Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Handig: online bijles

Handig: online bijles

Door Pim

Als ik iéts suf en vervelend vind, dan is het wel bijles. Kleffe koekjes en lauwe thee terwijl je die 3 probeert op te halen van dat ene rotvak.

De nieuwe bijlessite Net-les.nl (van studenten van de TU Delft) doet dat anders. Je koopt, plant en volgt je bètabijles helemaal online. Klinkt veelbelovend: je kunt wekelijkse sessies volgen, maar ook eenmalig een uurtje bijspijkeren voor een toets. Ik probeer het uit.

Nadat ik me heb aangemeld, krijg ik een mailtje van docent Sebastiaan. Hij legt uit dat ik als beginner een gratis proefles krijg (daarna kost het 17,50 euro per uur). De proefles is vooral bedoeld om kennis te maken met het systeem en elkaar. En wat wil ik eigenlijk leren? Nou, ik heb maandag een proefwerk scheikunde...

Huiswerk

Op donderdagmiddag bedenk ik me ineens dat ik de opdrachten die ik in de bijles van vrijdag wil bespreken, nog in het systeem moet zetten.

Dat gaat gemakkelijk: ik maak met mijn telefoon foto's van de opgaven, mail ze naar mezelf en kan ze in de online lesomgeving simpel uploaden.

De les

Dan de les zelf. Ik klap m'n laptop open en daar is-'ie dan, rechtsboven in het scherm via de webcam. Sebastiaan, vrolijke krullenbol, zit in een overduidelijke studentenkamer met een rode Beats op z'n hoofd op me te wachten. "Heej Pim, alles goed?"

Eerst legt Sebastiaan de leeromgeving uit: alle knopjes worden behandeld. Hij heeft z'n muis gedeeld, zodat een grote groene pijl op mijn scherm precies laat zien wat hij aanwijst. Erg handig. We beginnen met mijn verzoek: een algemeen stappenplan om scheikundevragen te tackelen.

Terwijl hij uitlegt, schrijft Sebastiaan met de penfunctie het vijfstappenplan op dat hij zelf altijd gebruikt. We praten alsof we aan het Skypen zijn, maar dan met een gedeeld whiteboard voor onze neus. 

We bespreken stap voor stap twee scheikundesommen. Ik raak mijn muis nauwelijks aan. Hij schrijft, markeert belangrijke onderdelen van de vraag en geeft af en toe een voorbeeld ter verduidelijking. Ik denk na en reken dingen uit op m'n grafische rekenmachine.

Anderhalf uur later heb ik het idee dat ik de meeste vragen nu wel aan kan. Gewoon rustig blijven en het stappenplan uitvoeren, dan komt alles goed. We nemen afscheid en ik sluit de online lesomgeving af.

Evaluatie

Tien minuten later krijg ik een mailtje. Sebastiaan heeft een stukje geschreven over de les in mijn 'bijlesdossier':

Deze info is best handig, al is het wel onhandig dat die niet automatisch opgeslagen worden. Dat moet je met print-screens doen. Ook zou ik het wel fijn vinden om de hele les later terug te kunnen kijken. Dat zou Net-Les alleen maar wat opslagruimte op de server kosten. Jammer!

Plus- en minpunten

Al met al is Net-les een prima bijlestool, zeker om voor een toets nog even een keer de stof door te nemen met iemand die er echt verstand van heeft. Maar om hier een wekelijkse sessie van te maken? Mwah. Daarvoor vind ik 17,50 euro toch iets te prijzig. Maar toch, ik kom hier vlak voor m'n toetsweek zeker nog een keertje terug.

+ Bijles inplannen wanneer je wilt (ook in tussenuren)
+ Niet alleen wekelijkse bijles, maar ook gewoon één keer je toetsstof doornemen
+ Makkelijk je voortgang bijhouden via dossiers

- Prijs: 17,50 is duurder dan face-to-face-bijles, al krijg je er wel een hoop voor terug
- De lessen zijn niet terug te kijken
- Je kunt tot nu toe alleen bijles in exacte vakken krijgen

Ook eens proberen? Dat kan: als je je aanmeldt kun je een gratis proefles volgen. Net-Les geeft daarnaast 10% korting aan Scholieren.com-bezoekers. Meer info hier.

Gepubliceerd op 4 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.