Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Leraren en het nut van de liniaal

Leraren en het nut van de liniaal

Door Lily

“Welke?” vroeg Emma. “Wanneer?” volgde Jim. De gezichten van mijn klasgenoten straalden toen ik ze vrijblijvend vroeg: "Waar denken jullie aan bij het wegpesten van een leraar?” Ik was verbaasd: ik had toch te maken met volwassen vijfdeklassers? Die zouden toch direct zeggen: “Ah Lily, dat méén je niet. Dat is zó brugklas.” Of iets dergelijks. Dat was een politiek correcte reactie geweest op HAVO5-niveau. En zo netjes zijn we wel, toch?

Leraren zijn ook mensen

Blijkbaar niet zó netjes. Ik ontving na mijn (hypothetische) voorstel een stroom aan enthousiasme. Het leek alsof de brugklasser in hen eruit wilde. Ik herinner me dat een tweedeklasser eens zei: “Meneer de Boer is bij ons huilend de klas uitgerend, stoer hè?”

In de brugklas besef je niet dat leraren ook mensen zijn. Als brugger word je ziek van 'je zit hier niet voor mij, hoor, je zit hier voor jezelf'. Maar ondertussen krijg je strafwerk als je er niet bent. Daar krijg je opstand van, maar dan nog: huilende leraren de klas uitjagen, dat kan natuurlijk niet.

Het is ook een béétje hun eigen schuld. Leerlingen hebben een gebrek aan discipline, dus leraren moeten gewoon strenger zijn. Ten eerste lijkt het nu elke dag casual Friday op school. Ze horen rond te lopen in tweedjasjes en met krijtstrepen op hun pantalon. Geen vlotte t-shirts en hippe jeans a.u.b.. Ten tweede laten ze leerlingen overal mee wegkomen. “Jij gaat propjes gooien? Kom het uur maar dubbel inhalen.” Oh nee, een dubbel uur, wat nu? Denkt de leerling terwijl hij met zijn ogen rolt.

Het nut van de lineaal

Docenten lijken niet meer te weten waar linialen voor zijn want ze gebruiken ze uitsluitend om rechte lijnen te trekken. En dat terwijl linialen eigenlijk dienen om lastpakken mee op de vingers te slaan. Ik weet zeker dat leerlingen een stuk liever zouden zijn als leraren rondliepen in colbertjes van tweed en met linialen in de aanslag. Dat huilend de klas uitlopen, dat schiet natuurlijk niet op.

Gepubliceerd op 3 november 2009
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

Dit is kortweg een pleidooi voor oorlog, of niet? En als die liniaal niet werkt, met de zweep aan de haal?

14 jaar geleden

A.

A.

Bedoel je nou te zeggen dat wij op moeten groeien of dat leraren wat harder moeten worden en één lijn moeten trekken?

14 jaar geleden

L.

L.

Nouja, allebei. Dat je vanaf de derde klas toch wel wat volwassener met docenten om mag gaan, maar dat het wel begrijpelijk is als mensen dat niet doen als docenten zó 'flexibel' zijn.

14 jaar geleden

M.

M.

Maar opzich gaan de meeste scholieren toch ook wel beter met docenten om vanaf de 3e, zoniet de 4e klas. Of docenten strenger moeten worden kan ik niet heel erg over oordelen.

14 jaar geleden

K.

K.

Gewoon met de zweep eroverheen!

14 jaar geleden

K.

K.

Er zijn heel veel kinderen die gewoon niet veel lol beleven aan school. Het vervelendste wat je dan ook nog kan overkomen zijn slechte leraren, die niet geschikt zijn om met pubers om te gaan. Persoonlijk vind ik het niet zo gek dat leerlingen dan best enthousiast worden als ze fantaseren over hoe ze de kwelling van nutteloze slechte uren kunnen voorkomen. Het daadwerkelijk doen is wat anders, maar laat ons toch lekker fantaseren. Hoe je het ook went of keert, er zijn gewoon leraren die incapabel zijn om voor de klas te staan. Een goede leraar is een populaire leraar!

14 jaar geleden

A.

A.

Ik vind dat sommige leraren echt veel strenger moeten worden! Die dreigen alleen maar en daarmee krijg je een klas van 23 meiden en 7 jongens echt niet stil.
Bij ons worden stagaires vaak uitgetest en als ze ons dan stil krijgen is het een goede leraar en anders niet. Als ze ons na 10 minuten stil hebben zijn we daarna gewoon stil, alleen niet als de leraar te lang uitlegd. Leraren hoeven niet te slaan, maar ze mogen best vaker en meer straf geven.
Leraren hoeven zich niet te netjes/hip te kleden, maar geen te korte shirtjes aub!

14 jaar geleden

S.

S.

Leraren zijn inderdaad gewoon mensen en je moet ze met respect behandelen!
De aardigste leraren zijn inderdaad ook de populairste. Leraren moeten goed uit kunnen leggen, humor hebben en niet eisen dat je 75 minuten lang stil bent!

14 jaar geleden

Z.

Z.

hm... mestal worden die leraren in debiele kleding JUIST weggepest...

14 jaar geleden

A.

A.

Helemaal met de column eens!

13 jaar geleden

G.

G.

Nee, leraren moeten niet met liniaaltjes in de aanslag rondlopen. De enige oplossing voor een arbeidsproductievere les is het wegpesten van de slechte leraren. Leraren die het zover laten komen dat ze in janken uitbarstend weglopen horen niet voor de klas. Net goed!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.