Bachwan

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 353 woorden
  • 18 februari 2003
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bachwan – Geschiedenis Onderzoek Mijn onderzoek doe ik over de Bachwanbeweging tussen ongeveer 1970 en 1980. Opkomst: ± 1970 / eind jaren 60
Hoogtepunt: ± 1975
Einde: tussen 1980 en 1985
Bachwan Sriranees was een indische goeroe. Hij staat ook wel bekent onder de naam Oshi. Hij had zijn spirituele centrum in Poona – India, want daar woonde hij. De meeste van zijn volgelingen waren gek genoeg westerse intellectuelen en jongeren. Eind jaren 70 verhuisde hij naar Oregon in Amerika. Wat zijn Pasja’s idealen? Spiritualiteit, leven vanuit je gevoel, je open stellen voor wat er meer is tussen hemel en aarde. Alles moet je delen. Leven doe je in een gemeenschap, kinderen voed je binnen die gemeenschap op. Vrije seks is toegestaan. Eigen bezit heb je nauwelijks tot niet. Let wel, seks alleen veilig. Bachwan vond aids een heel belangrijk probleem, dus seks alleen met condooms en plastic handschoenen.
Hoe moest je leven als lid? Je moest oranje tot rode kleren dragen. Het liefst de kleren niet van kunststof, dus katoen of iets dergelijk, redelijk nonchalant. Als je lid was, was je een Sannyasin. Je kreeg een nieuwe naam van Bachwan, en voor je naam stond een woord dat je geslacht aanduidde. Vrouw was bijvoorbeeld: ‘Prem … ‘ Je moest een lange kralen ketting dragen, met als hanger een foto van Bachwan. Zo’n ketting heette een Mala. Waarom sloeg het zo aan in die tijd? De jaren zeventig was een tijd van spiritualiteit, zoeken naar een nieuwe manier van leven. Veel mensen zochten een alternatief voor Christendom dat aan het terug lopen was, en daar kwam bij dat het te ouderwets werd voor de nieuwe tijd. Veel mensen zochten in die tijd zichzelf, en bij de Bachwan vonden ze inderdaad een soort van nieuwe regelgeving. Waarom is het er nu niet meer? Begin jaren tachtig veranderde de tijdgeest heel erg, het werd veel kapitalistischer, meer het ‘ik’tijdperk. Ook zagen steeds meer Sannyasins hun kinderen opgroeien in die gemeentes, en daar waren ze toch niet zo blij mee. Toen er ook nog eens een grote fraudezaak achter weg kwam, waar niemand van weet of Bachwan daarbij betrokken was, was het voor de meeste mensen wel gedaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.