Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Panorama Mesdag

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 688 woorden
  • 13 juni 2001
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 8
43 keer beoordeeld

Vorm en beeldaspecten 1. Beschrijving van het gekozen schilderij Panorama Mesdag is een prachtig vergezicht op zee, met een groot strand, duinen en het Haagsche vissersdorp Scheveningen. Er zijn vissersboten en zeiljachten te bewonderen. Maar niet alleen het schilderij zelf is interessant, ook de ‘namaakduinen’ zijn er mooi, er lijkt een vloeiende lijn te zijn van de ‘namaakduinen’ naar het cirkelvormige doek. Er zijn allerlei voorwerpen neergelegd om het zo echt mogelijk te laten lijken. De zee en de schepen hebben samen met het geluid van de zee -die wordt afgespeeld op de achtergrond- een heel aparte indruk op de bezoeker. Je waart je in de duinen bij Scheveningen rond 1880 2. Gegevens van de maker, de titel, de datering, en de plaats waar het schilderij hangt. Panorama Mesdag is geschilderd door Mesdag, zijn vrouw Sientje Mesdag- van Houten, G.H. Breitner, Th. de Bock en B.J. Blommers. Het cirkelvormige schilderij is genaamd: Panorama Mesdag, is gedateerd: 1880, en hangt in Den Haag in een gebouw speciaal voor dit schilderij gebouwd, via een smalle donkere gang en een wenteltrap treedt u het Scheveningen van 1880 binnen.
3. De afmetingen van het schilderij Het cirkelvormige doek is maar liefst 1680 m2 groot, 14 meter hoog en 120 meter in omtrek. 4. Materialen Het schilderij is geschilderd op een doek met olieverf en is gerestaureerd omdat het doek aan de bovenkant los aan het scheuren was, omdat het met spijkertjes was bevestigd aan latten bovenin het gebouw. 5. De techniek waarmee het werk tot stand is gekomen Het schilderij is gemaakt met kwast en penseel 6. Belicht de verschillende beeldaspecten Panorama Mesdag is een imposant vergezicht op de zee, een weids strand, de duinen en het pittoresk Haagsche vissersdorp Scheveningen. Het is heel realistisch geschilderd en je kunt dan ook zien dat Hendrik Willem Mesdag een vervaart schilder was van de zee en haar schepen. Het is nog realistischer gemaakt door er een soort ‘namaakduinen’ voor te leggen zodat je een vloeiende overgang hebt van de ronde koepelvormige uitkijkpost naar het schilderij, ook schijnt Mesdag een verborgen detail in zijn meesterwerk hebben verwerkt, zijn vrouw, Sientje Mesdag -van Houten zou op het schilderij op het strand onder een parasol zitten te schilderen. De compositie is ook duidelijk door het strand de zee en het vissersdorp. Inhoud 1. Waar gaat het schilderij over Het is een realistisch beeld van Scheveningen en de zee rond het jaartal 1880, de zee was de grote passie van Mesdag en daar gaat dit schilderij dus over.
2. Waar houdt de schilder zich in zijn werken mee bezig Het onderwerp waar Mesdag ongelooflijk in bedreven was met schilderen was de zee met haar schepen. Je zult van hem geen portretten zien, alleen schepen in alle soorten en maten, in het Panorama Mesdag gebouw hangt dan ook een indrukwekkende collectie schilderijen en aquarellen van Mesdag en zijn vrouw. Functie 1. Waarvoor dient het schilderij Het Panorama Mesdag dient niet echt een functie, het is een beeld van vroeger, een magistraal kunstwerk dat bewaard dient te blijven voor de toekomst. 2. Heeft het schilderij een andere plaats gehad, zo ja, heeft het nu weer dezelfde functie Het schilderij heeft niet op een andere plaats gehad en de functie om vertoond te worden is ook niet veranderd. Beoordeling 1. Bespreek welke beeldende werking de materialen, vormen en kleuren die de kunstenaar voor zijn werk heeft gekozen, hebben. Dit schilderij geeft goed de situatie weer van het Schevingse strand rond 1880, het is realistisch door de techniek en kleuren die de schilder(s) hebben gebruikt. De schepen zijn tot in de details goed weergegeven, dat komt dus omdat dat één van de kwaliteiten van Mesdag was. En de ‘namaakduinen’ geeft een extra dimensie aan de manier waarop je naar dit ongelooflijke meesterwerk kijkt. 2. Geef je beargumenteerde eindbeoordeling Het is een geweldige panorama, tot in de kleinste details uitgewerkt, met een natuurgetrouwde zee met een al even mooi strand. En het feit dat Sientje ook nog eens in het schilderij verwerkt is is een leuk weetje. De lucht is in combinatie met de zee erg mooi. Maar wat Panorama Mesdag dus echt tot een meesterdag maakt is toch echt de ‘namaakduinen’ met voorwerpen die het echte duinen doen lijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.