Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De kunst van het schrijven

De kunst van het schrijven

Anouk

Aan het schrijven, of eigenlijk signerenIk kijk op de klok. Het is al twintig voor drie. Ik moet gaan. Vlug zoek ik nog een routebeschrijving op, om straks in Leeuwarden de weg te kunnen vinden. Onderweg in de trein verzin ik nog een aantal vragen die ik wil stellen. Ik ga schrijfster Caja Cazemier interviewen! (o.a. van VAMP en KID Kind/Echt Emma).

Inspiratie

Caja heeft al 32 boeken op haar naam staan. Waar haalt ze de inspiratie vandaan?
"Ik ben zelf lerares Nederlands geweest, door het werken met jongeren kreeg ik inspiratie. Natuurlijk hebben mijn drie zonen ook in de brugklas gezeten en haal ik soms dingen uit de actualiteit. Mijn partner geeft les op de basisschool, dus ook hij weet er veel van."

Writer's block

Hoe ze schrijft? Gewoon, op de computer in Word. Times New Roman, grootte 12 en regelafstand anderhalf. In principe werkt Caja vijf dagen per week. Op vier van de vijf dagen schrijft ze echt en op de andere dag gaat ze vaak naar scholen om uitleg te geven over haar boeken. Als ze even niet weet hoe ze verder moet, doet ze wat huishoudelijke klusjes. "Ik heb eigenlijk nooit echt last van een writer's block."

Brad Pitt als zanger

"Mijn verhalen gaan niet eerder naar de drukker dan dat mijn vriend ze heeft gelezen," vertelt ze. "Hij brengt me niet alleen op ideeën, ook geeft hij tips en helpt bij het verbeteren van mijn boeken. Ik heb ook één van mijn zonen wel eens gevraagd of hij het manuscript wilde lezen, om er fouten uit te halen."
Zo had ze Brad Pitt een keer als zanger neergezet, vertelt ze me met een lach.

Schrijver worden

Naast fictieverhalen schreef Caja ook survivalgidsen voor basisscholieren en binnenkort ook voor pubers. Daarnaast ook nog een gids voor op kamers gaan (Op jezelf). Misschien kunnen wij als middelbare scholieren daar nog wat leren...

Hoe word je eigenlijk schrijver? Caja adviseert me, omdat ik ook schrijfster worden wil, om gewoon een opleiding te volgen en te gaan werken. "Van schrijven, zeker op zo'n jonge leeftijd, kun je niet leven."

Heb jij vragen?

Als het interview klaar is, krijg ik nog een kaart van Caja. Gewoon, voor de leuk. Ze vertelt me hoe ik het beste weer op het station kan komen en wenst me succes met mijn studie. Met een tevreden glimlach loop ik de deur uit, het was een boeiend interview en als jij nog vragen hebt over Caja: stuur me dan een e-mailtje of reageer hieronder!

Verder nog geïnteresseerd in haar werk? Neem eens een kijkje op haar website.

Gepubliceerd op 11 januari 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.






Rachel is model. En dat b...

Rachel is model. (1 reactie)


Vraag het aan Rob: Merklo...

Draag jij merkkleding? (12 reacties)


Bidden: hot or not?

De EO-jongerendag. (65 reacties)


Wat er gebeurt als nieman...

Normaal is het nooit helemaal stil, maar tijdens een tentamenweek lukt het iedereen opeens wel. (6 reacties)


De democratische school

Wil je pannenkoeken bakken? (34 reacties)

14 jaar geleden

H.

H.

Hee!
Dat is de tante van mn nichtjes, haha :P

14 jaar geleden

G.

G.

Wat voor een kaart kreeg je precies? En aan welk boek werkt Caja nu?

14 jaar geleden

C.

C.

je zijt de beste

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.