Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Virtuele school

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Beschouwing door een scholier
  • 4e klas vwo | 753 woorden
  • 6 mei 2002
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
83 keer beoordeeld

Virtuele school

De vraag naar hoger onderwijs neemt toe. Behalve studenten zijn er ook anderen die zich naast hun huidige leven ergens verder in willen verdiepen. Ook de variëteit binnen het onderwijs zal toenemen, bijvoorbeeld dankzij combinaties van leren en werken die het studenten mogelijk maakt om hun studie op verschillende manieren in te richten. Dit stelt andere eisen aan het onderwijs.
Technologische ontwikkelingen brengen steeds meer nieuwe mogelijkheden in beeld.
Internet gaat een grotere rol spelen in ons leven, dus ook in het onderwijs. Flexibele, via pc en internet toegankelijke onderwijstrajecten bieden de student veel meer mogelijkheden in de toekomst.

Een nieuw begrip is de virtuele school waarbij het op den duur de bedoeling is om een100% online studie aan te bieden.

Het is een hele ommekeer van het gewone beeld: je staat op tijd op, je gaat je wassen, aankleden, eten, dan je tas in pakken en vervolgens naar school. Nu kun je ook later opstaan, rustig eten en wanneer je wilt de computer starten om voor school te gaan werken. Je vraagt je informatie op, chat met medeleerlingen, volgt elektronische les, stuurt je antwoorden van een toets via e-mail naar je docent en je resultaat krijg je teruggestuurd in een mailtje. Zo simpel. Maar is onderwijs volgen via de virtuele school eigenlijk wel een vooruitgang?

Hier zijn de nodige discussies over te voeren. Alles heeft zowel zijn voor- en nadelen. En als dit daadwerkelijk een enorme vooruitgang blijkt te zijn, hoe zit het dan met de
“ gewone scholen”. Zijn die dan overbodig? Een antwoord hierop van premier Kok. Hij gaf een geruststellende mededeling in de Volkskrant, 25 januari 2001. “Scholen blijven altijd bestaan, want de computer maakt leren op afstand weliswaar gemakkelijker, maar een school is ook een stuk sociaal gebeuren dat je niet zomaar overboord zet”, aldus premier Kok, die op bezoek was op het Oosterlicht College in Nieuwegein.
Dat sociale gebeuren is volgens mij juist heel belangrijk. De methode is niet bevorderlijk voor je sociale contacten. Het leren kennen van nieuwe mensen, culturele activiteiten en het werken in groepsverband of samen huiswerk maken wordt niet gestimuleerd waardoor je te weinig in aanraking komt met de echte wereld. Ook andere praktische vaardigheden als spreekbeurten kunnen niet worden aangeleerd over de computer. Hierdoor wordt de studie te theoretisch en zal wellicht zijn boeiende werking verliezen door gebrek aan interactie.
Je bent veel zelfstandiger bezig, zo moet je dus ook zelf beslissen wanneer je aan de slag gaat met school. En of dat wel zo makkelijk is? Niet iedereen heeft genoeg discipline en motivatie om zo zelfstandig te kunnen leren. Daarnaast mis je een stuk extra uitleg en begeleiding.
Nog een nadeel van virtueel onderwijs is de fraudegevoeligheid. Aangezien je je proefwerken krijgt gemaild kun je gewoon hulp inschakelen van anderen, bijvoorbeeld je familie, vrienden of medeleerlingen, die ook online zijn.

De zelfstandigheid kan echter ook een groot voordeel zijn. Deelnemers kunnen leren op hun eigen niveau, in hun eigen tempo en op het moment dat en de plaats die hun het beste uitkomt. Deze flexibiliteit wordt door velen enorm gewaardeerd. Zo wordt het mogelijk om als je ziek bent toch lessen te volgen. Een weekje ziekenhuis om amandelen te laten knippen, kan nog wel eens op vakantie lijken, maar zodra het langer duurt wordt het vervelend. Zo heeft het Utrechtse Wilhelmina Kinder-ziekenhuis, gezorgd voor een oplossing, de zogehete webschool. Vanaf nu kunnen patiënten, of ze nu in het dagverblijf zitten of apart op een kamer moeten liggen, met een lap-top inloggen op www.webschool.nl. Op deze site kan de leerling dagelijks zijn lesprogramma opvragen en vervolgens aan de slag.

Je leert omgaan met de moderne apparatuur, wat ook nodig zult hebben. De methode kan gemakkelijk aan de actualiteit worden aangepast en is voor veel meer mensen toegankelijk. Vooral met het oog op internationalisatie is dit een belangrijk punt, zo wordt het namelijk ook makkelijker om verder van huis te studeren.

Een virtuele school zou een hele goede methode kunnen zijn in de toekomst, mits er de nodige maatregelen getroffen worden. Deze manier van onderwijs is erg persoonsgebonden en je moet goed overwegen of dit bij jou past. Zo weet ik van mezelf dat ik niet zelfstandig genoeg met die discipline om kan gaan.
Online leren is een goede aanvulling op klassikaal leren maar niet altijd even geschikt om dit geheel te vervangen. Een combinatie van leren via internet met daarnaast het gebruik van reguliere lesmethodes lijkt tot nu toe de beste oplossing. Het is in ieder geval het proberen waard!

REACTIES

M.

M.

Als er software zou bestaan die virtuele school mogelijk zou maken, wie heeft daar dan belangsteling voor?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.