Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Huiswerk-God

Huiswerk-God

Mijn bijbaantje is de hemel op aarde. De pennen zijn mijn engelen en het antwoordenboekje is de Bijbel. En ik ben God. Samen met een paar andere goden zorg ik dat de leerlingen alles snappen, maken en leren.

Ooit ging ik zelf naar een huiswerkinstituut. Nu ik m'n diploma heb, zijn de rollen omgedraaid: ik heb een bijbaantje in een huiswerkklas. Ik ben er oppermachtig.

Oneindig wiskunde herhalen

Zes jaar lang maakte ik huiswerk, waarvan de helft totaal onzinnig. Nu moeten de kinderen bij het huiswerkinstituut diezelfde opdrachten maken. Oneindig wiskundesommetjes herhalen die ze toch al snappen.

"Moet ik dit allemaal maken? Het is zoveel en ik snap het allang,” verzucht een leerling. Maar het staat op zijn planner en ik ben God, dus zeg ik vrolijk: "Ja, dat moet!". Aldus geschiedt. Want de wil van een God valt niet te veranderen. Dacht ik.

Allesbehalve God

Ik blijk namelijk allesbehalve God in mijn rol als bijlesleraar. Ik leg natuurkunde, scheikunde en wiskunde uit. De leerlingen stellen vragen. Ze slaan hun wiskundeboek open bij de laatste vraag van de laatste paragraaf van het moeilijkste hoofdstuk. De allerlastigste opgave dus. Dan vragen ze: "hoe moet dit?".

Ietwat hopeloos kijk ik dan naar die vraag. Of het nou brugklas havo, vijfdejaars vwo of drie vmbo-k is, ik weet nooit direct een antwoord. Leerlingen wachten soms uren op mijn krakende hersens. Niet echt goddelijk, hè.

Antwoordenboekje

De helft van al het huiswerk gaat over onzin. Maar dat maakt die andere helft wel meteen vreselijk belangrijk. Ik controleer of alles gemaakt is. Of ze het niet uit het antwoordenboekje hebben overgeschreven. Zo niet, dan complimenteer ik ze met hun geweldige prestatie. Anders moeten ze het zelf opnieuw maken en blijven ze nog even binnen gesloten deuren.

Zo ben ik toch een beetje God, met de sleutel van het hek in handen.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Tjeerd aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 7 december 2012

REACTIES

I.

I.

haha echt grappig

11 jaar geleden

F.

F.

Bijbaantje? Was de Franse camping niet meer interessant? ;p

11 jaar geleden

_.

_.

Het is echt saai om je als God neer te zetten, dan heb ik al gelijk geen zin meer om te lezen.

11 jaar geleden

A.

A.

Da's anders wel een heel erg literaire verwijzing hoor (a)
Ooit de engelenmaker gelezen?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.