Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pretpakket? Hell no!

Pretpakket? Hell no!

Hidde

Ik sta op een feestje en zie een leuk meisje op twaalf uur. Langzaam beweegt ze haar eindeloos mooie lichaam richting mij. "Welk profiel doe jij?" vraagt ze. Als ik naar waarheid antwoord, kan ze met moeite haar lach onderdrukken.

Kutwijf. Ik doe toevallig Cultuur en Maatschappij op de havo, en daar ben ik trots op! Waarom? Ik loods je vliegensvlug door mijn levensverhaal.

A long time ago...

Het begint allemaal lang geleden. In 2002 om precies te zijn. Ik, nog een kleine blogger, ontvang een van mijn eerste rapporten. Terwijl dit normaal gesproken een goede gelegenheid is om bij mijn hele familie om geld te bedelen, is mijn groep 3-rapport van 2002 desastreus.

In grote koeienletters staat het er: "Hidde draait getallen om". En het vreselijke: "Hij werkt aan + en - sommen tot tien. Hij kent er maar een paar uit zijn hoofd." In zeven pagina's zie ik een carrière als wiskundeleraar aan mijn neus voorbij gaan.

Na twee jaar groep vier komt eindelijk hét excuus voor mijn cijferhandicap. Ik blijk dyscalculie te hebben. Een soort dyslexie, alleen dan met cijfers.

Lang leve de rekenmachine!

Met een dure rekenmachine in mijn hand lukt het mij om op wonderbaarlijke wijze groep acht te bereiken. De absolute top binnen het basisschoolbestaan. Het jaar van de eindmusical en de mooie meisjes. En de gevreesde CITO-eindtoets. Ik ben niet bang. Ik heb mijn rekenmachine.

Ik scoor 544 en krijg een gymnasiumadvies mee. Met tranen in mijn ogen kom ik thuis, de opengescheurde envelop (groot op de flap: "pas thuis openmaken") in mijn hand. Ik kan naar de havo/vwo-school waar ik zo graag naartoe wil.

Hallo HAVO

En dat brengt ons, lieve lezers, naar het hier en nu. Juni 2012, het moment waarop alle derdeklassers hun profielkeuze maken. En het brengt ons ook meteen naar de kern van dit artikel: profielendiscriminatie. Want ik koos onlangs, om een lang verhaal kort te maken, voor het door Marja van Bijsterveldt gehate profiel: Cultuur en Maatschappij. Op havoniveau. ZONDER WISKUNDE. 

Ik heb dit gekozen omdat het bij mij past. Ik ben honderd procent allergisch voor cijfers, maar juist verliefd op talen en maatschappijwetenschappen. Prima toch? Dus waarom zo haten, snobistische NT'ers?

Dom en lui

Want ik heb ze allemaal gehoord: wij, CM-leerlingen, zouden lui zijn. En dom. Gedoemd om tot in lengte van dagen slechtverkopende schilderijen te fabriceren. Ook het woord 'pretpakket' valt vrijwel altijd als ik vol trots vertel dat ik het domboprofiel heb gekozen. Alsof wij er voor kiezen om geen aanleg te hebben voor die verschrikkelijke exacte vakken?

Dus welke natuurprofieler legt mij uit wat de functies van politieke partijen in het besluitvormingsproces zijn? Of welke maatregelen Louis Véron nam om meer publiek te trekken naar de Opéra de Paris? Niemand? Hou dan op met die lieve CM'ers neer te halen!

Namens mij en ongeveer veertigduizend (correct me if I'm wrong) andere scholieren: bedankt.

Gepubliceerd op 19 juni 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Die pláátjes. Koediekoediekoedie.

11 jaar geleden

P.

P.

Je speelt niet eerlijk. Eerst tranen trekken met een leuk jeugdverhaal (wel echt leuk trouwens! ;-) en vervolgens snel je standpunt maken,

Overigens kan ik je ook heel goed uit leggen welke functie politieke partijen hebben in het besluitvormingsproces.

En je gaat voorbij aan het feit dat C&M'ers (in ieder geval bij mij op school) makkelijk zo'n 1500 minder studielast hebben dan NT'ers (verspreid over 3 jaar).

Ik wil niet zeggen dat het slecht is, maar daar komt wel de image vandaan.

11 jaar geleden

R.

R.



Respect voor de CM'ers. NG/NT vind ik veel makkelijker dan al die geschiedenisdingen. Getallen zijn voor mij 10 x zo duidelijk en makkelijk.

De plaatjes zijn overigens wel té schattig ;)

11 jaar geleden

S.

S.

En Pim, bedankt.

Pretpakket. Ho maar, nee. Dat is zeker de reden dat ik in de onderbouw met twee vingers in m'n neus negens kon halen, en dat ik nu kneiterhard moet werken om een 6 te halen? Niets pretpakket. Ieder z'n ding, en ons ding ligt bij CM. Ik zit trouwens op VWO, heb wel wiskunde (C), maar of dat nou wat uitmaakt?!

11 jaar geleden

U.

U.

HELD!

11 jaar geleden

R.

R.

Hell yeah! niks tegen C&M! Ze zeggen dat ik dom ben, maar zelf kunnen ze geen Frans of Duits, (laat staan dat ze het allebei hebben).

11 jaar geleden

M.

M.



Niet generaliseren: ik doe NT met Frans, Latijn en Duits, dus "ze" kunnen het wel.

11 jaar geleden

J.

J.

hoe herkenbaar

11 jaar geleden

M.

M.

Wel een beetje treurig dat er in de reacties op dit goede artikel gelijk weer keihard wordt gegeneraliseerd. C&M is niet supermakkelijk en op N&G zitten ook mensen die Frans of Duits hebben of kunnen.

11 jaar geleden

R.

R.

Hidde ik ben één van de 40.000 die het helemaal met jou eens zijn! Die arrogante NT'ers moesten eens weten hoe het is om honderden pagina's geschiedenis te leren voor 1 zielig toetsje, daarbij vergeleken is het leren dat fibrinogeen een belangrijk stollingseiwit is appeltje eitje.

Trouwens, de juf van Hidde uit groep drie kan niet kiezen welke pen ze gebruikt. Mal mens.

11 jaar geleden

D.

D.

Sorry maar het is een feit van algemene bekendheid dat over het algemeen de meesten een CM-profiel kiezen, omdat dat simpelweg makkelijker is.

11 jaar geleden

W.

W.

Haha, wel grappig dit.
Het is denk ik zo dat C&M makkelijk is, in ieder geval makkelijker dan N&T.
Ook bij mij op school is te zien dat mensen die wat minder meekomen in de 1/2/3e klas vaak C&M kiezen, niet omdat het slechter is, maar gewoon minder studielast heeft.

Het is denk ik ook niet voor niets zo dat je met een diploma met N&T/G erop ook op C&M en E&M studies wordt toegelaten.

Zelf heb ik ook geschiedenis en Duits, en ik durf te zeggen dat mijn N&T vakken veel meer inzicht vereisen dan mijn ''C&M" vakken.

Het is dus zeker geen kwestie van goed of fout, maar meer een kwestie van dat het ene moeilijker is dan het andere. Daarbij, jouw vragen op het einde zijn irrelevant, dat zegt niks over de moeilijkheid, meer over stof vragen die N&T'ers niet hebben gehad. Dat zou dus hetzelfde zijn om jou te vragen of je even de tweede wet van Newton wil uitleggen of wat een redoxreactie is.

11 jaar geleden

L.

L.

Veel NT'ers en NG'ers doen inderdaad nogal arrogant. Ik had de luxe dat ik makkelijk elk profiel kon doen. Van een NT'er kreeg ik de vraag waarom ik EM ging doen, want 'je bent toch goed in exacte vakken?' Ja, en ik ben óók goed in talen en gamma-vakken. Ik heb vrolijk EM met 4 keuzevakken gedaan (10 examenvakken dus) en heb daar geen moment spijt van gehad.

11 jaar geleden

I.

I.

Gaan we het nu over makkelijk of moeilijk hebben? Dom en minder dom? Dat is nog triester dan de discussie over of vmbo-ers nu wel of niet dommer zijn dan leerlingen van havo of vwo. Oké, sorry. Maar als je hard werkt en goede cijfers haalt met een CM profiel omdat dat je ligt, dat je dan niet 'minder' slim bent als iemand die NT doet. Ik denk persoonlijk dat een N-profiel meer (wiskundig) inzicht vereist, het is wetenschappelijker. Bij CM gaat het vooral om verbanden leggen. Het verschil in studielast uren valt ontzettend mee naar mijn idee. Ik zelf doe nu CM en mij werd verteld dat mijn vakkenpakket een zwaar profiel vormt met veel studielast uren. Ik denk dat iedereen gewoon moet doen waar die goed in is en niet moet zeuren dat anderen het minder zwaar hebben. ;)

11 jaar geleden

M.

M.

Dit is zo ontzettend herkenbaar. Ik doe ook C&M maar dan op VWO met wiskunde c. Mensen denken serieus dat 'wij' lui zijn, maar ik werk harder dan de gemiddelde NG'er voor mijn cijfers. En waarom zou ik een NG profiel kiezen als ik daar later toch niks mee wil doen? Ik heb C&M gekozen niet omdat het makkelijk is of minder studielast heeft, maar omdat ik het leuk vind. Als iedereen dat nou gewoon doet, is het toch goed?

11 jaar geleden

N.

N.

Ik vind de term pretpakket echt onzin! En ook het vooroordeel dat het maar weinig 'echte' vakken bevat. Wij hebben minder aanleg voor moeilijke berekeningen en exacte proefjes/ Al die mensen met NG/NT hebben minder aanleg voor muziek, kunst en taal.

Slaat nergens op dus ;)

11 jaar geleden

A.

A.

Gelukkig ben je er trots op dat je vuilnisman word.

11 jaar geleden

M.

M.





Ja met VWO word je natuurlijk ook vuilnisman! En putjesschepper, schoonmaakster en ga zo maar door.





Sukkel.

11 jaar geleden

H.

H.

Jij komt ook niet veel verder met die spellings fout in je zin. Niet zeuren dus ;).

11 jaar geleden

I.

I.

voordat je mensen gaat afzeiken, ga eerst op zoek naar die talenknobbel van je. Serieus, het is echt een afgang als je iemand belachelijk maakt omdat jij vindt dat diegene dom is, en jij zelf niet eens correct Nederlands kan. Wie wordt hier nu de vuilnisman?

10 jaar geleden

N.

N.

HAHAHAHAHHAHAHAH Ik ga helemaal lek! Goeie man

9 jaar geleden

H.

H.

Alleen gaan nu dus weer heel veel mensen generaliseren door te zeggen dat NT'ers NG'ers arrogant zijn etc.? Beetje jammer inderdaad.
Ik heb zowel veel bèta als veel alfa-vakken en ik merk zelf dat het verschil hem vooral zit in dat je bij bèta veel moet kunnen begrijpen en toepassen en bij alfa veel moet kunnen leren en verbanden kunnen leggen. En dan moet je het niet hebben over moeilijk of makkelijk, het is 'anders'.
Ik zou zeggen: lach de mensen lekker uit die je op je profiel aankijken en trek je er verder niks van aan. Je moet doen wat je leuk vindt en wat je kan.

11 jaar geleden

V.

V.

Het is inderdaad beetje onzin om te zeggen dat CM zonder wiskunde een 'pretpakket' is. Ik ben net zelf geslaagd met dat profiel en ik kan je zeggen dat het echt geen pretpakket is. Wat veel mensen van andere profielen vergeten is dat er heel veel vakken bij zitten waar je gewoon zonder pardon even 2 of 3 boeken voor één vak moet leren voor het eindexamen. Oh jongens toch wat een pret.

Het hangt er gewoon vanaf waar je sterke punten liggen. Bij mij liggen die bijvoorbeeld bij geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijwetenschappen omdat ik die informatie snel opneem en ik goed logisch na kan denken. Maar als je me een formule voorschoteld dan moet je me wel even een uurtje of twee geven.

11 jaar geleden

W.

W.

Ik ben een van die mensen op de school van Pim die CM heeft, zit nu eind vijfde. Ik koos in de derde voor NT/CM, maar heb natuur- en scheikunde laten vallen, waardoor ik nu met een CM profiel zit, en tsja, dat hoeft niet per sé een pretpakket te zijn. Want alhoewel ik gewoon economie, geschiedenis en muziek volg, doe ik daar ook informatica en Wiskunde B bij. Volgens mij gaat 't er gewoon om wat je het meest ligt. Daarnaast scheelt 't natuurlijk ook veel werk als je weet dat je informatica wil gaan studeren....

11 jaar geleden

E.

E.

Jongens, waar gaat deze discussie in godsnaam over? Iedereen doet wat hij leuk vindt of waar hij goed in is.
Mensen die zeggen dat CM makkelijker is dan NT, komen zelf niet echt slim over. Het gaat niet om makkelijk/moeilijk, maar om of het je ligt of niet. Dan kan een N-profiel voor sommigen dus makkelijker zijn dan een M-profiel en andersom.
De studielast is onzin, ik ben nu namelijk net klaar met 5 VWO, ik doe CM en ik ben met al mijn vakken over het algemeen evenveel uur kwijt als mensen met andere profielen.
Laat iedereen vooral doen waar hij zich het fijnst bij voelt en oordeel niet over dingen waar je niet over kunt oordelen (bijvoorbeeld over een profiel als je het zelf niet hebt).
Stop deze onzinnige discussie en ga iets leuks doen met je tijd ;)

11 jaar geleden

D.

D.

Leuk artikel, te schattige plaatjes.
Ik wilde zelf eerst ook C&M kiezen omdat ik niet goed ben in wiskunde en ik eigenlijk wel wiskunde C wilde kiezen.
Heb uiteindelijk toch EM gekozen omdat ik daar net iets meer mee kon.
Het is wel zo dat iemand bijvoorbeeld juist wiskunde makkelijk vinden, en dat die mensen dus heel slecht zijn in talen, en vice versa.
Daarom is het een beetje moeilijk te zeggen of iets een pretpakket is of niet.

11 jaar geleden

R.

R.

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat NT'ers slecht zijn in taal, en dat talenmensen slecht zijn in exacte vakken. Zelf ben ik beter in talen, maar ik heb toch een NT profiel gekozen, simpelweg omdat je daar meer mee kunt en omdat ik het wel aankan. Je kunt over het algemeen wel stellen dat de meeste mensen alfa makkelijker vinden en daarom is bèta moeilijker.

11 jaar geleden

E.

E.

jij bent vanaf nu mijn held :)
herken mezelf hier echt in! Heb ook dyscalculie, en als ik uitleg waarom ik C&M(zonder wiskunde) wil doen krijg ik vaak de reactie dat mijn carrière geen toekomst heeft. -.-''

11 jaar geleden

G.

G.

Handig zo, zonder wiskunde. Kijk, het is hartstikke leuk dat je een taal kan leren of wat feitjes in je hoofd kunt stampen, maar het is niet genoeg.
Als jij niet van natuurkunde of scheikunde houdt moet je toch ten minste economie of M&O om nog een redelijk niveau te halen. Wiskunde is noodzakelijk voor de hoogopgeleiden (en ja, daar behoren hbo'ers ook toe) in ons land.

Triest dat er toch mensen zijn die dit aspect negeren. :(

11 jaar geleden

V.

V.

Met andere woorden: als je geen wiskunde kan ben je dom, heb je geen toekomst en kan je net zo goed nu meteen op straat gaan wonen. Pfft, wat een bullshit.

11 jaar geleden

J.

J.

@Basvg
@huphup

Helaas, maar als je het bericht van anoniem leest zien jullie toch dat 'ben' de persoonsvorm is? Dus meneer anoniem heeft geen foutje gemaakt imo.

11 jaar geleden

H.

H.

Het onderwerp is 'je'. En bij 'je' komt er een t achter toch?

11 jaar geleden

W.

W.

Sorry, maar ik kies toch echt een pretpakket, namelijk E&M.

11 jaar geleden

H.

H.

Leuk dat jullie allemaal in discussie gaan naar aanleiding van het artikel. Er worden veel dingen gezegd waar ik het helemaal mee eens ben (bijvoorbeeld dat er geen 'moeilijker' of 'makkelijker' bestaat, maar dat het gewoon 'anders' is), maar sommige reacties bevestigen de vooroordelen juist (dankjewel Anoniem, ik zal in ieder geval een blije vuilnisman worden ;-)).

Maar volgens mij gaat het artikel helemaal niet over moeilijk of makkelijk, studielast of het verschil tussen CM en NT. Waar het om gaat, is dat iedereen een profiel kiest dat bij hem/haar/het past, zonder daarbij uitgelachen te worden door anderen. En natuurlijk is het onmogelijk om dan termen als moeilijk en makkelijk te vermijden, maar daar gaat het uiteindelijk niet om.

Amen.

(ik ben toch echt dé Hidde, alleen ik kon niet reageren met mijn Scholieren.com-account)

11 jaar geleden

A.

A.

Echt respect voor jou.

11 jaar geleden

F.

F.

ginger

11 jaar geleden

L.

L.

Ooh hidde je bent echt de reddende engel! Ik word altijd helemaal gek van mensen die denken dat CM'ers dom zijn. Wij zeggen toch ook niet dat NG en NT'ers dom zijn? Ieder zijn ding. Echt super dat je dit artikel hebt gemaakt :d.

11 jaar geleden

E.

E.

Zelf doe ik NT maar ik heb absoluut niets tegen CM. Ik zou nooit in een CM profiel kunnen slagen. Zo kan ik bijvoorbeeld makkelijk verbanden tussen getallen en formules ect zien, maar verbanden in teksten zie ik vaak niet. Het enige wat ik vervelend vind is dat voor mensen die minder goed zijn in wiskunde er speciaal op VWO wiskunde C komt en op de HAVO hoef je helemaal geen wiskunde te kiezen. Terwijl ze vervolgens wel van mensen met een NT profiel verwachten dat ze even examen doen in (op het VWO) drie verschillende talen. Er wordt zo rekening gehouden met de mensen die slecht zijn in wiskunde, maar de mensen die slecht zijn in talen verwachten ze dat ze even in drie verschillende talen eindexamen doen. Oke Nederlands en Engels vind ik ook wel dat je die redelijk moet beheersen, maar die derde taal erbij is toch wel te veel.

11 jaar geleden

A.

A.

Ik kan iemand neerslaan met mijn geschiedenis of maw boek

11 jaar geleden

D.

D.

CM is makkelijk voor de CM'ers, NT is makkelijk voor de NT'ers. Je kiest over het algemeen het pakket waar je het best in bent. Ik heb gekozen voor EM. Ik kan zo een 7 of 8 halen voor geschiedenis, zonder er echt mijn best voor te doen, wat een vriend van me die NT doet niet kan, maar hij haalt voor scheikunde de ene 7 na de andere, wat ik dan weer niet kan.
Wel lollig dat er nu gegeneraliseerd wordt dat er gegeneraliseerd wordt... :D

11 jaar geleden

W.

W.

Het wordt wel heftig hier.
Veel mensen zeggen dat C&M even moeilijk is als N&T afhankelijk van je oogpunt. Dit vind ik niet helemaal juist, de meeste N'ers kunnen prima een C&M profiel aan en andersom vaak niet.
Ik doe zoals ik al eerder hier zei N&T, maar ik vind E/C&M veel interessanter en leuker. Alleen de keuze in beroepen is gewoon groter met N&T zelfs in de factor C&M beroepen. Het is niet minder, maar het is denk ik wél een gegeven dat je aan C&M minder hebt dan N&T.

De argumenten van N&T'ers zijn slecht in talen e.d. is onzin. Sta een 9,4 voor Nederlands en heb Duits, ook vind ik de studielast bij geschiedenis (wat ik ook heb) vele malen lichter dan scheikunde o.i.d.

11 jaar geleden

A.

A.

11 jaar geleden

I.

I.

Ik ben blijkbaar niet de enige die voor 'dombo' uitgemaakt wordt omdat ik c&m kies , ZONDER WISKUNDE. :)

Veel mensen gaan N&T doen omdat ze dan gewoon heul veul opties hebben want met dat profiel kun je alle kanten op. Of omdat ze gewoon heel slecht zijn in talen.

C&M is geen pretpakket, Hidde je bent een HELD!

11 jaar geleden

S.

S.

Waarom zou je kijken naar de inhoud van het profiel en je eigen talenten, als je ook kan kijken welk imago je jezelf het liefst wil aanmeten?

11 jaar geleden

D.

D.

Ik hoop dat dit sarcastisch bedoeld is? Want ja, je wilt natuurlijk veel liever een goed imago op de middelbare school dan later voor de rest van je leven een opleiding/baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt..

11 jaar geleden

H.

H.

Leuk dat jullie allemaal in discussie gaan naar aanleiding van het artikel. Er worden veel dingen gezegd waar ik het helemaal mee eens ben (bijvoorbeeld dat er geen 'moeilijker' of 'makkelijker' bestaat, maar dat het gewoon 'anders' is), maar sommige reacties bevestigen de vooroordelen juist (dankjewel Anoniem, ik zal in ieder geval een blije vuilnisman worden ;-)). Maar volgens mij gaat het artikel helemaal niet over moeilijk of makkelijk, studielast of het verschil tussen CM en NT. Waar het om gaat, is dat iedereen een profiel kiest dat bij hem/haar/het past, zonder daarbij uitgelachen te worden door anderen. En natuurlijk is het onmogelijk om dan termen als moeilijk en makkelijk te vermijden, maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Amen.

11 jaar geleden

E.

E.

totaal mee eens! het is dat je wiskunde niet kunt laten vallen bij ons, anders had ik dat allang gedaan (ik doe wel de simpelste vorm, met 2 mensen in een cluster omdat niemand het durft te kiezen, wordt er vaak om belachelijk gemaakt). ben blij dat iemand eindelijk eens het met me eens is :)

11 jaar geleden

A.

A.

Ik vin CM echt geen pret pakket, als ik het zou moeten keizen in plaats van NT zou ik gaan zakken ik kan echt totaal geen talen. Voor mij is juist NT een pretpakket hoef alleen voor bio wat te doen rest niks terwijl ik bij CM meer zou moeten doen dus ik denk dat het echt verschilt uit het oogpunt van een persoon. Ook vindt ik dat je voortaan op het VWO geen 3e meer moet kiezen want als je slecht bent in talen zoals ik bv. dan heb je er drie terwijl als je slecht ben in WI alleen WIc hoeft te houden wat volgens veel mensen echt makkelijk is

11 jaar geleden

G.

G.

Al die mensen hier die denken slim te zijn door geen wiskunde te nemen. :')
Leuk dat je een talent hebt voor de talen (ga je ver mee komen..), maar als jij later toch een studie als biologie of psychologie wilt doen, ga je er toch spijt van krijgen. Om maar niet te spreken over het dagelijks nut van wat basis wiskundig inzicht (belastingen, kansen, etc.).

11 jaar geleden

A.

A.

Als je geen wiskunde kiest ga je later toch ook geen Biologie of psygologie studeren...... Dat denk ik dan.

11 jaar geleden

W.

W.

Door al die vooroordelen heb ik N&G gekozen in plaats van C&M. Zooooo veel spijt!!

11 jaar geleden

-.

-.

he, ik had dit probleem vroeger ook maar omdat ik verder goed kon leren ben ik vwo gaan doen, toen ben ik in de 4e n&g gaan doen omdat ik eigenwijs was en na een half jaar werd het gewoon allemaal teveel. Toen pas ben ik getest en ja hoor: dyscalculie.
Hierna ben ik overgestapt naar havo c&m toch met wiskunde met een tutor. veel mensen roepen inderdaad dat dit een pretpakket is maar dat is het niet, iedereen kiest een pakket waar hij of zij goed in is, de ene heeft iets met cijfers en de ander kan beter leren. Ik ben heel erg blij dat ik de overstap gemaakt heb en iedereen die zegt dat ik dom ben kan oprotten want ik ben waarschijnlijk een stuk slimmer. Ik heb alleen de handicap van dyscalculie waar totaal géén aandacht aan word besteed in het onderwijs en door de regering.
Dat wou ik even kwijt..
p.s. ik ben blij dat ik geen n&t doe, daar komen de grootste nerds vandaan en ik ben blij dat ik niet zo ben.
xxx

11 jaar geleden

W.

W.

haha zo ken ik er ook nog wel een paar, je doet met c&m helemaal niks extra qua politicologie dus dat argument heb je al niet meer. Op de keuze van 2 talen na heb je ook een pretprofiel. leuk! musicals maken en kunst, jammer genoeg dat het bij mij onder de noemer hobby valt en niet als vak. veel succes met werk vinden later ook.

11 jaar geleden

D.

D.

Wat een onzin. Er zijn honderden banen die je met een C&M profiel prima kan doen. Ik ken meer mensen in mijn omgeving met een baan gericht op maatschappij en cultuur dan bijvoorbeeld techniek. En pardon, maar ik wordt 1000 maal liever geschiedenisleraar, veilingmeester, kunsthandelaar of criminoloog dan dat ik me bezig moet houden met enorm saaie dingen van een bouwproject of dergelijke natuur en techniek-baan.

Het is dus maar wat je wil hé.

11 jaar geleden

D.

D.

Hier ben ik het zo mee eens.. Cijfers, getallen.. ik heb er NIETS mee! Ik was enorm opgelucht toen ik het vreselijke scheikunde en natuurkunde kon laten vallen. Ik heb CM profiel, (helaas met wiskunde, omdat ik VWO doe kan ik dat niet laten vallen). En wiskunde is ook mijn slechte vak! De andere vakken gaan prima. Sta gemiddeld 7/8 voor talen, geschiedenis, maatschappijwetenschappen, kunstgeschiedenis, informatica etc.

En wat zou het als dit een "pretpakket" is? (wat niet is, het ligt er maar net aan waar je goed in bent). Waarom zou ik jaaaren rotvakken als natuurkunde volgen waar ik niets van snap, als ik toch zeker weet dat mijn hart bij geschiedenis ligt en ik dat wil gaan studeren?

Altijd die verdomde wiskunde B'ers die hun neus ophalen als ik zeg dat ik moeite heb met wiskunde, want "jij hebt toch maar wiskunde A? dat is toch niet moeilijk?".

AARGH!

11 jaar geleden

N.

N.

Ik zit nu in 5 vwo NT maar als ik EM/CM had gehaald zat ik nu niet in de 5de dat kan ik je wel verzekeren. Het licht aan de persoon zelf wat makkelijker of moeilijker is. Want ik ben een echte beta en alpha vakken zijn voor mij echt vreselijk.

11 jaar geleden

D.

D.

Goed artikel!
ik ben trouwens NT-er ;)
maar ik ben zo ongelooflijk blij dat ik alleen maar duits heb. Ik heb vriendinnen met twee talen en een EM/CM profiel die veel langer met hun huiswerk bezig zijn dan ik... en een pretpaket, acht tis maar hoe je het bekijkt. ik vind mijn NT ook een pretpakket, terwijl CM voor mij een grote nachtmerrie zou zijn...

11 jaar geleden

J.

J.

Wat is dit een ongelooflijke, eindeloze discussie.

Hier spreekt een N&T'er die eerst altijd heel graag E&M wilde doen en naar de kunstacademie wilde gaan.
"Huh, goed in exacte vakken én creatief?" Ja én ik ben zelfs goed in talen.

En die hopeloze, argumentloze discussies over welk profiel nou makkelijker en welke moeilijker is, is als appels met peren vergelijken.
E&M'ers en C&M'ers moeten inderdaad lappen tekst leren voor een SO'tje, maar dat betekent niet dat mensen met een N-profiel het makkelijker hebben.

ps. ik ben niet arrogant.

11 jaar geleden

N.

N.

Als ik al deze berichten lees zie ik vooral dat of cm'ers lui zijn of dat ng/nt geen talen kunnen geen geschiedenis en aarderijkskunde culttuur of muziek achtige dingen kunnen. Ik vind dit allemaal een beetje raar. Ik doe ng, en ik vind dat cm en em leer profielen zijn in principe moet je daar meer voor leren en ik heb er niet voor gekozen (niet omdat ik het niet kan) 1 van de redenen waarom niet is omdat ik wist dat ik dan veel moest leren ik ben met leren meestal heel lui dus mensen die zeggen dat leerlingen die em en cm kiezen lui zijn hebben blijkbaar een bord voor de kop.
Maar ik vind het helemaal belachelijk dat mensen zeggen wat ng/nt ers niet kunnen ik heb dit jaar het grootste gedeelte nog geschiedenis als extra vak gehad en vakken als geschiedenis liggen mij erg goed.
Ik haalde zelfs het hoogste cijfer van de klas terwijl ik het extra deed maar door mijn verder zware pakket ben ik er mee gestopt om meer tijd in andere vakken te stoppen. Ook versnel ik engels dus dingen als dat nt/ng niet goed is in talen slaat ook nergens op en cultuur vakken vind ik ook niet moeilijk maar juist leuk. Arrogant dat zijn er misschien een paar maar ik heb respect voor mensen of ze nu een leer of inzicht profiel kiezen je moet kiezen wat je kan en leuk vind en als dat cm is is dat toch zo?

11 jaar geleden

B.

B.

yaaay

9 jaar geleden

Z.

Z.

Hey,

Ja ik ben een NT-er en waarschijnlijk heb ik precies het omgekeerde van dyscalculie. Ik heb een hekel aan talen door alle grammaticaregels: Het is zo, behalve dit, behalve dat, behalve zus, behalve zo. En dat krijg ik niet aan het einde van de periode in mijn hoofd gestampt.
Nee, geef mij maar wiskunde en natuurkunde, waar overal maar één exact antwoord op is. Een appel valt gelijk aan de valsnelheid minus de luchtweerstand van de boom, en daar is maar één antwoord voor.
In dat geval vind ik NT veel simpeler :)

11 jaar geleden

M.

M.

Hallo,
Ik ben het opzich wel met je eens maar je kijkt nu enkel vanuit jouw perspectief. Ik bedoel elke vakkenpakket heeft zo zijn 'naampjes' voor CM is dat misschien pretpakket voor NT ben je een nerd maar dat maakt niets uit want je doet wat je leuk vindt, toch? Dan hoef je toch niet een blog te schrijven zodat je een beetje kunt uithuilen.
Gewoon doen waar je zin in hebt!!

11 jaar geleden

S.

S.

Dit is ZO herkenbaar! Zelfs de leraren doen hier bij ons vrolijk aan mee... :S Als ik bij NT'ers in de klas zit merk ik echt dat ze iets minder goed zijn in talen en maatschappijleer en zo. Ik zeg niet dat dat bij iedereen zo is, maar vaak wel. Als onze klas gemiddeld een 8 haalt voor engels en een natuurklas een 5 dan hebben 'wij' toch echt wel talent voor andere vakken! Dus ik zeg: stoppen met die vooroordelen, want iedereen is weer ergens anders goed in (: Echt top, dat je voor CM'ers opkomt!

11 jaar geleden

A.

A.

Wel apart dat mensen zeggen dat Cultuur en Maatschappij sowieso makkelijker is dan Natuur en Techniek. Het ligt er maar net aan waar je goed in bent. Ik ben slecht in wiskunde dus kies ik geen N&T, maar ik ben wel goed in talen, dus door C&M te kiezen kreeg ik de kans om frans, engels, nederlands, duits, latijn en grieks te doen, alles om maar geen wiskunde B te moeten doen. Maar een vriend van mij haalt tienen voor wiskunde en krijgt het gewoon niet voor elkaar om hoger dan een 4 te halen voor frans en duits. Dus hij heeft natuurlijk N&T gekozen. Voor mij is C&M dus 'makkelijk''en voor die vriend is N&T makkelijk. Maar andersom absoluut niet.

11 jaar geleden

E.

E.

Ik heb mijn soulmate gevonden! :D
Ben het volkomen met je eens. Al wilde ik soms wel dat ik wiskunde beter kon dat tekenen.. Maar daar ben ik overheen en ik laat het vanaf precies vandaag (ik heb sinds vandaag vakantie) achter me! HALLELUJAH!
Echt heel leuk geschreven, Hidde.

11 jaar geleden

A.

A.

Als iedereen nou Homo Universalis wordt dan hebben we dit gezeur niet meer.

11 jaar geleden

L.

L.

Ok ben het helemaal met je eens Hidde. Ik heb ook het profiel C&M en met dyscalcullie kom je niet echt ver als je wiskunde in je pakket hebt zitten. Blij dat ik volgend schooljaar examen doe en niet het jaar erop als wiskunde verplicht wordt.

11 jaar geleden

D.

D.

Zelfs heb ik NLD waar gedeeltelijk dyscalculie onder valt, maar ik schaam me niet voor mijn keuze. Het is mijn keuze en de mensen die er lol om hebben begrijpen het niet. Ze zijn te kortzichtig. Marja Bijsterveldt is een zieke vrouw.

11 jaar geleden

L.

L.

Mee eens. Mijn zus is minstens zo slim als ik, maar ze kan gewoon geen wiskunde. Ze had ook C&M op HAVO. Wel spreekt ze drie talen vloeiend en kan ze er zo'n 10 aardig verstaan en vertalen. Ik heb dit jaar zelf E&M op vwo gekozen en ga over met een 9 op wiskunde, maar mijn zus is naar mijn idee net zo clever als ik. Het is maar één stom vak.

11 jaar geleden

I.

I.

Ik kan het niet laten om op deze tekst, en op alle voorgaande reacties, in te gaan.

zelf heb ik mijn Havo diploma, N&G met Wiskunde A, Natuurkunde en Spaans. en ik heb een extra vak erbij : geschiedenis.
en waar denken jullie waar ik tegenop loop, als kleine blondine op hoge hakken?
"Jij doet zeker C&M?"
echt sodemieter op. Op het moment dat ze met mij beginnen te praten, krijg ik al vaak dingen als "kutnerd" en "professor" naar mn hoofd geslingerd. ik heb voor dit profiel gekozen omdat biologie mijn eerste grote liefde is en ik niks liever wil dan in de zorg werken. ben ik dan "een snobistische N&G'er?" Ik heb Spaans en Geschiedenis OMDAT IK DAT LEUK VIND.

en nu de eeuwige discussie : Geschiedenis en Biologie zijn allebei vakken met een hoop leerwerk waar je niet te makkelijk over moet denken.

maar alle oproepen tot het afschaffen van de vooroordelen ten spijt : de N&G / N&T mensen bij mij op school : ja, de meeste waren wel nerdish. en de C&M / E&M Mensen? Ja, dat waren over het algemeen de mensen met de mooiere kleding en een hippe Italiaanse scooter.

ik zeg NIET dat de gemiddelde C&M'er dom is, of de gemiddelde N&T'er een nerd, maar ik vind WEL dat een hoop vooroordelen toch kloppen. tenminste, bij mij op school.

Wat in mijn ogen het belangrijkste is? Dat je doet wat je leuk vindt, en waar je goed in bent. want op het moment dat wij ons dat allemaal gaan realiseren, zal die kinderachtige discussie ook snel weer overwaaien.

11 jaar geleden

B.

B.

Man, dat is precies mijn leven. Wat maakt het uit als sommigen niet beter zijn in wiskunde, iedereen heeft talent. En het maakt niet uit als je slecht bent in wiskunde, maar het wel graag wil. Al doe je er tien jaar over, het is niet onmogelijk. Maar het is belangrijk dat je kiest waar je goed in bent en wat je ZELF leuk vindt om te doen. Iedereen is anders, dus waarom zou je elkaar dom moeten vinden?

11 jaar geleden

A.

A.

Ik doe nu EM in VWO 6, met M&O, MW, AK en GS en ik kan je vertellen het is echt geen pretje. Het klopt inderdaad dat N-leerlingen vaak minachtend doen over onze profielen, maar ik had ook gewoon een N-profiel kunnen kiezen. Ik wist gewoon al dat ik geen zin had om daar iets mee te doen, bijv. in iemands mond zitten plukken of iemands buik even opensnijden. Ik doe liever iets met EC of M&O, zie liever wat cijfertjes op papier :D. Bedankt, laat mij maar lekker dom zijn dan!

11 jaar geleden

T.

T.

Lang leve het dombopakket!!!

11 jaar geleden

S.

S.

HAHA PRECIES!

9 jaar geleden

O.

O.

Ik vind dit allemaal zo'n onzin. Waarom ben je óf dit óf dat? Ik heb zelf een C&M profiel, maar had daar eerst wel wiskunde B bij, ook heb ik er biologie en filosofie bij. Ik ben niet extreem goed in talen en was ook niet echt slecht in natuurkunde en scheikunde. Het is meer dat het mij niet ligt. Ik val er dus best wel tussen in. En de mensen die zeiken over dat je met C&M niets kunt, houd alsjeblieft je mond. Wie zegt dat je dan gelijk iets met kunst of cultuur moet doen. Er zijn ook nog sociale studies, zoals sociologie, bestuurskunde en zelfs psychologie.

11 jaar geleden

T.

T.

Ik moet dit jaar kiezen en ga denk ik voor een c&m profiel. Ook ik wordt zo chagrijnig van mensen die zeggen dat het een pretpakket is. Ik kies voor dit pakket omdat ik weet dat als ik N&G kies ik later waarschijnlijk wel een baan vind, maar daar niet gelukkig mee zal zijn. Ik kies het absoluut niet omdat het makkelijker is. Ik haal voor talen gemiddeld een 9 en voor vakken als natuurkunde en wiskunde een 8. Ik ben dus een nerd, maar kies niet voor N&G :) Dat is een vrij klein verschil. En verder haal ik zelfs hogere cijfers voor bèta vakken dan sommige mensen die N&G gaan kiezen. Ik zit op het gymnasium en in mijn klas gaat ongeveer iedereen N&G doen. Dit doen ze allemaal omdat ze het leuker vinden maar ook omdat ze talen en geschiedenis moeilijk vinden. Als zij dus C&M zouden doen, zou dat voor hen super moeilijk worden. Wat nou pretpakket?! Het zal inderdaad moeilijker zijn om een baan te vinden met dit pakket, maar dat heb ik er wel voor over. Op mijn school is het trouwens best wel anders, bijna iedereen kiest N&G, inclusief de mensen die zich niet inzetten voor school. De mensen die bij mij C&M gaan kiezen zijn over het algemeen de iets hardere werkers :)

11 jaar geleden

.

.

Wat zeuren jullie allemaal zeg toevallig moeten de dyslectische NT-ers die 9-ens halen voor maatschappijleer wel verplicht 3 talen kiezen en dan het lef hebben om te zeuren over wiskunde.

11 jaar geleden

W.

W.

Voor de geïntresseerde ik heb het meest verlepte profiel van Nederland: NT-EM-CM geen biologie want daar ligt mijn talent niet.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik faal zo hard bij talen en bij aardrijkskunde! CM, Help!!! Doe mij maar EM

11 jaar geleden

G.

G.

Het enige excuus om CM te kiezen is een slechte weinig aanleg voor wiskunde. CM zal niet makkelijk zijn, maar makkelijker dan alle andere profielen. En als je dyslexie hebt moet je op havo hoe dan ook 2 talen doen, iets waar je niet aan ontkomt, maar wiskunde kun je altijd nog laten vallen, met CM ben je namelijk ook niet helemaal kansarm.

11 jaar geleden

E.

E.

Hell yeah! Ik krijg ook steeds meer te horen dan c&m een pretpakket is. Nou hier liggen gewoon mijn talenten en je kan er zat studies mee doen. Pech voor de rest.

11 jaar geleden

W.

W.

Ik doe nu eindexamen vwo en als je kijkt naar het denkniveau van mensen met c&m dan is er toch wel duidelijk verschil met andere profielen, niet bètavakken zoals drama enzovoort zijn gewoon een stuk eenvoudiger en eigenlijk vind ik het raar dat deze mensen aan het einde hetzelfde papiertje krijgen als mensen met bijvoorbeeld een NT profiel.

10 jaar geleden

J.

J.

Hoezo zijn deze een stuk eenvoudiger? Ik ken een hoop leerlingen met een technisch profiel die compleet onderuit zouden gaan bij een aardrijkskundetoets of een dramaoefening.

Ieder heeft zijn eigen talent, bij de een is het een talenknobbel, bij de ander gaat natuurkunde wat gemakkelijker. Dat maakt het ene talent toch niet meer waard dan het andere?

10 jaar geleden

R.

R.

Het boeit me eigenlijk allemaal niet zoveel, het liefste zie ik dat niemand elkaar afzeikt. Het gaat er niet om wat je doet, maar wat je er mee doet.

10 jaar geleden

J.

J.

Goed gezegd! Ik doe zelf C&M, terwijl ik ook positief advies had voor exacte vakken. De Cultuurvakken interesseren me echter gewoon wat meer. En dan roepen mijn familieleden dat het een pretpakket is! Nou, ik wil hen nog wel eens een geschiedenisproefwerk zien maken.

10 jaar geleden

J.

J.

Hoi Hidde,
Ik vroeg me wat af, hè. Mijn lerares Duits heeft dyscalculie en heeft voornamelijk heel veel moeite met cijfermatigheden. Ze draait ooit cijfers om en kan niet goed met een rekenmachine omgaan. Is dat ook het enige waar jij last van hebt, of zie je de hele logica van wiskunde niet in? Oftewel, heb jij een stukje inzicht niet? Ken namelijk ook iemand die ondanks zijn dyscalculie heel goed is in wiskunde.

10 jaar geleden

I.

I.

Dankjewel voor dit artikel. Zelf ik heb ook erg hekel aan wiskunde en volg mijn liefde voor maatschappijleer , geschiedenis en filosofie. Maar dan ben je zeker niet dom, je hebt gewoon andere talenten. Jammer dat deze maatschappij vooral de wiskundigen loont..

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.