Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Lawine aan examenklachten

Door Kim

Bijna tienduizend klachten op de eerste examendag - and counting. Vandaag waren er zó ontzettend veel examenkandidaten die een klacht in wilden dienen bij het LAKS, dat de site Examenklacht.nl er een tijdlang uitlag.

"De hele middag viel het eigenlijk nog wel mee, we zaten op zeshonderd klachten toen de klap kwam," vertelt examenklachtenbaas Alderik. "Om half vijf waren het havo-examen biologie en het vwo-examen Nederlands afgelopen, en toen we om vijf uur de examenantwoorden hadden gepubliceerd, schoten de bezoekersaantallen omhoog."

Klachten in de rij

Die schoten door het dak heen, waardoor de server er ruim anderhalf uur uitlag en vervolgens met horten en stoten weer op gang kwam. De crash was niet alleen te wijten aan de vele leerlingen die de antwoorden kwamen checken, maar ook aan een het hoge aantal klagers.

"Die laatste is wel een enorm grote groep. Normaal krijg je als online klager meteen een mailtje met een link om je klacht te bevestigen. Maar nu staan er nog steeds zoveel klachten in de wachtrij, dat een hoop van die mailtjes nog niet verstuurd zijn. Hopelijk gebeurt dat vannacht nog, anders gaan we er morgen achteraan." Hou je mailbox dus ff in de gaten als je een klacht hebt ingediend. En lukte het je vanmiddag of vanavond niet om je te klagen, probeer het dan nu even opnieuw.

Boost

Stress op het LAKS-hoofdkwartier natuurlijk. "Toen we merkten dat de site eruit lag, hebben we meteen het hostingbedrijf gebeld en die heeft de server drie keer een 'boost' gegeven, de capaciteit verhoogd. Uiteindelijk deed alles het weer en kon ook het telefoonteam weer aan de slag. Niet alleen de website was namelijk offline, maar ook ons hele klachteninvoersysteem."

Vorig jaar kreeg het LAKS op de eerste examendag (ook met biologie en Nederlands) 'slechts' 5200 klachten te verwerken, nu al bijna het dubbele. Is het moeilijke vwo-examen Nederlands de boosdoener? "Dat kunnen we nog niet precies zeggen, omdat we nog geen tijd hebben gehad om alle klachten te analyseren. Maar we vrezen van wel. Veel klagers belden ook omdat ze het examen als geheel te moeilijk vonden, en niet zozeer over één specifieke vraag."

Klachten-warning

Morgen wordt 't weer een spannende dag voor het LAKS: het havo-examen Nederlands wordt over het algemeen ook altijd als pittig ervaren. "Maar er is nu met man en macht aan de site gewerkt om 'm in de lucht te houden. Het kan dat de site bij echt extreme drukte iets trager wordt, maar hij zal wel online blijven," belooft Alderik.

Gepubliceerd op 15 mei 2012


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?