Manneke pis

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 315 woorden
  • 15 juni 2001
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
70 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Manneke Pis Een van de grote blikvangers van het Brusselse volksleven is het standbeeldje van Manneken Pis. Van alledaags beeldje groeide hij uit tot een legendarische wereldfiguur, die nauw betrokken is bij lief en leed van onze hoofdstad. De stadsrekeningen van 1455-1456 vermelden de bestelling van een 'lathoenen mannekin' bij een kopergieter uit Brussel. Deze bestelling gebeurde ter gelegenheid van de heropbouw van de stad en de herstelling van de fonteinen en de waterleiding. De stad was immers verwoest op 16 april 1452 door de troepen van Jean de Croy. De Gentenaars stolen in 1452 de leeuw die als fonteinversiering stond boven op de fontein boven de Brugstraat. De schepenen beslisten de voormalige leeuw door een waterend manneken te vervangen. Het standbeeldje van Manneken Pis is naar een ontwerp van Hiëronymus Duquesnoy de Oude. Gilles Van der Gucht beitelde het model in hout, Reinier van Thienen, een Brussels kopergieter, goot het. In 1459 werd het op de fontein geplaatst, die in 1835 werd afgebroken. Het mollige jongetje werd het symbool van de Brabantse spotzucht, maar ook van onbezorgdheid en Brusselse humor. Om "fatsoenlijk te blijven" en om de oudste inwoner van Brussel te eren, is het de gewoonte hem een kledingsstuk te geven. Sinds Lodewijk XV hebben bijna alle landen een bijdrage geleverd aan de garderobe, die meer dan honderd kledingsstukken bevat en die een hele zaal van het Museum van de stad Brussel vult. Spijtig genoeg heeft hij ook te lijden gehad onder vandalen: het beeldje werd zelfs meermaals gestolen. Een eerste maal in 1745 door Engelse soldaten, tweede maal in 1747 door Franse grenadiers en in 1817 werd het beeld verbrijzeld door een vrijgelaten galeiboef. Manneken Pis heeft vele titels. Hij is "ridder van de orde van St.-Lodewijk", hij is erebrigadier van verscheidene regimenten en hij is "ambassadeur nummer één van het Brussels cultureel en folkloristisch patrimonium". Hij draagt inderdaad heel wat bij tot de toeristische promptie van Brussel.

REACTIES

P.

P.

Kei goe

22 jaar geleden

T.

T.

hallo henk, ik wil effe zeggen dat ik veel aan je werkstuk heb gehad. Mazzels Tom

21 jaar geleden

T.

T.

nice werkstuk maar zet er ook ff in waarom het bekend is xd verder is het en goed werkstuk

13 jaar geleden

F.

F.

Aardig geprobeerd, alleen gaat het eerste stukje wel over het Manneke-Pis van Geraardsbergen en niet over dat van Brussel. (En let even op: de Gentenaars stalen - en niet stolen - dat Manneke. Maar oké, die fout staat ook op de website van Geraardsbergen ...)
Nederlandse cineast Fons Rademaekers heeft ooit een film gemaakt waarbij het Brusselse Manneke gestolen werd en er een hele zoekactie op touw wordt gezet om het terug te vinden. Dat is in het echt ook wel gebeurd, waarbij de burgemeester van Brussel als hoofd van de politie alles zal doen om hun 'eerste burger' terug te vinden.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.