Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Verdachte dreiging Leiden opgepakt

Verdachte dreiging Leiden opgepakt

Duizenden scholieren van zo'n twintig middelbare en mbo-scholen in Leiden hebben vandaag onverwachts vrij. Dit weekend dreigde iemand op 4Chan namelijk z'n leraar en zoveel mogelijk scholieren in Leiden neer te schieten.

Update 11:55 uur: De politie heeft maandagmorgen een verdachte aangehouden. Dat heeft de politie aan de NOS bevestigd. Het zou gaan om een oud-leerling van The British School in Wassenaar. De politie wil nog geen details kwijt over de aanhouding. Een woordvoerster zegt tegen het ANP: "Het zou hem ook gewoon níet kunnen zijn." Meer info hier

Update 12:20 uur: Er is een mogelijk vuurwapen aangetroffen op een middelbare school in Leiderdorp. Deze school werd maandagochtend gesloten. Dit meldt de schoolleiding aan de Telegraaf.

Update 12:54 uur: Het vuurwapen dat is aangetroffen op de middelbare school in Leiderdorp blijkt een speelgoedpistool.

Update 20:00 uur: alle Leidse scholen gaan morgen weer open.

Nadat het bericht onder ogen van de politie kwam, heeft die besloten om voor de zekerheid vandaag alle scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar onderwijs dicht te houden.

Geen enkel risico

Vanochtend vroeg surveilleerde de politie al voor (gesloten) deuren van de scholen. "Gezien de ernst van de dreiging is besloten geen enkel risico te nemen", schrijft de politie in een persbericht.

De dreiger schreef op 4Chan: "Ik gebruik een proxy, dus de politie zal me niet kunnen vinden vóór morgen.'' Een proxy is een soort digitale 'tussencomputer' die je IP-adres verbergt, waardoor je anoniem op internet bent.

Verklaring op zak

Verder schrijft hij of zij: ''Ik heb een briefje bij me als ik de school in ga, met een verklaring waarom ik dit doe." Op welke school de schietpartij dan plaats zou vinden, is niet bekend.

Het is verder nog niet bekend wanneer de scholen weer open gaan. Vandaag overleggen de politie, gemeente en schooldirecties opnieuw. 

Heel vaak grappen

Schietpartijen zijn superzeldzaam op Nederlandse scholen. Dreigementen komen een stuk vaker voor, maar vaak zijn dat flauwe grappen op social media, die voor de grappenmaker lang niet altijd goed aflopen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen? Scholieren.com houdt je voortdurend op de hoogte. Check voor het laatste nieuws ook ons twitteraccount!

Gepubliceerd op 22 april 2013
ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.