Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Verschil beleggen en investeren

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Aantekening door een scholier
  • Klas onbekend | 268 woorden
  • 27 mei 2016
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
6 keer beoordeeld

VERSCHIL BELEGGEN EN INVESTEREN 

Banken gebruiken vaak het begrip sparen terwijl ze eigenlijk beleggen bedoelen. Sparen kan je onderverdelen in beleggen en oppotten. Oppotten is het sparen zonder hier iets mee te winnen (zonder beloning). Beleggen is een vorm van sparen met een beloning, bv rente of winst. Dit laatste doe je door bv aandelen te kopen (je kan dan ook nog koerswinst behalen) of je geld op een spaarrekening te zetten. Oppotten doe je door je geld op je betaalrekening te zetten (je rekening­courrant) of thuis je geld in je sokkenlade te verstoppen.

 

Naast de bovengenoemde begrippen, worden ook de begrippen investeren en beleggen veel door elkaar gebruikt. Ze worden door velen wel als synoniemen gezien maar hebben toch echt een andere betekenis. Investeren is het aanschaffen van kapitaalgoederen (bijvoorbeeld van machines en grondstoffen ­­> dus voor de uiteindelijke productie) door bedrijven. Investeren kan dus (in de economie) enkel door bedrijven of grote corporaties. Bij een belegging wordt geld omgezet in financiële of materiële activa. Activa zijn de bezittingen (passiva is vermogen=bezittingen (activa) min de schulden). Beleggen gebeurt door gezinnen maar kan ook door bedrijven worden gedaan als deze hun geldmiddelen tijdelijk niet nodig hebben voor hun investeringen. Je ziet namelijk niet zo snel een bedrijf geld op een spaarrekening zetten als ze nog moeten investeren in bv een nieuwe graafmachine. De kapitaalgoederen hebben wat dat betreft voorrang als je het vergelijkt met de rente. De rente is namelijk over het algemeen lager dan de winst die je een nieuw kapitaalgoed als bedrijf oplevert.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.