Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'De invloed van het LAKS is minimaal'

Ondanks de ruim 140.000 klachten die het LAKS dit jaar al binnen kreeg, is de invloed van de klachtenlijn op de normering van de eindexamens niet heel groot. Dat zegt een woordvoerder van het College voor Examens (CvE) tegen Scholieren.com. Na een moeilijk examen een potje klagen bij het LAKS heeft zeker zin, maar uiteindelijk is de analyse van toetsenmaker Cito het belangrijkst.

"Na afloop van de examens hebben medewerkers van het CvE een gesprek met het LAKS over de examenperiode. Het LAKS kan dan inhoudelijke klachten over vragen doorgeven. Die worden vervolgens getoets aan de technische analyse van Cito. Als blijkt dat de klacht belangrijk is nemen wij ze mee naar de normeringsgesprekken", vertelt de woordvoerder van het CvE.

Het LAKS ontkent dat het weinig invloed heeft op de normering van de examens.  "Wij sorteren alle klachten, dus ook de klachten waarin aangegeven werd dat een examen te lang of te moeilijk was. Deze week bespreken we samen met het CvE en Cito onze rapporten. Aan de hand daarvan zal een normering tot stand komen", aldus klachtenlijncoördinator Sadjia Safdari.

Uiteindelijk cijfer
De normering van een examen, die ook wel de N-term wordt genoemd, is belangrijk bij het berekenen van het uiteindelijke cijfer. Een examen dat achteraf moeilijk blijkt te zijn krijgt in de normering een hoge N-term, dat een hoger eindcijfer veroorzaakt dan een lage N-term. De normering varieert van 0,0 tot 2,0. "Deze normering zorgt ervoor dat de exameneisen die aan leerlingen worden gesteld, elk jaar weer gelijk zijn", aldus het CvE. 

Cito leidend

Eindexamenkandidaten die met smart wachten op de normering moeten nog minstens een week geduld hebben. Op 11 en 12 juni vinden de normeringsgesprekken plaats. De analyse van Cito is hierbij erg belangrijk. Volgens Cito bestaat deze analyse uit een landelijke steekproef en een vragenanalyse.  "Het streven is telkens om een steekproef van minimaal 2000 leerlingen te krijgen. Bij de vragenanalyse wordt per vraag bekeken of het de vaardigheden van de kandidaat goed meet. Daarbij worden bijvoorbeeld ook de jongens met de meisjes vergeleken", zegt persvoorlichter Mariël van Dasler van Cito. "Het is vooral belangrijk dat er door de jaren heen dezelfde eisen aan de leerlingen wordt gesteld."

Toch heeft heeft het wel degelijk zin om na een moeilijk examen met het LAKS te bellen. Volgens het CvE heeft de klachtenlijn namelijk wel directe invloed als het gaat om aanvullingen op het correctievoorschrift.

Volgens Safdari van het LAKS zijn er dit schooljaar twaalf wijzigingen aan correctievoorschriften doorgevoerd, waarvan er twee door het LAKS zijn doorgegeven. "De andere tien wijzigingen zijn bij het College voor Examens afkomstig, bijvoorbeeld door docenten die naar de examenlijn hebben gebeld", aldus Safdari.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van LAKS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gepubliceerd op 3 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}