Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Een zeilreisje van 20.000 euro

Een zeilreisje van 20.000 euro

Volgende maand vaart er een tweede editie van School at Sea uit. Zo'n zeventig Nederlandse scholieren zeilen de komende maanden naar de Caraïben en terug. Onderweg krijgen ze 'gewoon' les van docenten die meevaren.

Ontzettend cool, maar goedkoop is het niet: zes maanden School at Sea kost bijna twintigduizend euro.

Een enorm bedrag, maar superzeilfanaat Robin Jansen (15 jaar, waarvan hij er vijf op een zeilschip heeft gewoond) heeft het er wel voor over. Hij is keihard aan het sparen om op 21 oktober aan boord te stappen. Hoe komt-'ie aan zoveel geld?

Fikse korting

"Vorig jaar oktober ben ik gaan sparen," steekt Robin van wal. Gelukkig heeft-'ie best wel mazzel: de Belastingdienst vindt het project één van de goede doelen die zij fikse belastingkorting geven. Robin hoeft daardoor maar ongeveer tweederde van het bedrag in te zamelen.

De eerste duizendjes cashte hij op een avond voor familie, vrienden en bekenden. Hij presenteerde zijn droomreis en veilde producten die hij onderweg nog zal kopen. En dat werkte: de Cubaanse sigaren en Panamese doeken vlogen bij voorbaat al als warme broodjes over de toonbank.

"Ik heb ook t-shirts laten bedrukken met mijn naam en het School at Sea-logo. Die heb ik in jachthavens en op Koninginnedag met winst verkocht aan mensen die zelf graag zeilen." Van de 130 bedrukte shirts heeft Robin er al 80 verkocht. Ook verkocht hij wensballonnen die hij op verzoek van de kopers midden op de Atlantische Oceaan zal oplaten. Samen met de t-shirts leverde dat zo'n 10 procent van de reiskosten op.

Business

Daarnaast hield Robin zijn hand op bij bedrijven in zijn omgeving. "Van een vriend kreeg ik een enorme lijst met contactgegevens van bedrijven zoals Campina en C1000. Die heb ik stuk voor stuk gebeld en gevraagd of ze iets voor mijn reis konden betekenen." Een aantal zaken hapte toe. Hij krijgt het echter niet cadeau: voor de donatie van zijn school moet hij tijdens zijn reis op de schoolwebsite bloggen.

Een belangrijk gedeelte van Robins spaarpot wordt door zijn grootouders en ouders gevuld. Zij betalen een derde van de reiskosten. ''Ik denk dat mijn ouders en grootouders het een goede investering vinden voor mijn ontwikkeling en dat ik er later nog heel veel aan zal hebben. Bij dit project leer je natuurlijk een heleboel dingen in de praktijk brengen die op school niet aan de orde komen. Het nemen van de leiding in een groep bijvoorbeeld.''

Koste wat kost mee

Inmiddels staat de teller op zo'n negenduizend euro. De vertrekdatum staat echter al om de hoek, wat nu als hij dat laatste deel niet op tijd binnen heeft? ''Dan leen ik die laatste paar duizend euro er gewoon bij. Ik zal koste wat het kost meezeilen, hier moet ik gewoon bij zijn.''

Gepubliceerd op 6 september 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Kim

Kim

Ik ben jaloers. Ik wil ook zo'n zeilreis! Zat ik maar weer in de vierde.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.