Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

'Wetenschappelijke' vuurwerkbom

'Wetenschappelijke' vuurwerkbom

Door Pim

Bastiaan (nu 20) knalde op z'n vijftiende z'n been eraf met een vuurwerkexperiment. Typisch gevalletje van een rund die met vuurwerk stuntte?

Zelf vindt-'ie van niet. "Ik denk dat de mensen die echt serieus met vuurwerk bezig zijn, de dupe worden van jochies die 25 rotjes tegelijk afsteken. Want dát is gewoon dom."

En het was niet eens oud & nieuw, maar Pasen toen Bastiaan aan de vuurwerkknutsel ging.

Het ongeluk

De toenmalige vwo'er bouwde uit interesse een zogenaamde nitroglicerine dynamietstaaf, synoniem voor heavy shit. "Alles ging goed, totdat die staaf begon te lekken: er liep nitroglicerine uit," blikt Bastiaan terug. Om het lekken te stoppen, spoot hij spuitlijm op het gat. Dat werkte redelijk.

Dacht-'ie. "Totdat ik besefte dat die spuitlijm brandbaar was. Het hele experiment vloog in de fik. Ik sloeg het van mijn werkblad af en begon er instinctief op te trappen. Toen ontplofte het pas echt: ik werd afgevoerd naar het ziekenhuis en m'n linkeronderbeen werd geamputeerd."

Kunstbeen

Behoorlijk shit op je vijftiende, maar inmiddels leeft-'ie met een kunstbeen "een geslaagd leven," zegt Bastiaan. En daar klinkt hij niet verdrietig bij. 

Dikke kans dat wie dit leest, 'm in gedachten uitscheldt voor supersukkel. Bastiaan is 't daar niet mee eens. "Ik was echt serieus, op een wetenschappelijk niveau bezig met vuurwerk. Ik had een veilige werkplaats en zorgde dat ik oplette bij wat ik deed." Hij experimenteerde dus wel, maar niet zonder zich te realiseren wat er allemaal zou kunnen gebeuren.

Onruststokers

"Wat ik deed, ging wel verder dan op 31 december een paar rotjes openbreken en het kruit daarvan in een metalen buis stoppen en aansteken, dat is gewoon dom," stelt Bastiaan duidelijk. Die onruststokers verpesten het eigenlijk voor iedereen, vindt hij.

Voor zichzelf, voor de mensen die met wetenschap en natuurkunde bezig zijn, en voor jou en mij die het leuk vinden eens per jaar wat grondbloemen of rotjes af te steken. "Elk jaar laait weer de discussie op dat vuurwerk te gevaarlijk is en er strengere wetten moeten komen, maar het is die ene groep die het verpest voor de rest."

Hobbyist of terrorist?

De politie heeft dit jaar een speciaal team dat YouTube afspeurt op filmpjes van gasten die het leuk vinden om vuurwerkbommen te maken met 2500 babypijltjes. Kan je op zo'n filmpje dan wel het verschil zien tussen de serieuze hobbyisten zoals hij en de terrroristjes die de buurt onveilig maken?

"Ik hoop dat de politie let op het verschil tussen titels en beschrijvingen van dit soort filmpjes. Wat ik deed, zette ik ook op YouTube, maar niet met een titel als Kankergrote vuurwerkbom 2012. Als er in de beschrijving precies staat hoeveel nitraatsterren en andere chemicaliën en zo in het experiment zitten, dan weet je dat iemand niet zomaar wat aan het doen is."

Geen geëxperimenteer meer

Boem was dus ho voor Bastiaan, ook wat zijn experimenten betrof. "Maar misschien ga ik in de toekomst nog wel eens aan de slag. Gewoon voor de lol, en als anderen er geen last van hebben." Inmiddels studeert hij trouwens Farmacie: een soort opleiding Medicijnen, maar dan de chemische kant ervan.

En gaat-'ie vanavond wel oud & nieuw vieren? "Zeker, maar gewoon met wat vrienden een glas champagne drinken en misschien wat normaal, gekocht vuurwerk afsteken." Gewoon braaf en veilig, zoals jij en ik dus. Toch?

Gepubliceerd op 31 december 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

K.

K.

Je zult maar zo'n puberzoon of -dochter hebben die voor de lol 'wetenschappelijk' vuurwerkbommen maakt. Dan ben je toch blijkbaar je leven niet zeker in je eigen huis. Ook niet tijdens Pasen.

12 jaar geleden

R.

R.

Wetenschappers houden meestal rekening met risico's. Volgende keer een grote emmer water naast je werktafel i.p.v. op een bom gaan trappen?
Enne, geen vuur in je vuurwerkwerkplaats?
Het zijn maar wat wetenschappelijke tips hoor ;)

12 jaar geleden

L.

L.



@Rutger II: Misschien handig om te weten dat Nitroglycerine slecht oplosbaar is in water en dat Bastiaan daar waarschijnlijk rekening mee had gehouden. Ik hoop niet dat jij later wetenschapper wordt.

In ieder geval happy new year!

12 jaar geleden

K.

K.

Nou ja: hij is INSTINCTIEF erop gaan trappen. Misschien had-'ie wel keurig alle voorzorgsmaatregelen genomen, maar als je brein op dat moment hele andere reflexen toepast, ben je alsnog het bokje.

12 jaar geleden

J.

J.

het was misschien net wat handiger geweest dat hij het buiten deed, nitroglycerine enzo heeft "maakt" z'n eigen zuurstof bij de ontrbranding dus kan je het niet uitstampen ofzo

12 jaar geleden

P.

P.

Valt wel op dat we veel bezoekers hebben die veel van vuurwerk weten.!

12 jaar geleden

N.

N.

Mooi verhaal geworden, Kim! Vet om te lezen, was stiekem altijd al benieuwd naar het 'echte' verhaal. Ik dacht dat het wel een 'kankergrote vuurwerkbom' was haha! X

12 jaar geleden

R.

R.

@ Lo,
Ik geef toe dat ik C&M'er in hart en nieren ben en ik zou het meteen geloven als nitroglycerine een ander woord voor poedersuiker was. Je hebt vast gelijk, maar er is vast 'n manier om het te doven, en als die er niet is zou ik al helemaal niet binnen gaan zitten of je beperken tot trektouwtjes.
Maar hij mag het uiteindelijk zelf weten ;)

12 jaar geleden

J.

J.

Zo wetenschappelijk ben je niet bezig geweest. nitroglicerine heb je waarschijnlijk met behulp van een ijsbad gemaakt. De eerste hit op Google levert mij op dat zodra deze mix op kamertemperatuur is gekomen deze zeer gevaarlijk is. EN als er iets mee gebeurt deze meteen in het ijsbad moet worden gekieperd. Ik gok dus dat je niet veel onderzoek hebt gedaan, en dus niet veilig bezig bent geweest.

12 jaar geleden

I.

I.

sowieso is hij een been kwijt,,, als je daarna NOG STEEDS wil experimenteren heb ik maar een ding te zeggen... sukkeltje :)
je andere been moet je zuinig op zijn hoor, misschien is het de volgende keer wel een arm!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.