Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

André Kuipers wil meer jonge techneuten

André Kuipers wil meer jonge techneuten

Techniek studeren staat gelijk aan vieze overalls, veel lawaai en weinig baangarantie. Tenminste, dat is het imago dat technische studies en -banen hebben. Astronaut André Kuipers wil daar verandering in brengen.

Astro-André is namelijk de ambassadeur van het Techniekpact, een overheidsplan dat meer scholieren naar techniekstudies en uiteindelijk technische banen moet lokken. Ik moet al gapen als ik eraan denk, maar André niet: ''Techniek kan ook ontzettend spannend zijn!''

Laat hem mij, atechnische alfa in hart en nieren, dan maar eens overtuigen hoe cool zo'n technische opleiding wel niet is. Ik zocht 'm op in een chique hotel in Noordwijk.

Inspireren

''Eind februari ben ik ambassadeur geworden van het Techniekpact,'' steekt André van wal. ''Dat ben ik gaan doen om jongeren te inspireren en techniek een soort gezicht te geven. Ik vertel ook graag hoe leuk mijn vak is. Ik wil namelijk laten zien dat het maken van een ruimtevlucht ontzettend spannend is, en de sector techniek is echt heel gaaf.''

Maar wát is er dan zo gaaf aan deze sector? André: ''Technici zijn ontzettend belangrijk en het is sowieso fijn om te weten dat je iets doet waar je eigenlijk iedereen mee 'helpt'. Je doet ook iets tastbaars: je werkt bijvoorbeeld mee aan een MRI-scanner voor in het ziekenhuis en je ziet het resultaat van je harde werken. En je kans op een baan is wél heel groot!'' Oké, toegegeven: in de technische sector vind je sneller een baan dan in de journalistiek, mijn droombranche. 

Werk aan de winkel voor scholen

Vroeger heeft André op het vwo gezeten en daar heeft hij examen gedaan in vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. Vervolgens haalde hij zijn artsendiploma, maar daar was nog weinig technischs aan. ''Toen ik eenmaal voor astronaut ging studeren, kwam ik pas echt in aanraking met techniek.''

Een van de doelen van het Techniekpact is om het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Nu zijn er namelijk maar weinig scholieren die voor een technische studie, en dus uiteindelijk een baan, kiezen. Hoe willen ze dat voor elkaar gaan krijgen?

André: ''Er moeten meer mensen uit de sector op scholen komen vertellen over hun vak, om jongeren enthousiast te krijgen. Ook moeten bedrijven meer technische stages gaan aanbieden, in de hoop dat jongeren uiteindelijk op hun stageplek kunnen blijven werken. Verder moeten scholen duidelijk gaan maken wat de toekomst van een technicus is: eentje met baangarantie!''

Mooiste sector

Met het Techniekpact hoopt de overheid ook de techniek van haar slechte imago af te helpen. ''Door meer stages aan te bieden en technici op scholen langs te laten gaan, hopen we dat jongeren gaan inzien dat techniek echt leuk is,'' vertelt André. Want dat doen we nu dus te weinig (ahem, zie de intro van dit stuk).

''Je bent namelijk creatief bezig met de nieuwste materialen, en werkt echt ergens naartoe. Verder is techniek de toekomst! En natuurlijk de mooiste sector die er bestaat.''

Gepubliceerd op 3 mei 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

leuk artikel

10 jaar geleden

S.

S.

Mooi geschreven en helemaal mee eens. Techniek is machtig mooi:D

10 jaar geleden

Q.

Q.

en heeft hij je een beetje kunnen overtuigen hoe fantastisch techniek is?

10 jaar geleden

F.

F.

Inhoudelijk vind ik het een zeer zwak stuk. Je dramt zeer sterk je eigen mening door zonder André Kuipers inhoudelijk zijn verhaal te laten vertellen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.