Burka-verbod

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 341 woorden
  • 3 februari 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling:
 Vrouwen met een burka mogen in Frankrijk geen scholen, ziekenhuizen of andere overheidsgebouwen meer in. Ook wordt hen de toegang verboden tot bijvoorbeeld trams, bussen en metro’s.

- Argument voor: Het dragen van een burka staat haaks op de Franse normen en waarden en is in strijd met begrippen als ‘broederschap’ en ‘Frans burgerschap’.

- Argument voor: Het dragen van een burka is heel pervers: de vrouw met de burka kan men wel aankijken, maar men haar niet. Dat wordt voyeurisme genoemd.

- Argument voor: Ook veiligheid staat op het spel. Als een moeder op school haar kind komt ophalen en ze draagt een burka, moet je als leraar dan het kind meegeven? Nee, dan wil je eerst zien of het wel écht de moeder is.


- Argument tegen: Het dragen van een burka is een navolging van de vrouw van de Profeet Mohammed ( vrede zij met hem ). Het is dus een uiting van vrijheid van godsdienst.

- Ontkrachting: Het is binnen de Islam geen verplichting om je hele lichaam te bedekken. Maar het wordt wel aanbevolen.

- Argument tegen: Het is onvermijdelijk strijdig met artikel 1 van de grondwet dat bepaalt dat gelijke gevallen gelijk worden behandeld en dat discriminatie – onder andere op grond van godsdienst! – niet is toegestaan.

- Ontkrachting: De burka ondermijnt de drie waarden van Frankrijk: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het tast de waardigheid van de vrouw aan, het is een symbool van ongelijkwaardige verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Want veel vrouwen worden wél gedwongen door hun man of familie om een burka te dragen.

Argument tegen: Na het burka-verbod, blijven veel vrouwen binnen en zo raken ze geïsoleerd. Ook is het niet te handhaven in de praktijk. Je bereikt het tegenovergestelde van wat je wilt. Juist meer vrouwen zullen de burka dan gaan dragen als teken van verzet tegen de maatschappij waarin ze leven.

Argument voor: Europa moet zijn eigen westerse waarden onderstrepen. En als dat mensen niet bevalt gaan ze maar ergens anders heen.

Stelling: De burka is niet welkom in Frankrijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.