Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alzheimer

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 961 woorden
  • 26 maart 2003
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
34 keer beoordeeld

Onderzoeksvraag: kunnen mensen met Alzheimer zelfstandig leven?

Deelvragen:
- Hoe is Alzheimer ontdekt?
- Bestaan er medicijnen tegen?
- Zijn er verschillende stadia?

Hoe is Alzheimer ontdekt?
Alzheimer is een complexe ziekte die de hersenen ernstig aantast. De ziekte is voor het eerst beschreven door de Duitse wetenschapper Dr. Alois Alzheimer in 1906. Hij vertelde over een vrouw die voor haar dood ernstige vergeetachtigheid, verwarring en moeite met het beantwoorden van vragen had. Nadat hij autopsie op haar hersenen had gedaan vond hij ongewonde dingen rond haar zenuwen.
De ziekte was als zeldzaam beschouwd, maar door onderzoek werd aangetoond dat het de veroorzaker is van dementie.


Bestaan er medicijnen tegen?
Er is geen medicijn dat zorgt dat Alzheimer weggaat, maar er zijn wel medicijnen waardoor leven met Alzheimer makkelijker wordt.
De symptomen van Alzheimer (zie de verschillende stadia van Alzheimer) worden erger als hersencellen afsterven. Medicijnen kunnen niet tegen het afsterven van die cellen helpen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de symptomen geminimaliseerd worden.

Medicijnen
Medicijnen die er tegenwoordig tegen Alzheimer zijn, en zijn goedgekeurd:
 Tacrine (Cognex)
 Donepezil (Aricept)
 Rivastigmine (Exelon)
 Galantamine (Reminyl)

Wat doen deze medicijnen:
Ze zorgen ervoor dat er genoeg acetylcholine (dat is belangrijk voor je geheugen en andere denkvaardigheden) in je hersenen is. Ongeveer een helft van de mensen die een van deze medicijnen gebruikt, merkt dat ze een kleine vooruitgang hebben gemaakt.

Vitamine E
Alzheimerpatiënten wordt vaak aangeraden veel vitamine E binnen te krijgen, omdat dat de cellen kan helpen zichzelf te verdedigen tegen ‘ aanvallen’. Normaal hebben cellen een afweersysteem tegen de schade die aangericht kan worden in de hersenen, maar bij oudere mensen vermindert het afweersysteem. Vitamine E is echter niet altijd een oplossing, omdat het niet te veel samen met bloedverdunners kan worden ingenomen.

Alternatieve oplossingen
Er zijn verschillende soorten planten en kruiden die ook helpen tegen Alzheimer.

Toch zijn er ook een aantal dingen die tegen de alternatieve geneeswijzen werken:
 Het is niet duidelijk hoe effectief de middelen zijn en of ze wel veilig zijn.
 Het is onbekend of de ingredienten veilig zijn.
 Negatieve reacties worden niet altijd geregistreerd.
 Het is niet bekend wat voor effect de planten en kruiden op de werking van andere medicijnen hebben.
Planten en kruiden die helpen zijn onder andere Gingko Biloba, Huperzine A en Phosphatidylserine. Daarnaast helpen ook Foliumzuur, onverzadigde vetten en antioxidanten.

Zijn er verschillende stadia?
Er zijn drie duidelijk stadia van Alzheimer te onderscheiden. Bij elk volgend stadium verslechtert de lichamelijke en geestelijke conditie.

Stadium 1:
Vergeetachtigheid, desoriëntatie, verandering van persoonlijkheid en vermindering van het reactievermogen zijn de eerste symptomen van Alzheimer. Ook zijn patiënten lusteloos, minder spontaan, leren ze trager en verslechteren het begrip- en spraakvermogen. Het komt ook regelmatig voor dat patiënten halverwege een verhaal vergeten wat ze willen vertellen. Patiënten kunnen nog wel zelfstandig simpele dingen doen, voor al het andere hebben ze anderen nodig.

Stadium 2:
Alzheimerpatiënten hebben steeds meer moeite om goed in de samenleving te functioneren. Het korte termijngeheugen werkt nog maar matig, terwijl patiënten gebeurtenissen van lang geleden nog wel goed kunnen herinneren. Ze vergeten de tijd, datums en hebben moeite met het herkennen van bekenden. In dit stadium hebben patiënten professioneel hulp nodig.


Stadium 3:
Patiënten hebben 24 uur per dag hulp en verzorging nodig. Mogelijke symptomen zijn hallucineren, slaapstoornissen en geen controle over hun ontlasting. Ook ontstaan er vele complicaties. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed meer kauwen en slikken, zijn vatbaarder voor infecties en ademhalen kost steeds meer moeite. Dat alles leidt uiteindelijk tot de dood.

Conclusie:
Kunnen mensen met Alzheimer zelfstandig leven?
Soms, maar alleen met hulp van anderen. Alzheimerpatiënten die in stadium 1 zitten kunnen zelfstandig leven, maar dan hebben ze wel de hulp van anderen nodig. Patiënten die in stadium 2 zitten hebben altijd professionele hulp nodig. En patiënten in stadium 3 hebben zelfs 24 uur per dag hulp nodig.

Domeinen:

De samenleving heeft invloed op natuurwetenschappen
Doordat Nederland vergrijst, zijn er de komende jaren steeds meer mensen die aan Alzheimer lijden. Want van mensen boven de 65 heeft 7% Alzheimer, boven de 80 heeft zelfs 20 % Alzheimer. Daardoor zullen steeds meer mensen aan dementie gaan lijden, en daardoor worden ook miljoenen families met de gevolgen van dementie geconfronteerd worden. Omdat dus steeds meer mensen met dementie & Alzheimer te maken krijgen. Wordt er nog harder op zoek gegaan naar een middel tegen Alzheimer.

Natuurwetenschappen hebben invloed op de samenleving
Omdat er tot nu toe alleen nog maar medicijnen zijn gevonden die de ziekte van Alzheimer verlichten, en er nog niets is, wat de ziekte helemaal kan stoppen, zijn er nog steeds vele mensen die aan Alzheimer lijden. Daarnaast zijn er ook nog miljoenen mensen die elke dag familieleden en kennissen aan Alzheimer zien lijden. Als er misschien ooit een middel tegen Alzheimer wordt gevonden, zal dat dus een verschil maken voor vele mensen.


‘Alle mensen met Alzheimer moeten in speciale verzorgingstehuizen.’
Voor: In verzorgingstehuizen kan er beter voor ze gezorgd worden
Als patiënten in verzorgingstehuizen zitten zijn ze hun familie minder tot last.
Tegen: Iedereen heeft het recht zelf te beslissen, het moet niet verplicht zijn.
Sommige mensen functioneren juist beter in hun eigen omgeving.
Er is nu al te weinig verplegend personeel.

De ontwikkeling van het ontdekken van de oorzaken
Sinds het begin van deze eeuw is veel geleerd wat betreft de plagen die de hersenen aantasten. Wetenschappers komen steeds dichter bij de genetische oorzaken van Alzheimer, er zijn 4 genen ontdekt; drie daarvan (op de chromosomen 1, 14 en 21) maken deel uit van het ontwikkelen van Alzheimer op jonge leeftijd en de vierde (op chromosoom 19) helpt mee aan het ontwikkelen van de ziekte op latere leeftijd.
Doordat de ziekte niet alleen door de genen wordt veroorzaakt, onderzoeken wetenschappers nog steeds wat de andere oorzaken zijn.


Bronnenlijst

www.alzheimer.nl
www.alz.org
http://ziekenverzorgende.fol.nl/alzheimer/alzheimer.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.