Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

John F. Kennedy

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1418 woorden
  • 11 april 2008
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
81 keer beoordeeld

John Fitzgerald Kennedy.

J.F.K. is geboren in Amerika op 29 mei 1917 in de stad Brookline. Zijn vader heet Joseph en zijn moeder Rose, Joseph kwam uit Boston en Rose kwam uit Ierland. Zijn ouders waren best rijk, zijn vader was een succesvol zakenman en hij was adviseur van President Roosevelt.
Het gezin bestond uit 9 kinderen, John had 5 zusjes, 2 broertjes en 1 oudere broer.

Omdat de ouders rijk waren mocht John naar een speciale school en later naar een grote Universiteit, hij studeerde af aan HARVARD in 1940.

Als kind en jongeman reisde hij met zijn familie al veel door Amerika en ook daarbuiten.


Toen John 30 jaar was wilde hij eerst schrijver of leraar worden, maar dat veranderde al snel hij wilde toch liever de politiek in. In 1946 werd hij gekozen in het congres van de V.S. Het congres is net zo als in Nederland de tweede kamer, hier heb je veel politieke partijen zoals de P.V.D.A- V.V.D- C.D.A-D66,

in Amerika heb je eigenlijk maar 2 grote partijen, de Republikeinen en de Democraten. Kennedy was een Democraat, president Bush is Republikein. In 1952 werd Kennedy gekozen in de Senaat, wat in Nederland vergelijkbaar is met de eerste kamer.

In die tijd leerde hij Jacqueline Lee Bouvier kennen, hij werd verliefd op haar en in 1953 gingen zij trouwen. Zij trouwden in een rooms-katholiek kerkje in Newport op Rhode Island.
In 1957 werd het eerste kind geboren, het was een meisje, ze heet Caroline. In 1960 werd het tweede kind geboren, het was een jongetje hij heet John jr. In 1963 werd het derde kind geboren, het was een jongetje, Patrick hij overleed na 2 dagen.

John F. Kennedy begon eind jaren 50 een campagne om president van Amerika te worden. Een campagne voeren betekend dat je reclame maakt voor jezelf, je gaat mensen opzoeken en maakt reclame op b.v. de t.v. of radio ook kun je posters ophangen met je foto of speciale teksten.

In 1960 werd hij door zijn partij, de democraten gekozen als hun kandidaat.
Op 8 november 1960 was de presidentverkiezing, hij won van een andere kandidaat Nixon. Hij won met een klein verschil. Er hadden 68.832.818 mensen gestemd, wat veel !!! John F. Kennedy had met een verschil van 113.057 stemmen van Nixon gewonnen.

JOHN FITZGERALD KENNEDY - 35e president van Amerika!! Hij was de jongste president ooit en de 1e katholieke president. John werd officieel president op 20 januari 1961, toen werd hij ingezworen, hij moest toen de eed afleggen. Na zijn eed geeft hij een toespraak die in de hele wereld bekend is geworden. Hij wilde van de Amerikaanse mensen actieve burgers maken.

Hij heeft een aantal belangrijke dingen voor Amerika gedaan waaronder:

Discriminatie
Hij heeft veel voor de zwarte bevolking gedaan zij werden in die tijd in Amerika gediscrimineerd, dat betekend dat ze heel veel dingen niet mochten die blanke mensen wel mochten doen een voorbeeld is dat de donkere kinderen niet naar de gewone scholen mochten, ze mochten niet in restaurants eten en niet mee reizen in gewone bussen en ze mochten NIET STEMMEN !!

Een belangrijk man in die tijd was Martin Luther King. Toen hij gevangen werd genomen omdat hij demonstreerde tegen discriminatie, heeft Kennedy zijn vrouw geholpen. Dit heeft Kennedy veel steun opgeleverd van de zwarte bevolking. In de jaren 1962 en 1963 waren er veel rellen en demonstraties en Kennedy heeft in 1963 geprobeerd met een wet te zorgen voor verbetering van de burgerrechten van de zwarte mensen.

Ruimtevaart
In 1961 heeft Kennedy het congres een voorstel gedaan om geld beschikbaar te stellen voor een reis naar de maan. Ook voor de ruimtevaart heeft hij wat gedaan. Het Kennedy Space center is dan ook naar hem vernoemd. Hier ben ik zelf ook geweest toen wij op vakantie waren in Florida.

Koude Oorlog
Er is nog een groot land buiten Amerika en dat is Rusland. Er was geen oorlog tussen Amerika en Rusland maar er waren wel veel spanningen, dat noemen ze “koude oorlog” het was eigenlijk een spel van wie is nou de grootste, de sterkste. Het was een ruzie tussen 2 verschillende systemen.
Het democratische systeem van Amerika en het communistische systeem van Rusland. Er is gelukkig nooit oorlog gekomen en dat kwam omdat beide landen zich even sterk bewapenden. Daardoor durfden ze elkaar niet aan te vallen. Toen is er besloten dat de beide presidenten een afspraak maakten om te gaan praten en dat was heel bijzonder, dit was nog nooit gebeurd !
Zij spraken over de Duitse stad Berlijn. Deze stad was verdeeld, de ene helft behoorde tot West-Duitsland en de andere helft tot Oost-Duitsland dit gedeelte was net als in Rusland communistisch. Door de Russen was er een muur gebouwd die de stad Berlijn in 2en deelde. In 1963 bezocht J.F.K. west-Berlijn hij heeft daar een toespraak gehouden en gezegd dat Amerika west-Berlijn zou steunen en dat hij hoopte dat de muur een keer zou breken, dit is inderdaad gebeurd maar veel later pas in 1989 ook zij hij toen de bekende woorden: “ich bin ein Berliner” en daar wilde hij mee zeggen dat hij zich 1 van hun voelde.

Cuba
Amerika had ook een probleem met het land Cuba. Cuba is communistisch net als Rusland. Amerika was best bang dat het communisme populair zou worden. In oktober 1962 vloog er een Amerikaans vliegtuig stiekem over Cuba. Er werden foto’s gemaakt van militaire plekken waarop je kon zien dat de Russen gevaarlijke wapens bouwden in Cuba. Het waren kernwapens.

Kennedy had een groot probleem, moest hij doen alsof hij van niets wist of moest hij actie ondernemen met het risico van een nieuwe oorlog, hij heeft toen in het geheim met zijn adviseurs gesproken. Kennedy heeft toen besloten om met heel veel schepen Cuba te blokkeren zodat de Russen niet meer wapens konden aanleveren naar Cuba. President Chroetsjov haalde al naar enkele dagen de wapens uit Cuba weg en bracht ze terug naar Rusland. In ruil daarvoor moest Kennedy beloven dat ze Cuba niet zouden aanvallen.
Dit verhaal is bekend geworden als “Cuba crisis”.


Wat je in films wel eens ziet is dat b.v. de Russische president met de Amerikaanse president met elkaar bellen met een speciale telefoon (rood) dit is ontstaan na de Cuba crisis tussen het Witte huis in Washington en het Kremlin in Moskou.
Kennedy en Chroesjtjov hoopten met deze telefoonlijn te voorkomen dat er per ongeluk een oorlog zou starten.

Dallas 22 november 1963
Op 22 november 1963 ging president Kennedy naar Dallas om een toespraak te houden hij reed in een open auto met zijn vrouw Jacky en gouverneur Connally en zijn vrouw. Er waren veel mensen, langs de route, heel veel mensen ze schatten ongeveer een kwart miljoen, veel gejuich, wuivende mensen en plotseling grijpt Kennedy naar zijn hoofd, hij is getroffen door een kogel er is op hem geschoten ! en nogmaals wordt hij geraakt!
De beveiliging duikt achter op de auto om bij de president te komen, maar het is te laat, president Kennedy overlijd later in het ziekenhuis. Ook gouverneur Connally is gewond, hij overleeft het wel.

Later bleek dat een sluipschutter Lee Harvey Oswald de president heeft neergeschoten, vermoord. Binnen 2 uur had de politie Lee Harvey Oswald gearresteerd. Deze man heeft echter nooit bekend en is zelf enige dagen na de moord neergeschoten door Jack Ruby

Het is nooit vastgesteld of en waarom Lee Harvey Oswald de moordenaar was. Er zijn veel onderzoeken gedaan en veel theorieën over de aanslag, er is een rapport opgesteld met veel tegenstrijdigheden, van welke kant is de kogel in het lijf van de president gekomen, want dan kunnen ze nagaan waar de schutter zich heeft bevonden Lee Harvey Oswald was nog steeds in het gebouw van waaruit geschoten was, er is waarschijnlijk van nog een kant af geschoten etc. etc. alleen van de aanslag op John F. Kennedy kan ik al een heel werkstuk gaan maken er is veel over te lezen.

De dood van Kennedy was een schok voor de hele wereld, mijn moeders oma had altijd een foto van president Kennedy in de keuken hangen, hij was zeer geliefd over de hele wereld en er is heel veel verdriet over geweest.
President Kennedy was in korte tijd heel populair, hij was knap en had de mensen weer hoop gegeven, hij was het symbool geworden voor een nieuw begin.

Nog diezelfde middag werd Lynndon B. Johnson de nieuwe president van Amerika. Hij heeft de eed afgelegd in het vliegtuig met daarin Jacky Kennedy en het stoffelijk overschot van J.F. Kennedy.

President Kennedy ligt begraven in Arlington vlakbij het Pentagon, bij zijn graf brand een eeuwigdurende vlam. (FTS)

REACTIES

M.

M.

Roosevelt is de jongste president van de VS

12 jaar geleden

H.

H.

obama

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.