Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Diploma op zak? Je kunt ook NIET gaan studeren - deel 2

Nuttig jaar gehad, Anan? Na hun eindexamen krijgen bijna tweehonderdduizend scholieren hun diploma in knuisten gedrukt: hét gouden toegangsbewijs naar een vervolgopleiding. Maar niet iedereen heeft daar meteen zin in.

Joost, Abel en Anan besloten vorig jaar na hun examens een gap-year te nemen. Vandaag onthult Anan de wonderen van twaalf maanden keihard werken in den thuislande.

Geen idee wat te doen

Bij een gap-year denkt bijna iedereen aan exotische oorden en bountrystranden. Maar wat als je helemaal geen zin hebt in die ellenlange vluchten naar het buitenland en gewoon thuis wilt blijven? Anan Mulyono (18) wilde niet met geld smijten in Verweggistan, maar juist een jaar lang thuis euro's gaan innen.

Maar waarom eigenlijk? Anan legt uit: "Omdat ik zo echt de kans en tijd kon krijgen om goed na te denken over wat ik nou werkelijk wilde. Op mijn school werd er al vanaf de vierde klas al gefocust op vervolgopleidingen, maar uiteindelijk had ik aan het einde van mijn schoolcarrière nog steeds geen idee wat ik wilde doen."

Kassa-kassa-kassa

Hoeveel verschillende baantjes heeft hij eigenlijk gehad? "Ik heb van alles gedaan!", zegt Anan, "Af en toe heb bij mijn vader in het restaurant gestaan achter de bar. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld gewerkt als salesman bij de Foot Locker en momenteel werk ik elf dagen op de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag, het grootste Euraziatische evenement ter wereld." Aha, toch een tikkie exotisch dus.

Zelf houd ik niet zo van hard werken, maar wie hard doorploetert, wordt ook grof beloond. "Bij de meeste baantjes verdien ik zo'n tien tot vijftien euro per uur." Wát? Kassa-kassa-kassa! "Nou ja, bij Footlocker en kledingwinkel Mode D'emploi is het iets minder hoor. Bij een Indonesisch restaurant, die Tong Tong Fair en bovendien een rijk notariskantoor is dat juist weer meer."

Niets speciaals

Uit zijn gesprek krijg ik echt het idee dat zijn jaar vooral uit werken, werken en werken bestond. Was dat het allemaal wel waard om hier een héél jaar voor op te geven? Anan twijfelt daar nog steeds een beetje over.

"Tja. Ik denk wel dat ik er meer uit had kunnen halen. Wat ik eigenlijk al die maanden heb heb gedaan, is geld verdienen en dat weer uitgeven." Verder niks speciaal dus, en Anan heeft ook nog geen spaarrekening met zes nullen opgebouwd. Nog een jaartje pauze dan?

Volwassen geworden

"Nee, ik denk niet dat ik daar beter van word. Ik heb wel wát aan dit jaar gehad, natuurlijk," verdedigt Anan zich. "Ik ben veel volwassener geworden vanwege de werkervaring die ik heb opgedaan en de andere dingen die ik buiten school om hebt meegemaakt. Wat ik dit jaar heb geleerd, zou ik nooit op school hebben meegekregen. Volwassen worden leer je niet, maar dat ervaar je." 

Heb je nog wel zin in school? "Ja, door de verveling die ik dit jaar af en toe had ben ik juist weer gemotiveerd om te beginnen in september." Want gelukkig heeft Anan dit jaar wél zijn studiekeuze kunnen maken; na de zomervakantie maakt hij een vliegende start bij de opleiding Media & Cultuur in Amsterdam. Bring it on!

Gepubliceerd op 1 maart 2016


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?