Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

De verenigde staten

Aardrijkskunde

Werkstuk

Verenigde Staten

6.5 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 3415 woorden
  • 22013 keer
    26 deze maand
  • 16 februari 2003
Hoofdstuk 1
Kennismaken met de Verenigde Staten

De naam.

Het land van de Verenigde Staten bestaat uit 50 kleine staten die zich tot een groot land verenigde: de Verenigde Staten! Het woord Amerika komt van een zeeman genaamd Amerigo Vespucci. Hij maakte rond 1500 een reis naar het net ontdekte land en schreef hierover een verslag. Zo ontstond de naam de Verenigde Staten van Amerika (United States of America). We korten dat vaak af als V.S. of U.S.A..

De vlag.

In de vlag van de Verenigde Staten kun je het ontstaan van het land zien. De 13 rode en witte strepen staan voor de 13 kolonies, die in 1776 in opstand kwamen tegen de Engelsen en zich onafhankelijk maakten. Tegenwoordig tellen de Verenigde Staten 50 staten, die zijn terug te zien in de 50 sterren van de vlag.

De regering.

In de grondwet van de Verenigde Staten is geregeld dat het land wordt bestuurd door een regering onder leiding van de President van de Verenigde Staten. De president wordt gekozen door het volk. Op dit ogenblik is Bill Clinton de machtigste man in de Verenigde Staten. Hij woont en werkt in Washington in het Witte Huis. Andere beroemde presidenten die ik ken zijn o.a.: George Bush, de voorganger van Clinton en Ronald Reagan. Hij was eerst een beroemde filmster. De beroemdste president van de Verenigde Staten was John F. Kennedy. Hij werd in 1961 in Dallas in de staat Texas vermoord. George Washington was de eerste president van de Verenigde Staten (1789). Naar deze Washington is de hoofdstad genoemd en zijn hoofd staat nog altijd op het bankbiljet. De president en de regering leiden samen de 50 verenigde staten. De leider van een staat heet een gouverneur. Iedere staat heeft ook zijn eigen regering.

De mensen.

De bevolking van de Verenigde Staten bestond oorspronkelijk uit indianen. Nu bestaat de bevolking uit immigranten van over de hele wereld. Eerst kwamen Ierse, Schotse en Engelse kolonisten. Later ook Nederlanders, Duitsers en Zweden. Een eeuw later kwamen veel Italianen, Grieken, Polen en Russen, maar ook Chinezen, Philippino’s, Armeniërs en Joden. Nog later kwamen mensen uit Mexico, Cuba en Porto Rico.
De Verenigde Staten is een melting pot. Dit betekent samensmelting van al deze immigranten tot één volk. Zo werd Amerika het land van de vrijheid. Daarom staat in New York een groot beeld: het Vrijheidsbeeld. De Fransen gaven dit beeld kado. Immigranten, die per schip in New York aan kwamen, zagen zo al van heel ver de haven van de vrijheid.

Wonen.

In de Verenigde Staten wonen veel gezinnen in vrijstaande huizen. Bijna al die huizen zijn van hout, want er zijn namelijk veel bossen. In de tuin rond om de huizen staan geen hekken of schuttingen. Je zou haast denken dat je op het platteland bent.
Er mag dan plaats genoeg zijn in dit land. Er wordt nergens zoveel met ruimte gewoekerd als in de Amerikaanse steden, waar steeds hogere gebouwen verrijzen. De hoge gebouwen noemen we wolkenkrabbers. Deze wolkenkrabbers hebben meestal tientallen verdiepingen. Het zijn woningen, maar vooral kantoren van grote bedrijven met duizenden werknemers. Het Empire State Building in New York was met 381 meter lange tijd het hoogste gebouw ter wereld, maar dat record werd gebroken door de twee torens van het World Trade Centre op het puntje van het schiereiland Manhattan. Dit gebouw is 411 meter hoog. Ze zijn inmiddels ingehaald door Sears Towers in Chicago, met 110 etages en hoogte van 443 meter!! Deze reusachtige gebouwen geven iedere stad zijn eigen skyline. Dat betekent dat we een stad kunnen herkennen aan haar horizon.

Beroemd.

De Verenigde Staten zijn heel beroemd om een heleboel dingen: pretparken, ze zijn heel machtig, misdaad, wolkenkrabbers, grote auto’s, hamburgers, enzovoorts.
De filmindustrie heeft Amerika wereldberoemd gemaakt. Iedereen kent wel Hollywood. Sinds de jaren twintig is dit de hoofdstad van de Amerikaanse film. De studio’s daar zijn de bakermat van honderden films. Beroemde filmsterren zijn onder andere: Charlie Chaplin, Marylin Monroe, Ronald Reagan, Leonardo Dicaprio, Kate Winslet en John Travolta.

Hoofdstuk 2
Het leven in de Verenigde Staten

School

Als kinderen naar school moeten worden ze meestal op gehaald door een schoolbus. Bij school heb je meestal een reusachtig schoolplein. Als de bel gaat mag je naar binnen. In de les leren kinderen veel dingen met computers. Ze hebben net zulke lange schooluren als wij Nederlanders. Kinderen eten meestal s’ middags niet thuis, daarom nemen ze een lunchkoffertje mee naar school hier in zit meestal:
sandwiches, rauw kost en een thermosfles thee of koffie. Ook nemen kinderen vaak coca cola mee.

Taal

De taal die ze spreken in de Verenigde Staten had net Nederlands kunnen zijn dit kun je horen aan de volgende namen in New York: Harlem (Haarlem), Broadway (Breedstraat), Brooklyn (Breukelen) en Staten island (Eiland van de staten). Maar het is Engels geworden. Je had verschillende volkeren die zich in de Verenigde Staten vestigden maar de Engelse hebben de eerste staten gesticht zoals: Virginia, New Engeland en Massachusetts.

Eten.

Amerikanen eten heel wat hamburgers, maar soms eten ze ook wel: gebraden kip of pizza’s (deze dingen worden vaak telefonisch besteld). Toch eten de Amerikanen ook vaak gezond voedsel en niet alleen frites of hamburgers. s’ Middags eten Amerikanen meestal: hamburgers, hot dog’s en een stuk chees-cake.
s’ Ochtends is er een echte maaltijd met: vruchtensap, corn-flakes, eieren met spek en pancakes (grote pannekoeken met stroop).

Sport

Geliefde sporten in de Verenigde Staten zijn: basketbal, honkbal, footballen ijshocky. Basketbal kent iedere Nedelander wel, maar ijshocky, honkbal en football niet. Ijshockey is net als voetbal, maar niet met een bal , maar met een puck (plat hard schijfje) en een stick (lange stok met aan de onderkant een boog). Bij honkbal sla je hard tegen een bal en de tegen partij moet hem zien te vangen. Football is echt Amerikaans het is een wilde sport. Je speelt met een ei-vormige bal maar hoe weet ik niet. Er wordt ook veel sport op teevee gekeken.

Feesten en muziek.

Je hebt verschillende feest en muziek in de Verenigde Staten. Ik zal beginnen met feestdagen. 4 Juli is een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Op deze dag vieren de Amerikanen de onafhankelijkheid van hun land. Er worden picknick georganiseerd en het feest eindigt altijd met een enorm vuurwerk.
Als je in de Verenigde Staten zou wonen, zou je elk jaar op 31 Oktober halloween vieren. s’ Avonds verkleden kinderen zich als heks, spook of clown. Ze bellen aanbij huizen die mooi versierd zijn met verlichte pompoenen. Als het wachtwoord trick or treat (dat betekend een snoepje of ik schiet) uitspreken krijgen ze snoepjes, appels of pinda,s (net als Sint Maarten bij ons). Aan het eind van de avond heeft ieder kind een zak vool snoep.
Muziek is uit verschillende bronnen ontstaan, zo komt countrymuziek van het platteland. Rock en Roll (betekend dansen en slingeren) uit discotheken. Blues (droevige muziek) van negers die als slaaf werden mee genomen, maar de echte muziek blijft toch altijd jazz. Jazz is ook van zwarte neger slaven, het is een mengsel van ritmes uit hun eigen land en de volksmuziek van Europese kolonisten.

De indianen

Na de verovering van het westen werden indianen als vreemdelingen behandeld. Maar tegenwoordig beginnen de tradities van de indianen steeds meer op te komen en zijn ze trots op hun afkomst.

Hoofdstuk 3
Handel, industrie, landbouw, bosbouw en visserij.

Handel.

De Verenigde Staten is de grootste economische macht ter wereld. De meeste handel wordt gedreven met Japan, Canada, Mexico, Europa, Rusland en veel ontwikkelingslanden over heel de wereld. De meeste artikelen en producten, die de Verenigde Staten exporteren zijn: voedingsmiddelen, grondstoffen, auto’s, vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, hardware, software, en meerdere kantoorspullen, zoals: kopieerapparaten.
In de Verenigde Staten verkopen veel warenhuizen slecht. Ook hebben veel warenhuizen hun deuren gesloten. Dit is vooral het gevolg van vele grote winkelcentra waar mensen al hun boodschappen onder één dak kunnen vinden.

Industrie.

De vele industriën hebben schade aangericht aan het milieu door kortzichtige bedrijven, die uit waren op snelle winst. Veel lucht, water en land is erg vervuild. Ook riolen en mijnbouwwerken zijn erg vervuild. Zure regen, smog en vervuilde rivieren, waarin niet gevist kan worden, zijn hiervan het gevolg.
Steenkool is heel belangrijk voor de industrie. Antraciet is de hardtste steenkool, die de hoogste temperatuur geeft en het misnte verbrandingsafval. Dit product is afkomstig uit Pennsylvania. Andere gebieden waar veel soorten steenkool zijn, zijn de Appalachen, in West-Virginia, Kentucky en delen van Ohio.
Het gebied rond Detriot in Michigan is het centrum van de motorindustrie. Dit gebied wordt ook wel Motor Town (motorstad) genoemd. Henry Ford zette in Detroit de eerste autofabriek met lopende band voor de fabricage van zijn T-Ford: de eerste echte betaalbare auto voor vele mensen. Andere fabrikanten deden het zelfde en nu zijn er in de hele Verenigde Staten autofabrieken. Sommigen zijn opgezet door Japanners of Duitsers.
Over de filmindustie hebben we het in hoofdstuk 1 al gehad.

Landbouw.

Toen in 1776 de Verenigde Staten werden gesticht was 90% van de bevolking direct betrokken bij het boerenbedrijf. In 1950 leefden nog 20% van de bevolking van de landbouwbedrijven. Tegenwoordig zijn 2 % van de mensen werkzaam in de landbouw. Van die 2% boeren leeft 48% in het Midden Westen. Landbouwproducten maken voor 8% deel uit van de totale handel van de Verenigde Staten.
Mais werd het eerst verbouwd door indianen. Ongeveer 10% van de mais wordt, net als toen, nog steeds gebruikt voor meel, olie en andere voedingsmiddelen, maar ongeveer 90% van de oogst wordt gebruikt als veevoer.
In Florida is het centrum van de citrusvruchtenindustrie. Van veel sinaasappelen wordt sap gemaakt, terwijl in Californië veel citrusfruit wordt verbouwd om te eten. Door het goede klimaat in Imperial Valley in Californië voorziet dit gebied in ongeveer 80% van alle groenten en fruit in de Verenigde Staten.
In het zuiden zijn veel katoenplantages te vinden. Deze katoen wordt veel geëxporteerd naar ontwikkelingslanden overal ter wereld.
In de laatste vijftig jaar zijn de veeteelt en pluimveehouderijen enorm veranderd. Veel koeien, varkens en andere veedieren leven hun hele leven in bekrompen cellen. Veeteelt wordt meestal bedreven op land dat niet vruchtbaar is.

Visserij.

Werken als visser vlakbij de Atlantische of Stille Oceaan is goed werk, want er zijn goede visvangsten en er zijn veel bedrijven, die vis willen kopen. Vooral aan de westkust wordt veel vis gevangen en ingeblikt. De laatste tijd wordt er echter steeds minder vis gevangen. Voornamelijk de kreeft uit Maine, de zalm uit het noord-westen, de beroemde krab uit Alaska, de oesters van de oesterbanken rond Chesapeake Bay en de kabeljauw van Cape Cod. De kans op ziekte door de vis, gevangen in vervuilde wateren is nog gevaarlijker voor de industrie dan teveel aan visvangst. Bovendien leveren ze forel en baars om uit te zetten in meren of rivieren. Maar doordat de vis voor meer geld wordt verkocht, kopen ook minder mensen vis.

Bosbouw.

Een groot deel van de Verenigde Staten is bedekt met schitterende bossen. Veel bomen worden gekapt voor de papierindustrie. De houtindustrie krijgt meestal 540 miljoen m3 ruw hout. Hout uit het zuiden, voornamelijk vruchtbomenhout, wordt gebruikt voor de meubelindustrie. De grootste boom ter wereld is de reusachtige Redwood uit Californië. Dit zijn naaldbomen, die soms honderd tot tweeduizend jaar oud kunnen worden en ze zijn zo groot en dik, dat een auto er met gemak in kan rijden. De grootste Redwood is de Generaal Sherman. Deze boom weegt naar schatting 1.400 ton.

Hoofdstuk 4
De Natuur in de Verenigde Staten

De Grand Canyon.

De Grand Canyon ligt in Colorado. Dit mooie gebied is een van de 7 wereldwonderen. De Coloradorivier heeft jaren geleden een ravijn uitgespleten dat op sommige plekken wel 1600m diep is dit ravijn heet de Grand Canyon. Het Grand Canyon Nationaal park trekt jaarlijks 4 miljoen bezoekers. Je kunt met de trein, de auto of de bus door het gebied reizen, de hellingen te voet of met een muilezel afdalen, je op een vlot laten meeslepen door het kokende van de rivier of er overheen vliegen met een helicopter.

De grote rivieren van Noord-Amerika.

Een van de grootste rivieren in de regio Noord-Amerika is de Mississippi. Dit is een indiaanse naam het betekend: Vader van de wateren. De Mississippi is 6.050 kilometer lang en heeft verschillende breedtes. Deze grote rivier doorkruist de Verenigde Staten van noord naar zuid en is nog altijd een belangrijke transportroute. In de vorige eeuw was er druk verkeer van stoomschepen die hun vracht vervoerde, maar deze rivier is vaak ondiep dus soms bleef je vast zitten. In het zuiden vervoerde ze vaak katoen of suiker naar fabrieken in het noorden die veel geld boden. Op de terugweg namen ze vaak graan of vlees mee. In havens zoals New Orleans, Memphis en Saint louis kwam je veel Showboats tegen dit waren drijvende palijzen met luxe hutten en casino’s. Deze schilderachtige wereld verdween met de komst van de spoorwegen, maar nog altijd er talloze aken met hout en/of steenkool over heel de Mississippi. Er zijn ook nog 2 belangrijke zijrivieren de Ohio en de Arkansas. Dan heb ik als laatste nog twee bekende rivieren de Rio Grande, de natuurlijke grens tussen de Verenigde Staten en Mexico en de Colorado deze rivieren zijn beide 3.000 km lang.

De nationale parken

Toen de Amerikanen hun verovering hadden gewonnen waren ze diep onder de indruk van de landschappen die ze zagen en ze waren dan ook de eerste die deze gebieden wilde beschermen tegen de ingrepen van de mens. Het eerste natuurreservaat ter wereld was het nationaal park Yellowstone (in dit park ben ik geweest), in de staat Wyoming, gesticht in 1872. In de Verenigde Staten zijn nu een ongeveer 50 van deze parken die samen net ongeveer net zo groot zijn als Belgie. In dit soort parken. In elk park is wel wat te zien zoals: De moddervulkanen van Yellowstone National park, de grotten van Carlsbad park (deze grotten zijn de grootste grotten van de wereld), het Cratermeer en de nog actieve vulkanen op Hawai, of de hete woestijn in Death Vally. Ook in andere parken kan je veel zien zoals: een tropisch moeras in Everglades (Florida), de toren hoge sequia in Californie of een van de mooie meren en wouden. In Alaska ligt de hoogste bergtop van Noord-Amerika de McKinley bijna 6.000 meter hoog. Al deze gebieden zijn beschermd tegen vernieling en vervuiling door de mens. In de Verenigde Staten zijn ook historische parken, zoals dat van Mesa Verde met ruines en oude dorpen die indianen in een periode van 1000 jaar bouwden. Het zijn overblijfselen van een van de oudste Amerikaanse beschavingen.

Granen

Amerika is de graanschuur van de wereld. In de Verenigde Staten worden ook vele granen verbouwd. Op de Corn Belt wordt voornamelijk mais en soja verbouwd. Op de Wheat Belt zijn veel uitgestrekte graanvelden. De Amerikaanse landbouw is in een crisis wegens de concurentie met Australie. Vroeger waren er veel familiebedrijfjes, nu zijn die overgekocht door grote en rijke landbouwbedrijven. Ze onderhielden onzettend veel akkers, die werden verzorgd en geoogst door landbouwmachines. In Californie kan je veel citrusvruchten en groenten verbouwen, ook worden er veel druiven verbouwd. Hawai is bekend om haar ananasplantages. Ook al zijn cowboys verledentijd, toch blijft de veeteeld een belangrijke activiteit want de Amerikanen zijn de grootste rundvleeseters ter wereld. Ze houden het meest van het rode en magere vlees van het vee dat in de openlucht op de ranches in het westen is geteeld. Ook zijn er veel melkproducten die afkomstig zijn uit de Dairy Belt, in de noordoostelijke staten en het gebied rond de grote meren.
Verschillende gebieden.

Ondanks grote verschillen tussen het noorden en zuiden van het land, worden de belangrijkste gebieden van Amerika vooral onderscheiden tussen oost en west, van de Atlantische tot aan de Stille Oceaan. In het noorden van het land liggen de grote steden: New York, Boston, Baltimore, Philadelphia en de hoofdstad Washington. In dit gebied kwamen de eerste Europese kolonisten aan. Tegenwoordig woont een op de vijf mensen in dit grote deel van Amerika. Meer naar het zuiden staat Virginia bekend om haar tabaksteelt, Louisiana om haar jazz en Florida om zijn badplaatsen. In het midden van het land strekt de Middle West zich uit. Het land van de grote prairies is tegenwoordig overdekt met reusachtig velden vol met graan of mais. De rivier de mississippi snijdt Amerika van noord naar zuid in tweeen, vanaf Chicago en het industriegebied van de Grote Meren tot aan de veeweiden en olievelden in Texas, langs de Golf van Mexico. Aan de andere kant van deze slagader ligt West-Amerika. Dit is een legendarisch gebied van vaak woestijnachtige hoogvlakten en doorsneden door de Rocky Moutains. Pas in de tweede helft van de vorige eeuw slaagden de pioniers erin dit hoogebergte over te steken en zich te vestigen aan de oever van de Stille Oceaan, in Californie, meer dan 5000 kilometer van hun vertrekpunt.

Hoofdstuk 5
De geschiedenis van de Verenigde Staten

De ontdekking.

500 jaar geleden werd Amerika ontdekt door Christoffel Columbus een goede zeevaarder in dienst van de koning van Spanje. In 1492 begon hij zijn reis met 3 schepen de: Santa Maria, de Pinta en de Ninja. Hij zocht een kortere weg naar India maar kwam in Amerika, wat hij dus niet wist. Hij noemde de bevolking dan ook indianen. Toen de indianen meer dan 10.000 jaar geleden vanuit Siberie aan kwamen, in de tijd dat de Beringstraat nog te voet over gestoken kon worden, verspreidden ze zich vanuit Alaska tot aan de pampa’s van Patagonie in het huidige Argentinie, via de vlakte van Noord-Amerika, Mexico, het Amazone-oerwoud en de Andes, het gebied het gebied van het Incarijk. Christoffel ontdekte Amerika dus in 1492 het land werd gemoemd naar Amerigo Vespucci, een minder bekende ontdekkings reiziger maar met een grote mond.

De Melting Pot

In het Nederlands heet dit: de Smelt Pot. Hiermee wordt bedoeld het samen komen van mensen met verschillende natonaliteiten die naar Amerika kwamen en uiteindelijk allemaal een nieuwe nationaliteit kregen: namelijk het Amerikaanse. Het begin hiervan begon in 1620 vanuit Engeland. Een grote groep mensen die vanwegen hun geloof zich in Engeland niet meer thuis voelden, namen hun vlucht naar Amerika. Deze groep werd de Pilgrims Fathers genoemd.Door hun ijver en doorzettingsvermogen hadden zij al snel succes met het voeren van handel. In Europa was men onder de indruk van deze Fathers. Hiermee begon de trek van Engelse, Nederlanders, Ieren, Scandinaviers, Duitsers, Italianen, Polen en Russen, die in Amerika allemaal hun droom wilden waar maken: rijk worden! Deze enormen immigrantenstroom ging door tot het einde van de 19e eeuw. Veel van deze nieuwe Amerikanen zagen hun droom (het snelle rijk worden) niet in vervulling gaan. Miljoenen immigranten kwamen uiteindelijk in de grote steden terecht. Huizen waren bijvoorbaat al slecht. Het was zeer moeilijk om daar uit te komen. Rond 1840 bego een grote trek naar het westen. Vooral de mensen met pioniersbloed probeerden weg te gaan van de grote steden en alsnog hun droom waar te maken.

De Gold Rush.

Mensen waren en zijn altijd onder de indruk van goud. Goud zoeken kon een snelle manier zijn om rijk en machtig te worden. Maar het wilde niet zeggen dat de bezitter er geluk van kreeg. De eerste trek naar de goudvelden begon in 1848 in Californie. Deze gold rush werd veroorzaakt door een timmerman die in een beek de eerste klompjes zuiver goud vond. Tot in Europa sloeg het nieuws in als een bom. Vele mensen staken de oceaan over om naar het land te gaan waar goud voor het oprapen lag. In 1857 werd er in Nevada een slag ader ontdekt genaamd de Comstock Lode de nieuwe rush. De eerste mensen hadden nauwelijks goud gevonden of de tentenkampen stonden al. De ader bleek vruchtbaar te zijn en er werden houten huizen (barakken) gebouwd toen de eerste handelaren arriveerden. Twintig jaar later was deze ader helemaal leeg. De laatste gold rush speelde zich in 1859 in Colorado af, maar de tijd van de avonturiers is voorgoed voorbij.

Slavernij en de burgeroorlog.

Vroeger hadden mensen in het zuiden slaven, mensen in het noorden niet. Op het platteland in het zuiden werden sinds de 17e eeuw slaven gebruikt voor het werk op de landbouwplekken (plantages). In 1861 ging het zuiden zich scheiden van het noorden om een eigen staat te stichten. Het noorden was er zeker van dat ze de Verenigde Staten wilden houden, en dit leidde tot de grote Burgeroorlog die duurde van
1861 t/m 1865. Toen de oorlog afgelopen was ging de groei van de Verenigde Staten gewoon door. In deze tijd kwamen ook nog miljoenen immigranten met zijn 3000 per dag dit land in, vanuit alle delen van Europa. De Verenigde Staten hadden arbeidersnodig dus daarom waren de immigranten welkom. Nog steeds emigreren er vanuit allerlei landen mensen naar de Verenigde Staten, maar door strengere wetten is de immigranten stroom veel minder geworden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9236

reacties

de eerste immigranten die kwamen waren de Ieren, de Chinezen en de Duitsers.En niet wat er staan
door haseena (reageren) op 15 december 2005 om 12:41
in het stuk van de geschiedenis van de verenigde staten staat bij de smelt-pot een fout in de tweede zin staat natonaliteit je mist een i het is nationaliteit
door jeffrey verschoor (reageren) op 20 april 2006 om 11:41
dit helpt mijn zoo erg
door bedankt (reageren) op 18 september 2013 om 14:50

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer