Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Van vmbo naar havo: doen?

Van vmbo naar havo: doen?

Steeds meer vmbo'ers kiezen ervoor om na hun eindexamen havo te gaan doen. Net als ik. Geen makkelijke opgave: havo-opleidingen stellen hoge eisen aan vmbo-instromers en ook de strengere eindexamenregels maken de havo nou niet bepaald makkelijk.

Is de overstap van vmbo naar havo dan wel zo'n aanrader? Moet je erg wennen? Ik besprak het met vier andere ervaringsdeskundigen.

Moniek (18 jaar, hbo)
"De leraren op school zeiden dat ik de havo wel aankon, dus ik besloot de stap te wagen." Moniek slaagde voor het vmbo met vele zevens en achten, op een enkele vijf na. Ze moest vervolgens wel even slikken op de havo: het eerste halfjaar werd ze overvallen door het vele leerwerk. Toch zette ze stevig door en vond uiteindelijk haar plekje.

Inmiddels doet ze de pabo en vindt het ontzettend leuk, ondanks het vele werk. "Ik raad vmbo'ers aan om goed na te denken: het is een grote stap. Maar als je het echt wilt, kun je het ook."

Menno (17 jaar, 5 havo)
Ook Menno had goede cijfers voor zijn eindexamen: zelfs een acht op Engels en geschiedenis. Al vrij jong wist hij dat hij naar de pabo wilde. Dat kon via de havo of het mbo en de keus was al snel gemaakt. "Mijn leraren raadden me aan om naar de havo te gaan." De vierde klas op de havo ging Menno goed af, hij had het eigenlijk zwaarder verwacht.

Nu zit hij in het eindexamenjaar. Hij komt prima mee, staat er goed voor en denkt dat hij z'n examen wel gaat halen. Op naar de pabo! 

Susanne (18 jaar, hbo) en Margot (18 jaar, vavo)
Deze zusjes hebben al een lange weg achter de rug. Van vmbo naar havo, daarna weer afgestroomd, vervolgens weer opgeklommen.

Susanne (onder) is geslaagd voor de havo, ondanks dat ze de stap vanaf het vmbo lastig vond: "Op de havo moest ik het toch echt zelf doen." Ondanks een slecht begin van het vierde jaar is ze geslaagd met kleine voldoendes. Nu volgt ze de lerarenopleiding Maatschappijleer.

Voor Margot liep het minder goed af: ze zakte. Ook een herkansing geschiedenis bood geen uitkomst. Nu doet ze vavo, waar ze alsnog dat havo-papiertje probeert te krijgen. Ze ziet het positief in: ze doet drie vakken opnieuw en is al druk bezig met haar toekomst.

Doorzettingsvermogen vereist

En ik? Ik (inmiddels in 5 havo) merk dat de overstap naar de havo pittig is, maar zeker niet onmogelijk. De verhalen hierboven bevatten een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen, wat je echt wel nodig hebt. Denk je erover om naar de havo te gaan, overweeg die stap dan serieus en kijk goed naar je cijfers. En vraag ook zeker je leraren advies, zij kennen je goed. En dan is het enkel nog maar een kwestie van doen. Ik heb er in elk geval vertrouwen in dat ik dit jaar slaag.

Wat voor cijfers had je op het vmbo?

- Meestal tussen de 6,5 en 8,0, wel was er een redelijk groot verschil, zo was ik minder goed in talen en een stuk beter in de sociale vakken (economie, ak en maatschappijleer)

2.     Waarom wilde je de overstap doen naar havo?

- Ik wilde naar havo, omdat nog niet echt een idee had wat voor mbo opleiding of richting ik zou willen doen en door de havo te gaan doen kon ik het keuze moment nog 2 jaar uitstellen en me beter orienteren.

3.     Hoe verging het je op de havo?

- Ik vond de overstap wel lastig, omdat ik de havo ben gaan doen op een andere school. Bij mijn vmbo school ging het meer om samenwerken en bij mijn havo school lag de nadruk meer op het individu.

In de vierde klas had ik een heel slecht begin, maar ben uiteindelijk wel over gegaan naar de 5de. Het examenjaar vond ik pittig maar gelukkig had ik goede cijfers voor de praktische opdrachten waardoor

ik nog wel redelijk uit kwam. Uiteindelijk ben ik geslaagd met (kleine) voldoendes (6,0/6,5) en een onvoldoende voor engels. Die kon ik gelukkig ook compenseren met mijn profielwerkstuk.

4.     Welke opleiding ben je gaan doen en hoe bevalt deze?

Ik ben een maand geleden begonnen met de lerarenopleiding maatschappijleer op het NHL in Leeuwarden. De opleiding zelf is qua colleges heel breed, van criminaliteit tot media en recht/politiek tot antropologie.

Nu ik eraan begonnen ben twijfel ik wel of het leraar zijn wat voor mij is, maar door de stages in het eerste jaar hoop ik daar snel achter te komen. Of ik door ga met de opleiding, mijn P ga halen of totaal wat anders ga

doen, dat weet ik nog niet. Op de opleiding moet je veel zelfstudie doen en je krijgt behoorlijke hoofdstukken die je voor elk college moet voorbereiden. Gelukkig is het wel interessant en gaat dat tot nu toe wel aardig.

Gepubliceerd op 2 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

P.

P.

ik doe nu ook havo (havo 5) en kom ook van het VMBO. het is zeker pittig, en vanaf het begin moet je alles bijhouden wil je niet in je laatste periode gaan stressen.
onderschat het niet als je VMBO met gemak gehaald hebt hoor. maar het is zeker niet onmogelijk. ik zou zeggen: ga er vooor!

11 jaar geleden

B.

B.



Ik Ben in de 1e klas van VMBO kan he naar HAVO 2 kan je me helpen

5 jaar geleden

P.

P.

Voor de meeste mensen is de overstap inderdaad moeilijk, maar ga daar niet zomaar vanuit! Mijn docenten hebben keer op keer verteld dat het toch o zo moeilijk was. Ik ben dus dit jaar in 4 Havo begonnen en wat bleek, ik had het extreem overschat! Gelukkig ben ik op een geweldige school terecht gekomen en mocht ik de 2e periode verder in 4 Vwo :) Ik zit daar nu veel beter op mijn plek en de overstap vmbo-t -> vwo valt prima te doen. Nou ben ik natuurlijk een uitzondering en zat ik gewoon flink onder mijn niveau, maar staar je er alsjeblieft niet blind op dat het zo moeilijk is. Een mooi stel hersens, goede motivatie en flink wat inzet en je kan het gewoon aan!

11 jaar geleden

J.

J.

IK ben van 2 mavo naar 3 havo gegaan niet, omdat ik allemaal
8 en 7 stond. Maar, omdat ik een drive heb. Het was niet makkelijk de eerste weken van het nieuwe school jaar. Maar nu ik het eerste rapport heb gehad staan er maar twee 5en. De docenten vinden het heel knap, omdat ze zien dat ik er ook voor werk dit stond op mijn rapport ' best Jort, de eerste weken waren wennen maar het gaat nu een stuk beter. Als het om hard werken gaat kan de klas nog wat van je leren!! Terwijl je ook dyslectie hebt en moeite hebt met leren en concentreren vinden wij het héél knap van je ga zo door.
Ik wil hier mee zegen dat iederen het kan als je het, maar wilt! ook al heb je leer problemen!

11 jaar geleden

I.

I.

Ik zat in 1 vmbo en ga na de zomervakantie van 2015 naar 2 mavo. ik hetzelfde als jou. doorstoten van 2 mavo naar 3 havo. ik had voor cito 538, gaat dat lukken denk je? want mijn vader zegt van niet!!!

8 jaar geleden

I.

I.

ik zit nu in vmbo kader maar wil zo graag naar tl toe maar wat is eigelijk het gemiddelde punt daar voor

11 jaar geleden

L.

L.

Ik heb vmbo gedaan en wil denk ik ook havo gaan doen, maar duurt dat dan alsnog 5 jaar of hoelang duurt havo als je al vmbo hebt gedaan?

10 jaar geleden

N.

N.

@ Lisa 2 jaar ;) je doet 4 en 5 havo mee

10 jaar geleden

N.

N.

Hoi allemaal!

Ik studeer nu aan het hbo en kom ook vanaf het vmbo via de havo. Iedereen die vmbo zeer goed te doen vond raad ik zeker aan om te kiezen voor havo. Je heb zoveel meer mogelijkheden en als je er eenmaal mee begonnen bent valt het best mee. Zorg ervaar dat je discipline hebt en het lukt je zeker weten! Je kan het!

10 jaar geleden

J.

J.

Ik zit nu in me 3e jaar mavo maar weet eigenlijk al een hele tijd dat ik advocaat wil worden en dat ik via de havo naar het hbo wil ik haal nu bijna alleen maar achten zonder echt hard me best te doen en ik verveel me vaak in de les maar ondanks dat alles zeggen veel docenten en ook me ouders dat het zo zwaar is en dat het veel moeilijker is dan ik zal denken daardoor twijfel ik ern beetje maar eigenlijk wil ik echt graag naar de havo maar wat nu is hett echt zo heftig?

9 jaar geleden

C.

C.

Hai, als je echt heel erg graag advocaat wilt worden zou ik er echt voor gaan laat je niet beïnvloeden door de mensen om je heen.

Ik zit zelf ook in zo'n situatie ik wil heel graag professioneel scenarioschrijver worden en daarvoor moet ik eigenlijk ook naar de havo gaan voor de hbo opleiding die ik hiervoor moet doen, maar mijn ouders zeggen dat het mij nooit zal lukken om op de havo te komen, maar ik denk dat het mij zeker zal gaan lukken als ik blijf doorzetten en niet opgeef.

Ik denk meestal als mijn ouders zeggen dat ik nooit op havo zal komen van ik denk dat ik op havo zal komen en het is niet mijn probleem dat jullie denken dat het mij nooit zal lukken ik probeer er tenminste voor te gaan, want dit gaat wel over mijn toekomst en dat zorgt ervoor dat ik niet opgeef.

7 jaar geleden

C.

C.

Ik doe nu vmbo gl met extra praktijk vakken waardoor het tl wordt. Mijn basisschool heeft altijd gezegd dat ze me liever op havo hadden gezien. Ook veel mensen om mij heen denken dat ik meer in mij heb. En de cito's op mijn middelbare school bleven het aangeven. Maar door mijn pestverleden was ik toch gestart op vmbo tl. Ik zit nu in mijn 4de jaar tl en stanu voor de keus...mbo of havo?... Als ik hard mijn best doe zou ik het best kunnen halen denk ik. Maar het schijnt ook heel zwaar het zijn. Heeft iemand nog tips voor mij?

8 jaar geleden

J.

J.

Wat had je als uiteindelijk de keus gemaakt? Havo of toch voor het MBO gekozen?.

7 jaar geleden

S.

S.

Hii!
Ik zit nu in 4 havo en ik kom van 4 mavo af.
Ik ben met cum laude geslaagd van mavo, maar ik bereidde mij wel voor op de havo omdat ik hoorde dat het wel pittig zou worden.
In de eerste weken op de havo had ik het zwaar, maar ik gaf niet op. Nu is de eerste toetsweek voorbij, en ik heb maar één onvoldoende gehaald (5,2) voor de rest alleen maar 7 en 8. Ik merk ook dat het niet alleen maar voor de mensen die van 4 mavo pittig is maar ook voor de mensen van 3 havo. Bij mij in de klas zitten acht leerlingen die van de mavo zijn gekomen en die presteren over het algemeen beter dan de leerlingen van 3 havo etc.
GEWOON DOEN en NIET OPGEVEN
Het komt uiteindelijk allemaal goed!!!!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.