Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Deel vmbo-examen Nederlands uitgelekt

Het College voor Examens (CvE) heeft vrijdag een aantal varianten van het digitale examen Nederlands voor het vmbo-kb ingetrokken. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Die examens bevatten namelijk een leestekst over scooters, die al wereldkundig was voordat iedereen het examen had afgelegd.

Scholen mogen zelf beslissen wanneer ze hun digitale examens inplannen. Juist om het uitlekken van het examen te voorkomen, zijn er in totaal negen verschillende versies. Drie daarvan bevatten de 'scootertekst' en een bijbehorende vragenreeks.

Zulke teksten komen meestal uit printmedia van een paar jaar oud, waarvan de kans nihil is dat jij 'm ooit al gelezen hebt. Bij de 'scootertekst' was dat anders: die staat volledig op de website van een Nederlands dagblad. Toen één scholier daar achter kwam, werd het linkje natuurlijk snel doorgestuurd naar de vmbo-kb'ers die het examen nog niet hadden gemaakt.  Nadat het CvE dat ontdekte, werden de drie examenvarianten met de scootertekst meteen geschrapt.

Vragen onbekend

"Omdat er negen varianten waren, blijven er nog voldoende over. Digitale examens die nog op de planning staan, kunnen dus gewoon doorgaan", aldus een woordvoerder van het CvE. Onduidelijk is hoeveel kandidaten de toets nog niet gemaakt hebben. De vragen zelf zijn niet uitgelekt, maar als leerlingen de tekst van tevoren uitvoerig hebben kunnen bestuderen, werkt dat in hun voordeel. Ze moeten de antwoorden immers letterlijk uit de tekst halen.

Nadat de publicatie donderdagmorgen bekend werd, besloot het CvE vrijdagmiddag de betreffende examens te schrappen. "Als blijkt dat leerlingen in de tussenliggende periode voorkennis hadden, is er sprake van een onregelmatigheid. In zo’n geval beslist de Onderwijsinspectie wat er met de gemaakte examens gebeurt." Het CvE heeft echter nog geen signalen gekregen dat er in die periode examens zijn afgenomen.

Onderzoek

Het college laat weten het te betreuren als scholen en leerlingen door de publicatie van deze 'scootertekst' problemen ondervinden. De examenautoriteit laat weten het lek te onderzoeken.

Scholierenvakbond LAKS was maandagmiddag nog niet op de hoogte van de publicatie en de intrekkingen.

Gepubliceerd op 27 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?