Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Ontevreden over studiekeuzebegeleiding

Ontevreden over studiekeuzebegeleiding

Veel eerstejaarsstudenten zijn niet erg happy met de studiekeuzebegeleiding van hun middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

De studenten hebben spijt van hun keuze: een derde stopt al in het eerste jaar, of wisselt van studie. Een betere begeleiding had dat misschien kunnen voorkomen.

Aan het onderzoek van het 1V Jongerenpanel werkten 550 scholieren en 1350 studenten mee. 35% van de jongeren zou een andere studie kiezen, als dat opnieuw mocht. Het merendeel van de studenten vindt dat de middelbare school hen niet goed heeft begeleid. Een geswitchte student zegt: ‘’De begeleiding van mijn school heeft helemaal geen nut gehad. Scholen kunnen beter naar iemands kwaliteiten en interesses kijken.’’

Wat ook goed zou helpen, is een gesprek met een studieadviseur. 82% van de studenten vindt dat zo’n gesprek verplicht moet worden voor iedere scholier in de bovenbouw. Ook de scholieren vinden dat ’n goede oplossing.

Zomaar kruisjes zetten

Opvallend is dat scholieren over het algemeen best tevreden zijn met de studiekeuzebegeleiding op hun school. Toch vinden ze het maken van een studiekeuze best lastig: zeven van de tien huidige bovenbouwscholieren vindt het moeilijk om de goede keuze te maken.

De minister van Onderwijs (Jet Bussemaker) vindt dat de scholieren zelf verantwoordelijk zijn. “Waar we echt vanaf moeten, is dat ze denken: ik zet maar ergens een kruisje en dan ga ik kijken of de studie bij me past.” De studenten zijn het daar niet mee eens. 69% vindt dat ze wel voldoende werk hebben gemaakt van hun studiekeuze.

Veel geld kwijt

Het kost de overheid jaarlijks ruim 200 miljoen. Maar de overheid is niet de enige die veel kwijt is vanwege studiestoppers. Ook de studenten zelf verliezen veel geld aan boeken, collegegeld en woonkosten. "Je bent gewoon een jaar aan kosten kwijt," zegt LAKS-voorzitter Lotte Savelberg tijdens de uitzending van EenVandaag.

Volgens haar wordt er te weinig gedaan aan het verwerken van alle info die op je af komt. "Ga met een docent, je ouders of met vrienden in gesprek. Vraag je dan af: wat vind ik precies van die informatie, en hoe past dat bij mij en een eventuele studie?"

Er gaat vanaf januari 2014 wel wat veranderen om de hoge uitval te voorkomen. Toekomstige studenten moeten zich eerder inschrijven, zodat ze ook nog met de universiteit of hogeschool in gesprek kunnen of een proefles kunnen bijwonen. Jet Bussemaker: "De instelling en student moeten elkaar ontmoet hebben voordat de student begint met studeren."

Kijk hier het hele item van EenVandaag:

sitestat

Gepubliceerd op 16 januari 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

Volkomen terecht dat hier aandacht aan besteed wordt!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.