Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

CDA klaagt over examen Nederlands

CDA-Kamerleden Michel Rog en Jaco Geurts hebben Kamervragen gesteld aan Sander Dekker, de staatssecretaris van Onderwijs, over een eindexamentekst Nederlands op havo-niveau. De tekst is een essay van professor Roos Vonk, die betrokken is geweest bij 'n onderzoek van Diederik Stapel.

Typisch, want Stapel is een onderzoeker die jarenlang de resultaten van z'n zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken gewoon heeft verzonnen. Soms bleek hij zelfs helemaal geen onderzoek gedaan te hebben. 

Geen voetnoot

Het essay van professor Roos Vonk is een tekst uit de Volkskrant en gaat erover of het not done is om vlees te eten. Ze onderbouwt haar argumenten met het onderzoek van Diederik Stapel, waar ze zelf ook bij betrokken was.

Het CDA vindt het 'onnadenkend' dat juist deze tekst gebruikt is in het examen. Volgens de partij had er sowieso wel een voetnoot of vermelding over de fraude van Stapel toegevoegd moeten worden om uit te leggen dat Stapels onderzoek naar vleeseters nep was en de uitspraken dus nergens op gebaseerd zijn.

Dekker wakker schudden

Kamervragen zijn een serieuze manier om een politicus wakker te schudden over zijn beleid, of de uitwerking daarvan. In dit geval: om staatssecretaris Sander Dekker wakker te schudden dat er een rare tekst in 'zijn' eindexamen staat. In extreme gevallen besluit een politicus na kritische vragen zijn beleid te veranderen.

Wij voorspellen: de examenmakers zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze een tekst van Diederik Stapel in een examen opnemen. Maar nee, examenkandidaten: gevolgen voor je puntenaantal voor havo Nederlands heeft dit helaas niet...

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens.

Gepubliceerd op 16 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}