag liet het Openbaar Ministerie weten dat ze in maart op het matje moet komen bij de officier van justitie. Er is aangifte tegen haar gedaan. Het Edison College kan zelf niks tegen de dader ondernemen, omdat ze op een andere school zit.

Maatregel

Een leerling van de school in Apeldoorn, waarvan zeker is dat hij het filmpje naar anderen heeft doorgestuurd, heeft een maatregel gehad, laat de rector weten. Met het slachtoffer van de mishandeling gaat het naar omstandigheden goed.

Bekijk het NOS-item over dit onderwerp:

Gepubliceerd op 21 januari 2014

REACTIES

S.

S.

In plaats van het filmen, kun je diegene ook proberen te helpen. Dit gaat echt alles te buiten. Als je ziet dat ze zich haast niet kunt verzetten, heb je toch wel het fatsoen om diegene te gaan helpen? Dat lijkt mij tenminste wel. Dan maakt het niet eens uit welke reden er achter zit, dit hoort gewoon niet. En dan nog als een zielig persoon het filmpje door heel Nederland door te laten sturen, gaat te ver. Ik hoop dat diegene een flinke straf krijgt en hoop dat de straf voor de dader nog wat hoger ligt. Stoer zijn jullie hoor.

10 jaar geleden

B.

B.

Wat nu dan als ze was overleden aan verwondingen,dan schijnheilig met een roosje deelnemen aan de stille tocht want zo gaat het meestal ....

10 jaar geleden

R.

R.

Als het Journaal was langsgelopen, wat dan?
Natuurlijk is dit filmpje gedeeld want dat past bij deze leeftijdsgroep. Doorsturen voor vermaak?!!! Als je dat denkt dan begrijp je niets van jongeren. Zij delen dit omdat ze het heel erg vinden dat dit is gebeurd. Zij delen ook om te laten zien hoe hypocriet volwassenen hier op reageren want die zenden wel beelden uit van bv die vreselijke dingen in Syrië, Mali, Afghanistan, enz. Zij kijken wel naar politieseries waarin gemoord wordt en zitten te lachen om X-factor, The Voice en de homevideo's.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.