Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Chronisch ziek en superambitieus

Chronisch ziek en superambitieus

Door Lily

Anne bij de Unlimited-lanceringHavist Anne Mreijen (20) is al haar hele leven chronisch ziek, werd de afgelopen drie jaar maar liefst 19 keer geopereerd en brengt de meeste tijd met hoofdpijn op bed door. Haar slechte gezondheid weerhield Anne er echter niet van om haar eigen tijdschrift te lanceren: Unlimited Magazine. Lily ging op ziekenbezoek. 

Wanneer ik de kamer binnenwandel, word ik uitbundig begroet door een vrolijk, stralend meisje met een enorme glimlach. “Hoi, ik ben Anne!” roept ze. “Hoe heet jij? Waar kom je vandaan? Waar schrijf je voor? Oh wat leuk, wat interessant!” Is dit Anne Mreijen? Dat meisje dat chronisch ziek is zo weinig energie heeft? Oké, dat is een verrassing. Een beetje overdonderd begin ik aan het gesprek.

Drie jaar examens

“Toen ik geboren werd, kreeg ik een hersenbloeding waardoor het vocht niet meer werd afgevoerd. Hierdoor kreeg ik een waterhoofd en heb ik een drain nodig.” Daardoor kunnen haar hersenen nu nog steeds niet veel druk aan. Als ze zich inspant krijgt ze nog meer hoofdpijn dan dat ze sowieso al heeft en wordt ze erg moe en beroerd. Daarom ligt Anne op bed, gaat ze niet naar school maar doet ze alles thuis.

“Via de mail krijg ik uitleg en huiswerk opgestuurd. Ik leer alles uit mijn schoolboeken en daarnaast komt er regelmatig een docent langs. Mijn havo-examen is verdeeld over drie jaar, dit is het laatste jaar en ik hoef nog maar twee vakken. Dat gaat zeker lukken en dan ben ik geslaagd!” vertelt ze, nog steeds met een enthousiasme waar je ‘u’ tegen zegt.

Hechte vriendengroep

Hoewel Anne nooit naar school gaat, heeft ze genoeg vrienden.  Haar vriendengroep is veel hechter dan gemiddeld. “Ik was natuurlijk altijd afwezig. Dat vonden klasgenoten interessant, die kwamen op bezoek. Daar heb ik een aantal héél goede vrienden aan over gehouden. Omdat ik veel moet rusten, kan ik nooit met ze op vakantie, naar de bioscoop of iets anders doen. Dat is jammer, maar het betekent wel dat we altijd bij mij thuis gaan chillen en veel meer met elkaar praten. Je wordt ook niet afgeleid door bijvoorbeeld een bioscoopfilm.”

Begin oktober is Anne gaan samenwonen met haar vriend. “Ja, we hebben een huisje in het midden van het centrum. Net zoals bij mijn vriendengroep kunnen we eigenlijk nooit echt iets buiten de deur gaan doen. Daardoor geniet ik van veel kleinere dingen.”Een vriendin van Anne die ook bij het interview zit, beaamt dat. “Veel mensen denken; nou, vandaag even naar het strand. Als Anne een keer naar het strand gaat met haar vriend is dat een heel bijzondere ervaring. Zij denkt dan echt; WOW, het strand!”

Unlimited

Dit jaar besloot Anne dat ziek zijn en havo-examen doen nog niet genoeg was, en startte ze het tijdschrit Unlimited. Een tijdschrift voor en door jonge chronisch zieken, over eigenlijk vanalles. “Elke pagina is een cadeautje,” zegt Anne. “Unlimited is voor iedereen, dus niet alleen voor  zieken, maar er zit wel een boodschap achter.”

Welke boodschap dan? “De mensen in de redactie en de lezers zijn vaak chronisch zieken. Dat is niet echt leuk, maar het zorgt er wel voor dat we een hele sterke band hebben met elkaar.” De redactie krijgt hulp van vrienden, vrijwilligers en de Bart Foundation. Anne: “Toen we Unlimited opstartten, was ik door de Bart Foundation net verkozen tot ‘Bikkel 2010’ en kregen we een startkapitaaltje. Tja, ik dacht; ik ga me gewoon helemaal voor Unlimited inzetten en zie wel waar het schip strandt. En dat werkt!”

De eerste editie van Unlimited ligt vanaf volgende week dinsdag in de winkels. 

Gepubliceerd op 18 november 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

M.

M.

bizar hoe vaak mensen met beperkingen juist meer tevreden zijn met wat ze hebben. misschien lijkt het alleen zo. hoe dan ook: props voor anne. komt het magazine in de winkel te liggen?

13 jaar geleden

D.

D.

idd, mensen met een beperking beseffen vaak veel beter dat je niet om alles hoeft te zeuren maar gewoon lol moet maken in het leven!
respect voor deze meid!!

13 jaar geleden

J.

J.

Yep. dit is mijn zusje. er zijn weinig mensen met zo veel spirit als zij.
Magazine ligt vanaf volgende week in alle Ako's en boekhandels.
SO GO GET IT!!

13 jaar geleden

K.

K.

Respect voor dat meisje. Ik ga dinsdag zeker ff richting boekhandel.

13 jaar geleden

H.

H.

Dikke respect hiervoor! :D

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.