Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gedachten dwalen af tijdens de wiskundeles

Gedachten dwalen af tijdens de wiskundeles

“Op dit moment zou ik zo graag willen weten wat er in Annemiekes gedachten omgaat…Je staart al tijden onafgebroken door het raam!”

Ik word opgeschrikt door de stem van mijn wiskundeleraar. De stilte in het lokaal is doorbroken door het geluid van zijn originele vorm van aandacht vragen. De klas begint te lachen en even klinkt er wat geroezemoes,, maar al snel zijn dat vervlogen tijden en hoor je enkel nog maar het tikken van een pen.

Staren is fijn

De dagen dat ik op school naar buiten staar, zijn niet te tellen. De vieze vingervlekken en de vage vormen van een in het verleden doodgeslagen vlieg neem ik voor lief. Staren is fijn.

Vanuit het wiskundelokaal heb ik uitzicht op het bospaadje wat naar de ingang van onze school leidt. Ik zie alle leerlingen aankomen, op de fiets of lopend. Maar wanneer ik staar, hoor ik niks meer.

Zachte beat

Enkel het ritme wat het maken van sommen veroorzaakt. De ingeduwde en ploppende knopjes op de Grafische Rekenmachine, het schuiven van blaadjes, een neus die wordt opgehaald. De zachte beat van tikkende, krassende en schrijvende pennen.

Een mozaïek van kauwgom covert de onderkant van de tafeltjes. Ik hoor de kreten van mensen die er per ongeluk met hun vingers in blijven plakken. Langgerekte zuchten ontstaan wanneer er één begint met gapen. Een echo is het gevolg en als dominostenen rollen ze over in elkaar. Geknisper van zakdoekjes, gerochel en daarna de schaamte van de rode neus.

Allesziener

Het zijn allemaal geluiden die horen bij het lokaal. Als een allesziener dwalen mijn gedachten door de ruimte heen. Helemaal niks, geen algebra, geen wortels, niets leid me af van het simpele luisteren. Niets houdt me bij de les.

Maar deze minutenlange stilte in mijn eigen hoofd, deze vorm van meditatie maakt mijn leraar maar nieuwsgierig. Terwijl er langzaamaan een mooie remix van tikkende drums, snerende snuivers en tokkelend geroezemoes ontstond, kwam daar toch de error.. want op dat moment wilde mijn leraar toch wel echt graag weten waar ik aan dacht. En wee je gebeente als dat geen wiskunde was.

Gepubliceerd op 18 maart 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

F.

F.

Staren is ook veel interessanter dan wiskunde.
Iedereen heeft daar wel last van.

13 jaar geleden

S.

S.

Zeer herkenbaar!

13 jaar geleden

D.

D.

Haha cool geschreven!!(Y)
En het is idd herkenbaar!!:P

13 jaar geleden

L.

L.

Staren leer je ook meer van, rekenen kun je altijd nog doen.

13 jaar geleden

S.

S.

Leuk geschreven, alleen heb ik dat eerder bij Frans.

13 jaar geleden

A.

A.

Tja, waar ken ik dat toch van...
Heerlijk dat wegdromen!

al je emoties de vrije loop, en niks meer 'horen of zien' :bloo:...
een nadeel, je schrikt je rot als je docent voor je neus staat...
Ook al is hij/zij nog zo aardig

xx Anne

13 jaar geleden

D.

D.

Leuk!

13 jaar geleden

S.

S.

Ik lees net: "Volgens de Harvard Universiteit (USA) dagdroom jij gemiddeld 47 procent van de tijd dat je wakker bent." (cijfers.net)

13 jaar geleden

-.

-.

Te herkenbaar!
Geen idee wat ik doe, maar je doet het wel goed!
Tja hoe doe ik dat toch met WisA?
Ps: Wat helpt tegen dagdromen?
XoX

13 jaar geleden

P.

P.

Haha dat is inderdaad vet herkenbaar, heb ik ook met wiskunde soms of economie als je ff geen zin hebt.

13 jaar geleden

B.

B.

zeer herkenbaar, en daarom hebben ze me bij het raam weer weggehaald.

13 jaar geleden

D.

D.

Wiskunde was bij mij ook dé les waar ik het meest uit het raam staarde. Onze school heeft er helaas wat op gevonden: ze hebben op de onderste helft van alle ramen van die half-transparante raamstickers geplakt, zodat je op wat vage schaduwen na niets meer ziet als je door het raam wil kijken...

13 jaar geleden

I.

I.

hallo waar hebben jullie het over

13 jaar geleden

X.

X.

Onze wiskunde les is best leuk....

13 jaar geleden

B.

B.

je kunt tenminste naarbuiten staren. Mijn leraar is echt...ontzettend autoritair XD. Je blik wordt automatisch naar de stomme powerpoint gesleurd. Ik vind powerpoints overigens helemaal niks :s

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.