Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Agenda vol borrels voor het LAKS

Agenda vol borrels voor het LAKS

Door Bram

Mijn schoolgenoot Hugo van der Heijden (18), door zijn twee meter lengte in de volksmond ook wel Huge genoemd, skipt regelmatig een paar lessen. Deze beroepsspijbelaar heeft het beste excuus van de hele school: als penningmeester van scholierenvakbond LAKS moet hij regelmatig vergaderen en borrelen onder schooltijd.

Klinkt als een gouden bijbaan: op nationale schaal alle leerlingen vertegenwoordigen en er nog een hoop voor terugkrijgen ook. Misschien ook iets voor jou? 

Solliciteren

Hugo besloot op zijn zeventiende te solliciteren bij het LAKS-bestuur. "Ik was altijd al betrokken bij alles wat met schoolbeleid te maken had. Ik zat al in de leerlingenraad en praatte graag mee over het besturen van de school. Zulke zaken interesseerden me altijd al, omdat er binnen het algemene schoolbeleid vaak nog best wat misgaat of beter kan.''

Hij kwam er op Scholieren.com achter dat het LAKS een nieuw bestuur zocht. "Ik zag een oproep staan waarin werd verteld dat het LAKS op zoek was naar een volledig nieuw bestuur voor het volgende schooljaar. Ik dacht: ik solliciteer gewoon. Het verliep allemaal heel soepel, pas in de tweede sollicitatieronde besefte ik waar ik echt mee bezig was."

Financiën en borrels

Want ja, die impulssollicitatie bleek uit te monden in best een flinke klus. Hugo werd benoemd tot penningmeester, een functie die veel verantwoordelijkheid en gepriegel met cijfertjes met zich meebrengt. "Het is een nogal stoffige taak af en toe, maar ook een taak die je op mijn leeftijd nergens anders uit kunt voeren.''

Daarnaast wordt Hugo goed begeleid. "Het LAKS heeft naast het scholierenbestuur ook nog personeel in dienst, waaronder iemand die ook een deel van de administratie bijhoudt, zodat ik ook nog tijd heb voor andere taken en mezelf." Vet leerzaam dus: zo worden economie en M&O meteen een stuk begrijpelijker.

De rest van zijn takenlijst is wat minder stoffig. "We krijgen veel uitnodigingen om langs te komen op feestjes en borrels van studentenvakbonden en dergelijke. Als ik zou willen, zou ik mijn hele schooljaar kunnen vullen met borrels. Maar dan moet je dus uitgaan van ongeveer drie borrels per week en dat is best killing, dus kan ik ze helaas niet allemaal bijwonen.' Maar daarnaast heb ik laatst bijvoorbeeld een reis naar Noorwegen gemaakt en zo nu en dan ga ik bij Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, op de koffie."

Systematisch spijbelen

Heeft bestuurslid zijn dan alleen maar positieve kanten? Nee, zeker niet, Hugo moest er ook aardig wat voor opofferen. "School is zeker wel op een lager pitje komen te staan. Ik moest goed uitzoeken bij welke vakken ik uren kon missen en welke niet, want je mist er sowieso een aantal."

Het aantal lesuren dat je mist verschilt ook per bestuurslid. "Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt: ik heb zelf een aantal portefeuilles op me genomen die aardig wat tijd in beslag nemen. Maar je kunt als bestuurslid ook besluiten om wat kleinere taken op je te nemen, zodat je meer tijd overhoudt voor school en zo."

Blijven slapen

En niet alleen school, maar ook zijn nachtrust lijdt wel eens onder zijn taken. "Er zijn wel eens dagen dat ik 's nachts na een drukke dag en een vergadering 's avonds in Amsterdam op het hoofdkantoor blijf slapen. Maar dan moet ik er de volgende morgen wel weer om zes uur uit om de trein naar Den Bosch te pakken zodat ik mijn eerste lesuur nog haal."

Maar 't is het Hugo allemaal waard. "Ik sluit veel vriendschappen en leg veel contacten als bestuurslid. En deuren die anders gesloten zouden blijven gaan voor me open. Ik zou het iedereen aanraden."

Tromgeroffel: het LAKS is ook dit jaar weer op zoek naar nieuwe bestuursleden. Zie jij het wel zitten om in de voetsporen van Hugo te treden? Meer info over de sollicitatieprocedure vind je hier.

Gepubliceerd op 23 januari 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Nora

Nora

"Het is een nogal stoffige taak af en toe, maar ook een taak die je nergens anders kan uitvoeren op zo'n leeftijd." Incorrect.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Misschien kun je die taak wel ergens anders uitvoeren, bijna nergens anders op een dergelijk grote schaal.

11 jaar geleden

W.

W.

Wat Grieke zegt is waar. Om inhoudelijk in de te gaan op het artikel: Lijkt me een goede kans, maar ik zou dat niet aankunnen met de uren die ik zal gaan missen. Dat zou ik niet kunnen bijbenen vrees ik.

11 jaar geleden

Simon

Simon

Vedte shit. En morgen 2 LAKS-bestuursleden op het S.com-kantoor. Wat een gezelligheid!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.