Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Tjaikovski

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 1017 woorden
  • 30 mei 2010
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Biografie

Wanneer je aan klassieke muziek denkt, zijn er componisten waar je meteen aan denkt:Pjotr Iljitsj Tjaikovski is er hier één van. Iedereen kent wel één van zijn composities, bv. de Notenkraker het Zwanenmeer, Doornroosje…

Pjotr Iljitsj Tjaikovski werd geboren in 1840 op 7 mei. Zijn vader was een succesvolle directeur van grote ijzermijnen.
Tjaikovski was het tweede kind van 6 kinderen en één van 3 broers.
Als klein kind had hij een sterke band met zijn moeder, maar toen de familie in 1844 het kindermeisje Fanny in dienst nam, raakte hij juist meer aan haar gehecht. Ze kon goed met zijn wisselende stemmingen omgaan en bleef altijd aardig en warm.


Op vijfjarige leeftijd begon hij met pianoles, vaak raakte hij zo geobsedeerd door het stuk dat hij aan het spelen was, dat hij het niet meer uit zijn hoofd kon krijgen. Het leek dat Tjaikovski’s eerste acht jaren vrij gelukkig waren. Daarom was het ook zo’n schok voor hem toen in 1848 zijn vader ontslag nam met de hoop dat hij een nieuwe baan zou krijgen in Moskou. Al het personeel werd ontslagen, ook Fanny, en de familie vertrok naar Moskou, maar bij aankomst kwamen ze er achter dat de baan al aan iemand anders was gegeven.
Bijna direct na deze tegenslag moesten Tjaikovski en zijn oudste broer naar een internaat in Sint-Petersburg.

Twee jaar later ging zijn vader in Siberië werken en Tjaikovski moest naar een andere school gaan.
In 1854, overleed zijn moeder plotseling aan cholera. Hij zocht emotionele steun in muziek en tegen 1855 kreeg hij nog meer muzieklessen naast piano. Dit inspireerde hem om liedjes te schrijven.

In 1862 was hij al begonnen aan een serieuze muzikale studie op het conservatorium van Sint-Petersburg. En hij volgde hier twee lessen per week. Hij stortte zich volledig op de muziek en binnen korte tijd had hij enige orkestwerken geschreven. En in 1865 toen er een nieuwe hoogleraar harmonie nodig was voor het conservatorium van Moskou, werd de 25-jarige Tjsaikovski aanbevolen.

De jaren daarna zou Tsjaikovski veel heen en weer reizen tussen Moskou en Sint-Petersburg, en hij was gelukkig, al droomde hij van een gezin, dat hem niet werd toegestaan door zijn homoseksualiteit.

In 1865 kreeg hij de opdracht een nieuw ballet te schrijven voor het Staatstheater van Moskou. Dit zou uiteindelijk het begin zijn van het Zwanenmeer. Met dit werk liet Tsjaikovksi zijn uitstekende ritmische en melodische vaardigheden zien en ook werd duidelijk dat hij alles over had voor muziek. De première van dit stuk in 1877 verliep niet goed omdat de dirigent een amateur was en het publiek was niet voorbereid op zo’n dramatisch stuk.

In 1876 ontmoette Tsjaikovski Nadezhda von Meck, een weduwe die erg veel geld had en een passie had voor muziek. Hun relatie draaide meer om muziek dan om liefde, ze schreven alleen met elkaar, hoe sterk hun band ook werd. Von Meck had ooit een persoonlijke uitvoering van zijn muziek betaald, en sindsdien werden ze steeds intiemer. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar elkaar één keer gezien toen ze op verschillende balkon stonden op een vakantie in Italië.

In hetzelfde jaar ontmoette Tsjaikovski Antonina Milyukova, een 28-jarige vrouw die gepassioneerde brieven aan hem had geschreven en die hij jammer genoeg had beantwoord, omdat ze een vreemde vrouw was. Doordat hij door muziek te schrijven overbelast raakte, besloot hij dat hij met iemand moest trouwen. Na een paar ontmoetingen met Antonina, vroeg hij haar ten huwelijk. Haar antwoord was “ja”. Aangezien hij homoseksueel was en eigenlijk iemand zocht om een vervangingsmoeder te zijn, kon hij geen slechtere keuze gemaakt hebben. Ze toonde geen interesse in muziek, was emotioneel gezien heel erg onstabiel en wilde niet inzien dat Tsjaikovski lichamelijk geen interesse toonde in haar. Ze trouwden in juli 1876. Al na enkele dagen had hij hier spijt van en na een mislukt bezoek aan zijn nieuwe schoonouders, vluchtte hij naar Kiev.

Na een zelfmoordpoging van haar, kwamen de twee weer bij elkaar, maar Tsjaikovksi regelde dat er een bericht naar hem gestuurd zou worden waarin werd gevraagd onmiddellijk naar Sint-Petersburg te komen. Bij aankomst in het hotel leed hij 48 uur lang aan een mentale en emotionele instorting. De directeur van Sint-Petersburg en Tsjaikovski’s broer Anatol vertelde het slechte nieuws aan Antonina, en zij beloofde hem bij te staan. Het echtpaar zag elkaar nooit meer hierna, en Antonina verbleef haar laatste 20 jaar in een mentale inrichting.

Het gevolg hiervan was dat madame von Meck beloofde Tsjaikovksi financieel te ondersteunen, zodat hij kon componeren wanneer hij wilde.

In 1889 begon hij te werken aan zijn tweede ballet, Doornroosje, waaraan hij werkte tussen twee drukke concertreizen in West-Europa. Dit wordt gezien als één van zijn meest subtiele balletten.

In hetzelfde jaar ontving hij een pijnlijke brief van madame von Meck, waarin zij meldde dat ze hem niet meer financieel kon ondersteunen. Het geld was niet meer van belang omdat Tsjaikovksi met zijn composities zelf genoeg geld verdiende, maar hij had het gevoel alsof hun vriendschap niets had betekend voor haar. En toen zij zijn brieven niet beantwoordde, viel er een stilte tussen hen. Wat Tsjaikovksi niet wist, was dat madam von Meck leed aan mentale en lichamelijke aftakeling, waardoor ze jong stierf.
1891,na een uitput –tende concertreis door Amerika, ging zijn laatste en meest populaire ballet De Noten- raker in première. Vreemd genoeg werd De Noten- raker niet goed ontvangen en werd het in een laag tempo wereldwijd populair.

In mei vertrok hij naar Engeland om een eredoctoraat van de muziek te ontvangen van de Cambridge Universiteit. ( een doctoraat is hoogste academische graad). In de zomer begon hij met de voorbereidingen van de symfonie, en na een succesvolle première in Sint-Petersburg in oktober, bleef hij daar. Maar binnen enkel dagen werd hij dodelijk ziek opgenomen, lijdend aan verschrikkelijke pijnen. De echte reden voor zijn dood was cholera, maar de laatste jaren wordt gezegd dat Tsjaikovski gedwongen werd zelfmoord te plegen, door oude medescholieren, nadat iemand hem had beschuldigd van een relatie met zijn zoon. Enkele dagen later vond er een gigantische begrafenis plaats in Sint-Petersburg, met een kerkdienst in de Kazinkathedraal en Tsjaikovksi kwam valkbij het graf Moussorgsky te liggen.



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.