Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De één-kind-politiek in China

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 474 woorden
  • 4 juli 2004
  • 320 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
320 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
De één-kind-politiek in China Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is het in China wettelijk niet toegestaan om meer dan één kind per gezin te hebben, behalve als het een tweeling is. Er zijn momenteel al meer dan 1,3 miljard Chinezen en de regering wil een verdere bevolkingsgroei op deze manier zoveel mogelijk beperken. Ik ben het hier niet mee eens. Hiervoor heb ik verschillende argumenten: - De één-kind-politiek leidt tot gedwongen abortussen en sterilisaties bij vrouwen die een tweede kind verwachten. Abortussen zijn in China wettelijk toegestaan tot en met de achtste maand van de zwangerschap. In 1994 werd zelfs een wet goedgekeurd die het mensen met geestelijke problemen, aangeboren afwijkingen of besmettelijke ziektes verbiedt om te trouwen en kinderen te krijgen. Een foetus met een erfelijke ziekte of een ernstige handicap moet worden geaborteerd. Dat is verplicht. Op deze manier probeert China niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van haar volk te regelen. Toekomstige ouders moeten een geboorteaanvraag indienen voor ze met een zwangerschap beginnen en nadat het toegelaten aantal kinderen geboren is, moeten de vrouwen anticonceptiemiddelen gebruiken of gesteriliseerd worden. Families die zich niet aan de wettelijke limiet houden, worden gestraft: Ze moeten boetes betalen, worden ontslagen, of gaan zelfs de gevangenis in. - De meeste ouders verkiezen een zoon boven een dochter. Vrouwen die zwanger zijn van een meisje laten dat vaak aborteren. Vaak betuigen familie en vrienden hun medeleven aan een vrouw die in verwachting is van een dochter. Als er toch een meisje wordt geboren, wordt dit vaak ten vondeling gelegd of verwaarloosd, zodat het sterft. Ook kindermoord op een meisje of het tweede kind komt vaak voor. Als China het krijgen van dochters niet aantrekkelijker maakt, worden de komende tien jaar veertig tot zestig miljoen meisjesbaby’s gedood. Hierdoor riskeert China zo’n gebrek aan vrouwen te krijgen dat het problemen op gaat leveren met mensenhandel en de seksindustrie. - Als er maar één kind geboren wordt is er een grote kans dat de ouders heel hoge verwachtingen van het kind hebben, waar het waarschijnlijk niet aan kan voldoen. Hierdoor komt het kind onder een grote prestatiedruk te staan. Dit heeft geen positieve invloed op het welzijn van het kind. - Iedereen zou zelf moeten mogen beslissen hoeveel kinderen men wilt, want niemand heeft het recht om hierover te beslissen. Bovendien denk ik niet dat het een oplossing is tegen de overbevolking, omdat de maatregel alleen in China geldt en niet in de rest van de wereld. Ik ben dus tegen de één-kind-politiek, want het leidt tot gedwongen abortussen en sterilisaties, het veroorzaakt een grote prestatiedruk op het kind en de mensen willen liever jongetjes dan meisjes, die cruciale gevolgen kan hebben. Ook vind ik dat iedereen zelf zou moeten mogen beslissen over het aantal kinderen dat men wilt. Bovendien is het geen oplossing voor het probleem: Overbevolking.

REACTIES

I.

I.

Een vraagje van een van mijn leerlingen -> wat deden ze toen de 1-kind-politiek in China gold als er een tweeling werd geboren?
Weet jij hierop het antwoord?
groetjes,
ilse

18 jaar geleden

E.

E.

Hey, Echt heel goed dat je daar tegen bent, alleen laatst was er op het nieuws dat vrouwen geen echo mogen doen om te kijken of het een jongen of een meisje is, want zo ( wat jij dus zei) krijg je een mannenbevolking!

18 jaar geleden

A.

A.

Ilse,

Dat staat er toch in? Heeft u het betoog überhaupt gelezen?

11 jaar geleden

E.

E.

Slecht betoog. Er wordt niet onderbouwd waarom het geen oplossing is tegen overbevolking.

Iedereen zelf laten kiezen is heel leuk, maar helaas nemen mensen te veel kinderen. Ook in Nederland waar het inmiddels overvol is.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.