Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

LAKS verwacht 125.000 examenklachten

Scholierenvakbond LAKS maakt zich op voor een enorme klachtenregen over de centrale eindexamens die maandag beginnen. De organisatie van de Examenklachtenlijn verwacht de komende tweeënhalve week zo'n 125.000 klachten over lastige examens, foutjes in opgaves of slechte organisatie. Dat aantal is ongeveer even hoog als vorig jaar.

Hoewel examenkandidaten niet blij zijn met de onlangs aangescherpte slagingseisen- zo mogen leerlingen maximaal één 5 halen voor wiskunde, Engels en Nederlands - denkt het LAKS niet het klachtenrecord uit 2010 (146.000 klachten) te verbreken. "We denken niet dat er door de nieuwe eisen echt méér geklaagd gaat worden, maar wel dat de drempel voor wie toch al van plan was om te klagen, een stuk lager wordt,'' zegt Sadjia Safdari, coördinator van de Examenklachtenlijn.

College voor Examens

Het LAKS bundelt alle klachten en stapt daarmee naar de organisator van de centrale eindexamens, het College voor Examens (CvE). Beide partijen bespreken de meldingen voordat het CvE vergadert over de zogeheten normering, het cijfer dat bepaalt hoe streng een examen uiteindelijk becijferd wordt.

"Er wordt elk jaar het meest geklaagd over Nederlands en M&O (Management en Organisatie.) Bij M&O wordt er vooral gemeld dat het een te moeilijk examen was. Maar uiteindelijk valt de normering van dit vak elk jaar weer reuze mee," weet Safdari. Ondanks alle klachten scoren toch relatief veel leerlingen een voldoende. De klagers over Nederlands vinden het betreffende examen lastiger dan verwacht: de teksten zijn volgens hen te lang en te ingewikkeld.

Bellen in de examenzaal

Naast alle inhoudelijke klachten over moeilijkheidsgraad en foutjes in de opgaven ontvangt het LAKS ook veel zogeheten 'logistieke klachten'. Bijvoorbeeld over lekkage in de examenzaal of bellende surveillanten die de rust tijdens het examen verstoorden. "Als er zo'n logistieke klacht binnenkomt, nemen we meteen contact op met de desbetreffende school in de hoop dat het de volgende dag niet meer gebeurt en kandidaten gewoon rustig hun andere examens kunnen maken."

Door het grote aantal examenkandidaten met een klacht was vorig jaar de website van de Examenklachtenlijn een aantal keer uit de lucht. "Ja, dat was niet goed. Dit jaar hebben we de website heel erg vaak gecheckt, nu is-'ie klaar voor de klachtenstorm," belooft Safdari lachend.

Liever digitaal klagen

"Bovendien zit een team van acht middelbare scholieren, een LAKS-beleidsmedewerker en ikzelf elke dag achter de telefoon om klachten te registreren,'' aldus Safdari. Omdat het LAKS uit ervaring weet dat scholieren vooral net na een examen bellen, is de telefoonlijn alleen geopend op examendagen van 12.00 tot 19.00 uur. "Bovendien verkiezen scholieren klagen via internet vaak toch boven bellen. Het is makkelijker, sneller en de drempel is minder hoog.''

Safdari: "Uiteindelijk hebben we hiermee de afgelopen 25 jaar al heel erg veel scholieren kunnen helpen. Dus examenkandidaten: schroom niet om te klagen, want het heeft altijd zin!"

Marjelle Boorsma, bestuurslid van het LAKS: "Wij zijn in 1984 begonnen met de klachtenlijn. Toen zaten we met één telefoontje en één papiertje de klachten te tellen, de eerste jaren zo'n 2000 in totaal. Sinds het nieuwe millennium zijn we ook digitaal te werk gegaan en schoot het aantal klachten opeens omhoog. In tien jaar klommen we van de 10.000 naar de 100.000 klachten. Dit is vooral te danken aan het digitale tijdperk, wat klagen makkelijker maakt." Tot 2009 werd vooral over de talen, wiskunde en economie geklaagd, de laatste jaren vinden leerlingen vooral M&O en Nederlands beduidend lastiger.

De Examenklachtenlijn is bereikbaar op 020-5244066 of via Examenklacht.nl.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op www.scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 12 mei 2013


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?