Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Waar is de tijd van wortels in je schoen?

Waar is de tijd van wortels in je schoen?

Door Lily

Eind november, 1996. Een 5-jarige Lily staat met haar zusje vol hoop te zingen bij haar schoen. Eens per week mogen we onze schoen zetten, wat zullen we dit jaar krijgen? Twee kaatsenballen in een net of een letter van banket? We zingen veel liedjes en extra hard. Zwarte piet ziet namelijk alles en schrijf het op in het grote rode boek van Sinterklaas. In dat boek bewaart Sinterklaas de namen van alle kinderen, hun verlanglijstjes en wat ze allemaal goed of fout gedaan hebben. 

Voor het slapen gaan zetten mijn zusje en ik onze schoen, met daarin een wortel voor het paard Amerigo. Soms mogen we nog even kijken naar Bart Peeters, die elke dag op bezoek gaat bij Sinterklaas in zijn kasteel in België.

Bescheiden cadeautjes

"Kijk eens wat we hebben gekregen, Lily!" mijn zusje schudt me wakker en houdt blij een chocoladeletter omhoog. "En Amerigo heeft ook zijn wortel opgegeten!" ze is door het dolle heen. Naast chocoladeletters krijgen we soms etuis, chocolademunten, knuffeltjes en heel af en toe op pakjesavond een trui. We omcirkelen in de reclameblaadjes van Bart Smit wat we willen hebben. Op z'n duurst een pakje gelpennen.

De intocht van Sinterklaas is ook belangrijk. Wij lopen naar de kerk waar het hele dorp zich heeft verzameld. We zingen gezamenlijk liedjes en de zwarte pieten strooien met snoepgoed. Het gaat om de hele ervaring. Mijn zusje, Veerle, en ik kijken ook al vanaf februari uit naar pakjesavond, want dan gaan we naar oma en daar klopt zwarte piet op de deur. Of we blijven gewoon thuis.

Verwend kroost
Eind oktober, 2009. Een 18-jarige Lily loopt door de supermarkt. "Maar mam, ik wil diehiehie!! Waarom mag ik het niet? Ik mag ook nooit wat!" het kind zet het op een krijsen. Waarom denken kinderen tegenwoordig dat ze niets mogen? In mijn tijd durfden we niet eens om méér te vragen. Hooguit wilden we zelf een toetje uitkiezen. Hoewel er een kindersuprise tussen de boodschappen ligt, geeft het jongetje zijn moeder inmiddels een silent treatment. Ik oordeel niet maar... verwend nest.

Sommige steden vieren dit jaar de intocht van Sinterklaas niet. Het is te duur en er zijn niet genoeg sponsors meer voor. Je zou denken dat dit een ramp is. Hoe leggen we dat aan die arme kinderen uit? Dit jaar niet naar de kerk lopen en geen liedjes zingen met het hele dorp. De reacties zijn anders. "Je kan Sinterklaas dit jaar geen hand geven jongen, het spijt me." "Oh... maar we krijgen nog wel cadeautjes, toch?" Waar gaat dit heen? Is de essentie van het Sinterklaasfeest veranderd? Gaat het niet meer om de liedjes en het samenzijn, maar om de cadeautjes? De ervaring eromheen hoeft allemaal niet meer. Kinderen worden tegenwoordig boos als ze een fiets krijgen in plaats van een Wii.

Nostalgie

Misschien moet er meer aandacht besteed worden aan respect en met elkaar omgaan. En aan de waarde van geld. Ik kom vaker dan eens krijsende kinderen tegen omdat ze geen waveboard van honderd euro voor hun verjaardag krijgen. "Maar iedereen heeft er een!" Ik verlang terug naar de tijd van je eigen toetje kiezen. De tijd van wortels in je schoen stoppen. De tijd waarin er nog gelpennen in het reclameblaadje van de Bart Smit stonden. Wanneer staat mijn zusje weer eens met een chocoladeletter naast mijn bed?

Gepubliceerd op 27 oktober 2009
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

Erg herkenbaar, mijn broertje is ook nooit tevreden en dan zeg ik altijd: "Krijg ik elke week wat dan?" en dan is hij meestal wel stil...

14 jaar geleden

T.

T.

goed verhaal(Y)

14 jaar geleden

N.

N.

Dit klinkt mij allemaal wel bekent in de oren, ik heb namelijk ook een broertje en die heeft een waslijst met eisen voor sinterklaas...Hij is te materialistisch, erg jammer want ik was vroeger al blij met een chocoladeletter in mijn schoen!

14 jaar geleden

S.

S.

kusje voor allemaal!

14 jaar geleden

G.

G.

Hoe blij kun je eigenlijk zijn met een chocoladeletter? Ook niet overdrijven he.

14 jaar geleden

F.

F.

goed zoo gus !

14 jaar geleden

S.

S.

wanneer moet je je schoentje legen

14 jaar geleden

A.

A.

Ik kan me nog herinneren dat ik met Sinterklaas het eerste Harry Potter boek kreeg. Ik was helemaal door het dolle heen. Wat maakt het mij nou uit of het veel of duur is? Ik kreeg veel liever één cadeautje dat ik heel graag wilde hebben, dan allerlei dure zaken waar ik een maand later niks meer mee doe. Maar tegenwoordig is niks meer genoeg. Mijn kleine neefje van vijf(!) kreeg een DS voor Sinterklaas. Oké, dat snap ik dan nog nog wel als hij het met pakjesavond kreeg, maar het was 'maar' een schoencadeautje! En wat moet een jongen van vijf überhaupt met een DS? Misschien is dit wel het andere uiterste, maar het komt wel voor en dat vind ik niet kunnen.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.