Je bent slechts onkruid

Je bent slechts onkruid

Je slikt. Knippert een paar keer om de opkomende waterval te blokkeren. Je hoest. Om die brok in je keel weg te krijgen. Je lacht, dapper, alsof het je toch allemaal niet uitmaakt. Je doet alsof je er wel de humor van inziet.

Vanbinnen hoor je de tijd tikken tot het moment dat je eindelijk weer thuis bent, veilig. Sereen. Waar je wel mag huilen. Waar niemand je beoordeelt. Je wilt het je ouders eigenlijk niet vertellen. Want dan moet je tegenover hen toegeven dat je een mislukkeling bent.

Blogger Justine is jaren geleden gepest en kan zich daar nog steeds boos om maken. Haar herinneringen en de zelfmoord van een kennis inspireerden haar tot het schrijven van dit korte verhaal.

Dus ga je de volgende dag gewoon weer naar school. Dapper. Misschien doe je soms alsof je ziek bent. Je ouders geloven je en je kunt weer opgelucht ademhalen. Eén dagje niet dapper te zijn. Maar er zijn genoeg dagen dat je wel naar school moet.

Je denkt misschien dat vandaag de dag wordt waarop ze je niet zullen afsnauwen. Dat vandaag een dag wordt waarop je niet hoeft te doen alsof. Misschien begint het vandaag wel het einde.

Walgend staren

Maar elke dag is weer een teleurstelling. Het gaat niet eens om wat ze zeggen, het gaat erom hoe ze doen, zonder woorden te gebruiken. Ze staren, walgend. Ze fluisteren in elkaars oor. Lachen spottend.

Elke keer als er een groepsopdracht is, wil je verdwijnen door een zwart gat. Weer opnieuw moet je de pijn van afwijzing aan. Niemand wil met jou in het groepje. Niemand wil jou kiezen bij gym.  Ze verachten je. Je bent als onkruid in de grond.

Elke keer als een leraar jou de beurt geeft, voel je je hoofd rood aanlopen. Wat je gaat zeggen, is bij voorbaat al een complete vernedering. Op het moment dat je mompelend en stotterend je antwoord uitbrengt, lachen ze. Hard. Hun ogen roepen bijna "mislukkeling!". Maar je lacht, dapper. Je doet alsof je er de humor wel van inziet.

Leraren doen niets

Je leraren doen niks. Zij zien grappende, lachende leerlingen. Zien er de ernst niet van in. Elke keer dat je spijbelt, krijgen ze een steeds negatiever beeld van je. Na verloop van tijd is het alsof ze een van hen zijn geworden. Ze geloven niet in je.  Je gelooft ze stiekem allemaal wel. Je neemt het ze niet eens kwalijk.

Misschien denk je soms wel aan een manier om de pijn te verlichten. Misschien pak je af en toe zelfs een mes om in jezelf te snijden. Dat laat je eventjes, helaas maar kort, beter voelen. Eén moment verlicht het de pijn. Misschien denk je er soms wel eens aan om je moeders pillen te gebruiken. Of om een touw te kopen. Of om met dat mes je polsen door te snijden.

In één klap alle ellende weg, wat zou je dat mooi lijken. Naar een plek waar je niet beoordeeld wordt. Waar het veilig is. Sereen. Misschien doe je dat ook wel. Maar misschien ga je door. Moedig. Doe je alsof je er de humor wel van inziet.

Het komt goed

Maar na verloop van tijd zul je merken dat het toch minder wordt. Je realiseert je dat je ook prachtige kwaliteiten hebt. Je merkt dat je onbewust opkomt voor jezelf. Je ontmoet opeens mensen die je het gevoel geven dat je wat waard bent. Ze steunen je. Komen voor je op. Troosten je als je tranen vloeien. Je merkt opeens dat mensen je zouden missen.

Opeens realiseer je je dat je nooit de zwakke was. Dat waren zij. Zij hadden ongelijk. Je lacht weer dapper. Moedig. Maar dit keer meen je het. Dit keer doe je niet meer alsof.

Gepubliceerd op 13 maart 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Wow wat prachtig geschreven, heb er gewoon tranen van in m'n ogen!

11 jaar geleden

S.

S.

Wat goed geschreven, brok in mijn keel en tranen in mijn ogen!

11 jaar geleden

A.

A.

Mooi geschreven, vreselijk om mee te maken! Gelukkig ben je nu in een betere situatie

11 jaar geleden

N.

N.

ach uiteindelijk zijn we allemaal maar minipuntjes op aarde in een groot groot zonnestelsel in een uiversum in een heelal. :) dus hoeveel is wat waard?

11 jaar geleden

E.

E.

Helaas herkenbaar, gelukkig alleen nog maar slechte herinneringen.

11 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Iets met een brok, een keel en opkomende tranen.

11 jaar geleden

C.

C.

ik vind het gewoon erg! iedereen heeft hetzelfde skelet, en is dus iedereen gelijk!!

11 jaar geleden

T.

T.

Heel krachtig! Moedig van je om dit neer te schrijven. Is hopelijk een hart onder de riem voor heel wat anderen.

11 jaar geleden

A.

A.

Zo herkenbaar, maar toch zie ik het, als ze het bij mij doen niet als pesten. Of misschien wil ik het gewoon niet als pesten zien? Maar ik leef me wel goed in in jou. Ik vond dit een GEWELDIG verhaal. Echt heel erg mooi. Als ik nou eens zo goed zou kunnen schrijven! ?

11 jaar geleden

N.

N.

Alleen het einde, daar mag ik op hopen. Maar verder herken ik mijn gehele situatie hierin! Ik krijg er zelfs kippenvel van. Gelukkig heb ik wel een hoop goede leraren rondlopen op school waardoor het een stuk draaglijker wordt.

11 jaar geleden

R.

R.

Zo triest, maar zo waar. Kinderen pesten kinderen en de grote mensen kijken toe. Waarom? Omdat niemand zegt hoe je moet ingrijpen. Ze weten het niet en het gaat niet om hun kind. Pesters kun je (laten) stoppen, heel eenvoudig. Kijk maar op pestbriefje.com Als de pester niet onmiddellijk stopt stuur ik de rekening voor de schadevergoeding. Wie pest gaat betalen!

11 jaar geleden

H.

H.

Jammer genoeg is dit ook voor mij herkenbaar. Krijg direct weer allemaal slechte herinnering als ik dit lees. Gelukkig was ook het einde voor mij herkenbaar :)

11 jaar geleden

R.

R.

*applaus*

11 jaar geleden

R.

R.

Ontzettend goed beschreven en herkenbaar. Ja, ik heb het ook beleefd - de schaamte om het aan je ouders te vertellen en altijd maar leven tussen hoop en wanhoop.... Maar wat prachtig, die wending aan het eind: Het besef "ik ben niet de zwakke en de mindere - het is eerder omgekeerd!" Wat een kracht en wat een moed!

11 jaar geleden

S.

S.

egt herkenbaar :( gelukkig heb ik ook nog echte vriendinnen die me troosten en laten lachen :)

11 jaar geleden

M.

M.

Heel herkenbaar jammer genoeg.

11 jaar geleden

O.

O.

Volgens mij kan ieder persoon hier zich aan relateren, zelfs al zou je de pester zelf zijn. Ik bedoel, kom op, iedereen voelt zich wel eens slecht. Gewoon omdat we met hormonen strakstaande tieners zijn.
Zelfs ik heb mooie versieringen in mijn been gesneden en denk in iedere kleine wc waar een mooie bus luchtverfrisser staat dat zelfmoord daar té makkelijk is. Tieners hè.

11 jaar geleden

J.

J.

*applaus*

11 jaar geleden

#.

#.

dit is eng.
ik zie mezelf hier wcht in

11 jaar geleden

W.

W.

Oke heel herkenbaar zit nu gelukkig op een andere school en heb een super klas x

11 jaar geleden

G.

G.

Ik zal me nimmer laten pesten, gewoon hard slaan, ik denk dat de enige remedie om pesten te stoppen is om van je af te slaan. Iedereen begrijpt wel dat je het niet leuk vindt gepest te worden dus hoef je niet te lachen, dat zal het hooguit erger maken. Ik ben ook wel eens gepest, maar ik heb er een neger uitgepakt en die samen met twee anderen in afgetuigd en sindsdien is er geen vuiltje meer aan de lucht.
Geweld werkt wel degelijk.

11 jaar geleden

A.

A.

Herkenbaar. Mooi geschreven.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.