Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Rijk en arm op school

Rijk en arm op school

Ze draait het paadje naar haar school in, op haar gratis scooter. Ze loopt het plein over en zet de muziek op haar gratis IPod uit. Binnen pakt ze haar gratis Blackberry, en gratis twittert ze dat ze als een van de eersten op school is. In de les Nederlands zet ze haar gratis zonnebril in haar haar, en strijkt ze haar gratis zomerjurkje even glad.

Je hebt van die jongeren waarvan de ouders alles betalen: scooter, kleren, horloge, elektronica, mobiel abonnement. Alles. Een bijbaantje? Van dat woord hebben ze nog nooit gehoord. Mijn ouders zijn heel lief, laat ik dat voorop stellen, maar ik krijg geen gratis scooter. En ook geen gratis telefoonabonnement.

Sommige van mijn klasgenoten krijgen veertig euro per maand van hun ouders, anderen honderdvijftig. En al die verschillende uitgaven leiden tot megagrote verschillen in zo'n groep, valt me steeds vaker op.

Als ik met mijn hele klas uit eten ga, drinken sommige leerlingen een drankje minder omdat ze 't helemaal zelf moeten betalen van zuurverdiend vakkenvullersloon of oppaseuri's.. Anderen krijgen het hele diner van hun ouders en laten nog een verse jus en een tweede toetje aanrukken.

Nog zoiets: de schoolpauze. Wie even om zich heenkijkt, ontdekt meteen dat er blijkbaar nog steeds een vorm van ongelijkheid bestaat in ons land. Terwijl de rijke kids dagelijks liters Red Bull en verse croissants inslaan, moeten de sloebers het doen met een boterham met kaas van thuis. Het leven is hard.

Toch valt me op dat een 'rijk kind' niet per se 'rijke ouders' hoeft te hebben. Er zijn ook arme ouders die hun kinderen om het minste of geringste een nieuwe kledingcollectie geven, zelfs zonder reden. En in plaats van die o-zo-nodige nieuwe auto te kopen, kiezen ouders ervor hun puberkind op de hipste scooter van Nederland te laten rijden. Waarom? Zodat 'ie cool is en meer vriendjes heeft?

En de rijke ouders dan? Schamen die zich zo voor hun rijkdom, dat ze hun kind amper zakgeld geven, maar zelf wel gewoon Chanel-chique erbij lopen? Of geven ze hun kind juist wel superveel, omdat ze denken dat dat normaal is? Volgens het Nibud hoort een jongere van vijftien tussen de €3,80 en €7,50 zakgeld per week te krijgen. En horen ouders niet steeds zomaar dingen voor hun kroost te betalen.

Het waren al vreemde wezens, die ouders, maar wat dit betreft begrijp ik ze al helemaal niet. Waarschijnlijk kijk ik nog jarenlang met verbazing naar kinderen op gratis scooters, tot de dag komt dat ik het licht zie en mijn eigen zoon of dochter er ook eentje geef. Of juist niet. Weet jij het antwoord?

Het Nibud Scholierenonderzoek 2010-2011, mede georganiseerd door Scholieren.com, is uit. In dat onderzoek wordt gekeken naar hoe scholieren omgaan met geld. Uit dit laatste onderzoek blijkt dat steeds minder ouders hun kinderen kleedgeld geven. En 25% van de scholieren die kleedgeld krijgt, heeft ouders die tóch gewoon de kleren betalen.

Gepubliceerd op 6 april 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

D.

D.

Ik krijg 5,- euri, maar ik moet vrij veel zelf betalen. Behalve voor m'n mobieltje en kleding enzo. Ik gebruik m'n mobieltje trouwens bijna nooit. :D

Verder moet ik alles zelf betalen, alhoewel m'n ouders soms een beetje betalen als ik een nieuwe pc ofzo koop.

13 jaar geleden

A.

A.

krijg 150 per maand maar daar mee moet ik kleding,beltegoed, weekselijke treinreisen van 20 euro betalen
en ook dingen voor me zelf. Tuurlijk krijg ik wel eens wat extra maar werken kan ik ook niet. en als ik ooit een autorijbewijs wil moet ik het echt zelf betalen

13 jaar geleden

D.

D.

Ik leef in een gemiddeld gezin, krijg wel 60 euro per maand maar daar moet ik alles van betalen behalve jassen en soms schoenen. In mijn klas zit het wel vol met hele rijke kinderen zoals jij beschrijft, maar daar zijn ze niet bewust mee bezig, je ziet het alleen maar aan ze. Wat ik denk is dat ze misschien zoveel krijgen omdat hun ouders over het algemeen minder tijd met ze doorbrengen vanwege hun werk ofzo, en het dan denken goed te maken met dure spullen zodat ze zich toch een goede ouder kunnen voelen die hun kind niet achterstelt en geen tekort aan aandacht geeft. Wel een beetje kort door de bocht natuurlijk, maar zou dat kunnen denk je?

13 jaar geleden

L.

L.

Ik krijg officieel 45 euro kleedgeld per maand, maar meestal koop ik op de pof en krijg ik dan een hele tijd niks. Of mijn moeder koopt uit haarzelf iets een geeft dat dan. Maar ik koop op zich wel weinig.
Verder krijg ik 3.80 euro zakgeld per week, maar dat krijg ik al een hele lange tijd niet meer :P en ik ga er ook niet achteraan.
Mijn mobiel abonnement wordt ook betaald, maar ik heb zelf ook 80 euro gedoneerd.
Mijn treinabonnement naar school betalen ze ook.
Verder doe ik klusjes in huis. En als ik iets wil, zeggen ze meestal: oke, maar dan doe je straks de afwas.
Oja, en ik ben 16

13 jaar geleden

C.

C.

ik krijg 60 euro per maand en daar moet ik alles van doen. en alles is ook echt alles. maar dat vind ik niet erg, want ik kan nu goed met geld omgaan, en ik ken ook de waarde van geld :).

13 jaar geleden

K.

K.

Ik krijg 25 Euro per maand,
ik krijg niet meer van mijn ouders omdat ik zelf meer dan 200 euro per maand verdien,
en ik het volgens hun dus ook niet nodig heb.

Eigenlijk zijn er dus 3 groepen:

Scholieren: met rijke ouders
Scholieren: Met arme ouders
Scholieren: Die dus wel genoeg geld hebben maar het allemaal zelf verdienen

13 jaar geleden

D.

D.

ik ben 15, krijg 3 euro per week,
maarja ik hoef helemaal niet meer geld!
echt geen idee wat ik er mee zou moeten.. laat me ouders maar mooi hebben, als ik geld nodig heb pak ik het gewoon..
toch kan ik heel goed omgaan met geld dus niks zeiken :)

13 jaar geleden

T.

T.

Problem?

13 jaar geleden

J.

J.

Ik krijg helemaal niets per maand of per week.
Mijn ouders betalen mijn telefoon abbo en mijn kleren. Als ik een iPod of iets dergelijks wil kopen moet ik dat zelf betalen. Daarvoor werk ik ook. Uitgaan en zulke dingen moet ik ook zelf betalen.

13 jaar geleden

F.

F.

Hier bij ons op school zie ik die verschillen nauwelijks. Iedereen hier neemt een broodje met kaas mee naar school. Mijn ouders hebben zelf ook een behoorlijke baan, maar ze denken er niet over om mij een gratis scooter, telefoonabbonement of wat dan ook te geven. Ik heb zelf een verschillende bijbaantjes en daar betaal ik bijna alles van. Voor kleding krijg ik 1x p/m kleedgeld. Oftewel: ik ben een scholier met ouders die genoeg hebben, maar ik moet alles zelf betalen!

13 jaar geleden

L.

L.

ik mag thuis wonen en 's avonds mee-eten. :) de rest zoek je zelf maar uit.

wel veel geleend bij mijn moeder.

13 jaar geleden

A.

A.

ik krijg 60 euro per maand..
alleen een jas en schoenen worden betaald door mn ouders
ik ben verder ook de enige in neerland die zonder mobiel leeft.
vind dat ding irritant en nutteloos.

13 jaar geleden

L.

L.

12 jaar geleden

U.

U.

ik ben 18 en krijg 5€ zakgeld per week vrienden.
ik werk keihard voor m'n muntjes, betaal zelf mijn kleding, telefoon etc.
momenteel ook bezig met mijn rijbewijs 'allemaal uit eigen portemonnee.
nu moeten jullie niet denken dat mijn ouders krenten zijn ofso hoor hahah.
ik krijg de echt noodzakelijke (n wat dure) dingen van mijn ouders (oa winterschoenen/jas etc). ook hoef ik mijn schoolgeld niet te betalen.
wij hebben het niet krap thuis 'maar wanneer je zelf je geld verdiend leer je de boel meer te waarderen.

13 jaar geleden

P.

P.

LOL, ik krijg maar 10 euro zakgeld per maand. De rest verdien ik via een bijbaantje. Als ik iets wil dat duur is moet ik hetzelf betalen, als mijn ouders meegaan willen ze altijd de goedkope variant van het product.

13 jaar geleden

T.

T.

Ik krijg 25 euro per maand van mijn ouders. Daar gaat dan 6,5 voor Eredivisie live vanaf, de andere helft betalen mijn ouders. Maar daarnaast werk ik redelijk veel. Vrijdagmiddag (omdat ik dan vrij ben van school) en de gehele zaterdag. Zo'n 13 uur in de week. Ben 15 en me loon ligt op 3,-. Dus reken maar uit: rond de 40 euro per week met werken.

Wat ik zelf moet betalen: beltegoed, aanschaf mobiel, verjaardagen, uitgaan enz. Mijn ouders betalen mijn schoolspullen enzo wel, en kleding meestal. Kijk ze vinden omdat ik toch redelijk verdien ik zelf ook wel wat kan betalen.

13 jaar geleden

M.

M.

Ik ben dan wel verwend denk ik,
Want ik ben 16 en krijg 200 per maand van me ouders (100 gaat naar aparte spaarrekening voor mijn auto). Hun betalen mijn abbonement, me scooter en schoolspullen ik moet eigenlijk alleen me kleren betalen.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik ben 13 en zit op zo'n kakkersschool.
Ik krijg per week ong. 15euro. Maar daarven betaal ik lunch.
Ik heb van mijn ouders de iPhone4 gekregen.
Maar ik ben best wel gelukkig. :)

13 jaar geleden

I.

I.

ik krijg 20 euri en ik verdien 30 euro en nog 25 a 40 euro per maand en ik moet alles betalen mobiel en zo en cadeaus en zo en ben 13 dus verdien meeste zelf

13 jaar geleden

R.

R.

ik krijg geen vast bedrag per week of per maand, als ik ergens geld voor nodig heb kan ik dat vragen, dat doe ik (bijna) nooit

en als ik iets groots wil kopen (tv, computer enz.) mag ik dat ook zelf betalen.

ik ben 14 en verdien +- 60 euro per maand

13 jaar geleden

I.

I.

Ik krijg 30 euro per maand maar ik hoef er niks van te kopen:P

OP is butthurt?

13 jaar geleden

I.

I.

ik ben 16 en krijg 70 euro per week. en moet daar alles van betalen behalve me telefoon abonnement, soms krijg ik nog wel iets als ik met me moeder shop. maar meestal niet. en ik werk ook. maar eigenlijk hoef ik niet veel te betalen kleding reiskosten en uitgaan

12 jaar geleden

R.

R.

ik krijg 50 euro per maand maar alles wordt voor me betaald en als k gelld wil krijg k het gewoon lekker toch een leptop, kleding abo( bb blod)
alles heb k

12 jaar geleden

L.

L.

Ik krijg mij kleren van mijn ouders en ik krijg 20 euro in de maand zakgeld, verder werk ik ook en verdien daarmee 160 euro in de maand :)

12 jaar geleden

D.

D.

Heb nooit zakgeld gekregen. Mocht niet van m'n ouders. Sinds vorig jaar heb ik een bijbaantje waarmee ik 5 eur per uur verdien, dus met twee uur in de week 40 eur per maand. Zelf vind ik het nog weinig, maar ik denk dat je het zelf beïnvloed hoeveel geld je wilt hebben (werken).

12 jaar geleden

A.

A.

Ik ben 16 jaar en heb nog nooit gewerkt voor mijn geld.
Ja, beide ouders van me verdienen veel en we kunnen ons veel luxe veroorloven. Je kan me dus zien als een rijkeluiskindje als je wil.
Ik krijg geld wanneer ik wil en hoeveel ik wil.
Dat wil niet gelijk zeggen dat ik geld over de bank smijt als een bezetene en altijd de nieuwste Louboutins en Isabel Marents in mijn kast moet hebben!
Volgens mij is de schrijver van dit stukje gewoon jaloers op mensen zoals ik omdat wij wel geld hebben en de schrijver is zeker een of andere arme sloeber die graag het slachtoffer wil zijn

12 jaar geleden

L.

L.

hahaahahaa ik ga stuk

7 jaar geleden

T.

T.

Ik krijg als zakgeld 5 euro, heb wel een baantje, moet alles behalve kleding zelf betalen, krijg geld voor verjaardag. Ik krijg soms alleen als ik veel 7's op mijn rapport heb staan een Xbox 360 game van m'n ouders.
:)

11 jaar geleden

N.

N.

bij mij wordt alles betaalt op school ben ik ook een kakker maar sommige dingen moet ik een klein beetje meebetalen

11 jaar geleden

J.

J.

Vrijwel alles krijg ik van mijn ouders. Ik krijg bijvoorbeeld premium accounts op van alles dat mijn vader betaald, kleren en redelijk dure merken zitten er af en toe bij(ik ga eigenlijk altijd vrijwel naar Tommy, Ralph etc)overigens moet ik mobiel altijd zelf betalen, ik hoef geen abonnement te nemen want die betaald mijn moeder(we hebben KPN). Ik krijg best veel, echter heb ik wel een best streng leven. Ik word heel streng opgevoed, mag niet veel, alles moet bij hen perfect etc of te wijl best verwend maar wel streng

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.