Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Scholierenstaking op 4 april

Scholierenstaking op 4 april

[BEN JIJ OP ZOEK NAAR INFO OVER DE SCHOLIERENSTAKING VAN 21 DECEMBER 2011? KLIK HIER.]

Lentezon zorgt voor opstandige vrijheidsgevoelens. Voor volgende week vrijdag worden er scholierenstakingen georganiseerd, geleid door een stel Amsterdamse scholieren. Louise wil meedoen, maar heeft nog wel een paar vragen.

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord. Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060.

De vraag

“Hoi LAKS, ik heb gehoord van de scholierenstakingen. Ik wil wel graag mee doen, maar wat is eigenlijk de reden om te staken? Ik had ook gehoord dat het LAKS er niet achter staat. Klopt dat? Kan ik in de problemen komen als ik van school wegblijf?”

Het antwoord

"Beste Esmee,

Er is inderdaad een aantal Amsterdamse leerlingen van plan te gaan staken en ook andere scholieren oproepen dat te doen. Wij steunen deze actie op 4 april echter niet.

De scholieren staken tegen een te hoge werkdruk waardoor hun sociale leven in het geding komt, en tegen de voorgestelde inkorting van de zomervakantie. Wij hebben echter geen signalen gekregen over een te hoge werkdruk bij scholieren. Als de hoeveelheid huiswerk echt grootschalig uit de hand loopt, zouden we dat bij ons klachtencentrum al gehoord moeten hebben. Dat is nog niet gebeurd.

Daarnaast worden de vakanties niet ingekort, het is alleen zo dat de zomervakantie vijf dagen korter duurt zodat die vijf vrije dagen over het hele jaar ingezet kunnen worden.

Iedereen in Nederland heeft het recht om te demonstreren. Maar als leerling heb je ook leerplicht. Als je gaat staken, kan de school je dus straffen voor spijbelen. Als je denkt dat er veel leerlingen op je school gaan staken sta je sterker, dan kan de school moelijker straffen. Als de schoolleiding het eens is met de redenen waarom jullie staken, straffen zij misschien ook niet.

Kortom: als je wilt staken, kun je dus het beste eerst nagaan of er meer leerlingen van je school willen staken, en hoe de school tegenover de staking staat. Er is overigens geen gezamenlijke actie of verzamelpunt voor de stakers. 

Met vriendelijke groet,

Het LAKS"

Gepubliceerd op 25 maart 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

En de verandering van de zomervakantie, de ophokuren en het moeilijker maken van de havo en vwo examens dan? Dit kabinet is anti-onderwijs. We moeten niet kijken naar die te hoge werkdruk, maar naar al die andere dingen. Die Marja van Bijsterveld moet gewoon opstappen en iemand die vóor de scholieren is, iemand van de SP bijvoorbeeld, moet haar plaats innemen!

13 jaar geleden

D.

D.

@Apollo. Reclame maken voor de SP?
M'n klas wil staken, en m'n leraar Duits wilt ook staken, maar niet per se voor waar wij voor staken op 4 April.
Ik heb trouwens ook van hem gehoord dat ze van sommige feestdagen geen vrije dagen willen maken. :(

13 jaar geleden

B.

B.

bij mij op school hadd4en ze mails verstuurd erover maar de ict heeft ze verwijderd omdat dan pww is. dus als ik wegblijf heb ik un big problem

13 jaar geleden

G.

G.

het Laks is gewoon zwaar kut...
Tuurlijk gaat niemend bij hen klagen dat ze te veel werkdruk of huiswerk hebben want het Laks doet er toch niks aan...

Bovendien, ik ga mee staken!
En ik ben voor een nieuwe, betere scholierenbond!

13 jaar geleden

K.

K.

Wat willen ze?
Ik ben het met Apollo eens.
Een rechts kabinet is niet goed voor ons onderwijs!
Rugzakbegeleiding afschaffen? Korten op speciaal onderwijs?NO WAY!!
Examens lastiger maken?
ophokuren?
Verkorting zomervakantie?
WHO IS HAPPY WITH THAT??:eek:

13 jaar geleden

T.

T.

Mijn klas wilt wel staken, maar er zijn altijd weer mensen bij die het dan weer niet willen..

13 jaar geleden

S.

S.

Dit rechtse kabinet wil van Nederland een kennismaatschappij maken of in ieder geval behouden. Echter, dit bereikt men nooit door te gaan bezuinigen op het onderwijs. Een te hoge werkdruk is misschien geen sterk argument voor een landelijke staking. Maar ik verbaas mij er nog wel over dat het LAKS zelf nog niet opgeroepen heeft tot een landelijke staking tegen alle bezuinigingen in de onderwijssector en/of een staking tegen de in het algemeen verslechterende kwaliteit van de huidige leraren. Werkdruk is in te plannen, maar bezuinigingen gaan ten koste van de hele maatschappij!!

13 jaar geleden

U.

U.

Ja vandaag kregen wij zo'n brief uitgedeeld over dat er 4 april een gewone schooldag is omdat die staking uit leerlingen van een school uit Amsterdam is bedacht en dat dat niet de waarheid is ofz allemaal gelul.

Maar ik ga 4 april echt niet naar school hoor, wat denken ze wel niet
.. die stakingen gaan gewoon door.

13 jaar geleden

Z.

Z.

@Apollo:

1). De examens worden helemaal niet moeilijker! Je moet nu alleen een beetje normaal kunnen presteren op je eindexamen voor de vakken Nederlands Engels en Wiskunde. Dit komt omdat de SE's te makkelijk zijn gemaakt. Op dit moment kunnen alle mensen die keihard falen bij het CE dat compenseren door te makkelijk gegeven hoge cijfers bij het SE.

En aangezien scholen op dit moment weigeren de SE's hoger te maken, moet de normering bij het CE maar omhoog.

2). De Nederlandse overheid geeft in de periode 2008-2011 €218 miljoen uit om het onderwijs te verbeteren, ervoor te zorgen dat er meer leraren komen, dat de leraren beter geschoold zijn en om ervoor te zorgen dat er effectiever les gegeven wordt.

En 3). Wat boeit het dat de zomervakantie wordt in gekort, als je die 5 dagen toch nog terugkrijgt?

13 jaar geleden

J.

J.

IK GA GEWOON STAKEN IK DENK JE HET BOEIT MIJ WAT DAT MIJ SCHOOL ME STRAFFT IK HEB ER ECHT GEWOON SCHIJT AAN EN ER GAAN MEEER LEERLINGEN VAN MIJ SCHOOL DUS IK STA NU WEL STERKER DAN DAT IK ALLEEN GA STAKEN OW JA SORRY VAN MIJ VORIGE REATIE WAS EEN KLAS GENOOT VAN MIJ

13 jaar geleden

R.

R.

Een aantal jaar geleden was er een staking tegen de ophokuren. nu komt het kabinet met een oplossing, namelijk: 2 weken minder zomervakantie, maar die dagen worden verspreid over het jaar, dus heb je alsnog 5 dagen vrij. De ophokuren worden hierdoor minder, omdat je dus minder op school hoeft te zitten,
Maar nu willen ze weer een staking doen op 4 april tegen de verandering van de zomervakantie. Dus eigenlijk wordt er gestaakt tegen de oplossing voor het probleem waar eerst voor gestaakt werd.
Uiteindelijk levert het waarschijnlijk niks op. Ook wordt deze staking niet ondersteund door het LAKS. Hierdoor kan de school zelf bepalen wat er gebeurd met de leerlingen die toch gaan staken, het kan dus zomaar voorkomen dat je op jouw school de gemiste tijd dubbel moet inhalen.

4 leerlingen van het Amsterdamse Cygnus gymnasium kwamen op het idee van een schoolstaking tijdens de les Levensbeschouwelijke Vorming. De opdracht was 'bedenk een actie'. Het idee lag voor de hand: de leerlingen vinden dat ze te veel lesuren hebben en te weinig tijd overhouden voor niet alleen hun huiswerk maar ook hun sociale contacten.

De vier bedachten een datum, 4 april, en stuurden een e-mail rond met een oproep. Daarnaast zetten ze een hyves-pagina op en openden ze een twitter-account om de actie te promoten. Dat werd een onverwacht succes.

ik ga staken, maar niet omdat ik het eens ben met die amsterdamse leerlingen maar omdat 1 dagje school wel ff chill is tog?! Ik denk dat andere leerlingen over het hele land eigenlijk niks weten over de staking maar gwn het chill vinden om ff niet naar school te gaan.

13 jaar geleden

M.

M.

Sommigen zeggen in andere plaatsen weten ze er niks vanaf, maar ik woon in Numansdorp en zelfs hier gaan ze staken!

13 jaar geleden

A.

A.

ik weet bijna zeker dat iedereen op mijn school op 4 april braaf in de les zit :(

13 jaar geleden

A.

A.

eey, ik wil even zeggen dat ik gestaakt heb. met een aantal leerlingen in den haag, maar nu zegt de school dat we boetes moeten betalen

kan dit kloppen ?

13 jaar geleden

S.

S.

stuur een mailtje naar info@laks.nl en laat je adviseren. Hou ons op de hoogte!

13 jaar geleden

M.

M.

Ik zie het probleem niet.. waaorm willen staken tegen een goed plan? Doet dit rechtse kabinet een goed voorstel, is het alsnog niet goed. 5 dagen minder zomervakantie is alles behalve erg, de meeste mensen doen toch niks tijdens de vakantie en vervelen zich alleen maar, of je nou werkt of niet! Wees blij je hebt nu 5 studiedagen meer en 5 langere weekends om even bij te komen! Mensen willen alleen staken btw, om geen les te hebben, dit is geen staken, maar rellen!

13 jaar geleden

M.

M.

@mike als jij je verveeld in de zomervakantie heb je ECHT niks te doen ik werk full time in de zomervakantie + gamen chillen met vrienden winkelen weekendje tussen uit enz maar niet gaan vervelen thuis dat is echt triest hoor ?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.