Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Werkvoorbereider

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 1097 woorden
  • 7 mei 2001
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
-DOELSTELLINGEN-

 Meer te weten komen over het beroep Werkvoorbereider:
 Wat het precies inhoud;
 Welke eigenschappen iemand moet hebben;
 Of er veel met computers/ elektronica gewerkt wordt;
 Welke opleiding kun je volgen als je het wilt worden;
 Hoeveel je verdiend en of er groeipotentieel is.

-VRAGEN & ANTWOORDEN-

Waarom koos u dit beroep?
Omdat ik altijd al iets met mijn handen heb willen maken, en zien hoe het wordt, wilde architect worden, maar dan zie je slechts iets op papier, en (vaak) niet het uiteindelijke resultaat

Welke opleiding moet je volgen?

Ik heb HTS bouwkunde gedaan na de MAVO

Hoelang heeft u het gedaan?
Ik ben in 1980 begonnen, dat was direct na mijn HTS diploma en ben tot 1987 werkvoorbereider geweest.

Er zijn mensen die het hun hele leven doen, maar ik wilde altijd meer, ik wilde een leidinggevende functie hebben. Via werkvoorbereider ben ik projectleider geworden, en toen hoofd bouwbureau, en mijn huidige functie is adjunct-directeur. Werkvoorbereider is dan een hele goede opstap om verder te komen.

Wat zijn de positieve kanten aan het beroep?
Het is een heel interessant vak, want je komt met allerlei onderdelen van het bouwen in aanraking, van de eerste heipaal tot het installeren van mooie plafonds of keukens. Dus je weet overal iets vanaf. Het is een heel leuk beroep voor jonge mensen vind ik.

Nee, het is niet zo dat je op alle vakgebieden alles moet te weten maar je moet wel met alle experts kunnen overleggen of onderhandelen.

Dan onderhandel je over de financiën, over de voortgang van het werk, over de te volgen werkmethodieken, en over de afrekeningen na afloop

Waaruit bestaat de gewone werkdag?
(ehh...) dat is het controleren van binnenkomende bouwtekeningen, het uitzoeken van hoeveelheden te bestellen materialen en die ook bestellen, en op tijd de materialen afroepen zodat de uitvoerder de materialen op tijd heeft. De onderaannemer regelt het transport zelf. Je hebt een hoop verantwoordelijkheden, want als de materialen er niet op tijd zijn, kan er niet gebouwd worden.

Bent u wel eens getuige geweest van een arbeidsongeval?

Ja, er is wel eens iemand 2 verdiepingen naar beneden gevallen, en iemand zat een keer met een freesmachine in zijn arm te emmeren.

Ja hoor, en die met die freesmachine ook.

Als u opnieuw zou moeten kiezen, zou u dit beroep dan weer kiezen?
Ja, absoluut 100% zeker

(De vraag “Zo nee, wat zou u dan kiezen?” is dus niet van toepassing)

Moet je veel reizen tijden uw beroep?
Dat hangt er vanaf, je werkzaamheden doe je meestal vanuit een bouwkeet, dus het is afhankelijk van waar het werk is. Er is veel afwisseling (regelmatig andere mensen op een andere plaats)

Wat is de rol van de computer op uw werk?
De rol v.d. computer is heel belangrijk. In 1980 waren er nog heel sporadisch computers te vinden, maar nu staat er op elk bureau eentje, en altijd modemverbindingen naar het hoofdkantoor, en in de toekomst wordt de gegevensverstrekking nog verder uitgewerkt tussen de partijen met internet.

(Nou…) De architect, de constructeur en de leveranciers of de onderaannemers.

Welke eigenschappen moet iemand volgens u hebben om dit beroep goed uit te oefenen?

Je moet communicatief goed zijn, graag met andere mensen willen werken, analytisch goed kunnen nadenken, financieel inzicht hebben, en je moet er van houden om in een bouwkeet te zitten en in de blubber te zitten, kortom je moet van bouwen houden.

Hoe goed betaalt het?
In verhouding met de ICT branche betaalt het niet goed, maar je verdiend in de bouw over het algemeen geen topsalarissen.

= een vraag die niet op de lijst stond, maar een “doorvraag-vraag”

-HET VERSLAG-
Een werkvoorbereider heeft onder andere als taak binnen een aannemersbedrijf alle materialen te bestellen die nodig zijn voor een bouwwerk. Daarvoor moet je dus op de bouwtekeningen kijken om te zien wat en hoeveel besteld moet worden, wat betekent dat je overal iets vanaf moet weten, van bakstenen tot mooie plafonds. Het is echter niet zo dat je dan echt superlang aan het leren bent, je hoeft alleen de basis dingen te weten zodat je kan onderhandelen en overleggen over “de financiën, de voortgang van het werk, de te volgen werkmethodieken, en over de afrekeningen na afloop” met de experts. Verder moet hij de planning bewaken, daarin staat alles wat er moet gebeuren, en wanneer, zoals het heien, het leggen van de fundering enz. enz. Het transport van de goederen wordt geregeld door iemand anders, maar de werkvoorbereider moet er wel voor zorgen dat de materialen op tijd op het werk zijn, anders kan er niet verder gebouwd worden en dat kost natuurlijk geld. Je hebt dus een hoop verantwoordelijkheden, maar mij lijkt dat juist wel leuk. Ook is je werk trés afwisselend, want je zit dan weer daar met een werk, en dan weer ergens anders in een bouwkeet, ook met steeds andere mensen. Géén kantoorbaan dus. Ik weet niet of ik graag een kantoorbaan wil of niet, maar wat afwisseling kan volgens mij geen kwaad. Een werk voorbereider moet volgens meneer Bos “Communicatief goed zijn, graag met andere mensen willen werken, analytisch goed kunnen nadenken, financieel inzicht hebben en moet er van houden om in een bouwkeet te zitten”. Er zijn een hoop doorgroeimogelijkheden als je een erg ambitieus bent, zoals, naar mijn menig, meneer Bos is (Al vindt hij van niet). Dit vind ik omdat hij met “slechts” een MAVO diploma toch Adjunct-directeur is geworden. Je kunt ook je hele leven werkvoorbereider blijven. Als je het wilt worden, moet je minstens een MTS (middelbare technische school) diploma hebben, maar voor de meeste vacatures is HTS vereist (ik heb op internet wat research gedaan naar de vacatures voor de baan). Er wordt veel met computers, en volgens meneer Bos in de toekomst ook met internet, gewerkt, wat voor mij alweer een pluspunt is. Hoe het betaalt? Het betaalt een gemiddeld salaris, maar in de bouw is het nooit echt een vetpot geweest.

-DE CONCLUSIE-
Volgens Piet Bos is werkvoorbereider een leuk beroep voor jonge mensen. Het is een veelzijdig beroep waarbij je gaandeweg steeds meer leert over verschillende dingen, je veel doorgroeimogelijkheden hebt en er veel afwisseling is. Het nodige diploma is een diploma aan de Hogere Technische School, de HTS, maar voor sommige bedrijven volstaat een Middelbare Technische School, een MTS, diploma. Je hebt wel veel verantwoordelijk heden, wat op zich niet zo’n probleem mag zijn. Het salaris is standaard, maar je moet natuurlijk niet een beroep kiezen op basis van het salaris. Als je serieus denkt het te gaan worden, moet je toch meer informatie aanvragen en eens gaan kijken bij een aannemer.

REACTIES

J.

J.

er klopt niets van wat er in staat,
hij verzint alles.
haal dat werkstuk eraf

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.