Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 5 paragraaf 7

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 391 woorden
  • 4 september 2008
  • 211 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
211 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
§ 5.1 ZIEN

Wat zijn lichtbronnen?

Voorwerpen die zelf licht geven noem je lichtbronnen. Je hebt natuurlijke lichtbronnen* zoals de zon, maar je hebt ook kunsmatige zoals een TL-buis. Licht beweegt zich langs rechte lijnen. Je ziet licht als een deel daar van in je ogen terecht komt.

Hoe kan je een voorwerp zien die zelf geen licht geeft?

Een voorwerp dat zelf geen licht geeft kun je alleen zien als het verlicht wordt. Het licht dat dan op het voorwerp valt wordt dan diffuus* teruggekaatst . De maan is daar een goed voorbeeld van. Die geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het zonlicht dat erop valt.

Hoe wordt het gezichtveld bepaald?

Het gezichtsveld* wordt beperkt door allerlei obstakels dit kan zijn door; Gebouwen, muren, hoog struikgewas enz. Je kunt het gezichtsveld teken door langs deze obstakels rechte lijnen te tekenen, Licht beweegt zich immer langs rechte lijnen


Hoe kan je een lichtbundel zien?

Je kunt een lichtbundel zien doordat kleine Waterdruppels rookdeeltjes of stofdeeltjes op het licht vallen dus als het helder weer is zou je nooit een lichtbundel kunnen zien. Rookdeeltjes worden gebruikt bij lichtshows zoals als bij discotheken. Lichtbundels kunnen verschillende vormen hebben. Het licht van een koplamp van een fiets is divergent, zonlicht is evenwijdig. Convergente lichtbundels kun je maken meet een bolle lens of een holle spiegel. (Zie pagina 101 van Nova)

§ 5.2 SCHADUW


Hoe ontstaat schaduw?

Schaduw* onstaat als een lichtbron door een voorwerp wordt tegengehouden. Omdat licht langs rechte lijnen beweegt, kun je op een eenvoudige manier het schaduw gebied van een voorwerp bepalen.
1. Teken de lichtstralen die net niet door het voorwerp worden tegengehouden worden.
2. Tussen deze stralen ligt het gebied waar het licht niet kan komen.

Wat is het verschil tussen een scherp en onscherp schaduwbeeld?

Het verschil tussen een scherp en onscherp schaduwbeeld is eigenlijk heel simpel, een scherp schaduwbeeld heeft een duidelijke rand met een scherpe overgang, van licht naar donker. En een onscherp schaduw beeld heeft dit niet.

Hoe ontstaat dan een zons- maansverduistering?

De aarde draait om de zon, de maan draait op zijn beurt weer om de aarde. Als de maan in de schaduw van de aarde terecht komt, wordt hij niet meer beschenen door het licht van de zon: maansverduistering. De aarde kan ook in de schaduw van de maan terecht komen, de maan staat dan vanuit de aarde bekeken voor de zon: Zonsverduistering.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.