Geschiedenis van de ruitersport

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 2350 woorden
  • 10 april 2014
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
73 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Soort vraag

Mijn deelvraag is:

Wat is het verschil tussen de ruitersport van vroeger en nu?

Mijn deelvraag is een vergelijkende vraag. Ik wil graag het verschil weten tussen de ruitersport van vroeger en van nu.

Mijn onderzoek gaat over paarden, mijn deelvraag van geschiedenis over de paardensport.

Soorten bronnen

Ik ga mijn onderzoek maken met behulp van:

  • Foto’s
  • Internet
  • Boeken
  • De manege

Ik ga dingen bekijken en lezen en hoop hierdoor meer te weten te komen.

Wat verwacht ik van de deelvraag ?

Omdat de paardensport al lang bestaat wil ik weten of er veel veranderd is. Misschien is alles sneller en luxer geworden, maar misschien ook niet. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het vroeger was. En of het nu leuker is dan vroeger.

Ik denk dat deze deelvraag wel ondersteund aan mijn onderzoek. In de eindpresentatie zal ik zeker over de ruitersport vertellen.

Ik ben er achter gekomen dat je met elk paard elk soort ruitersport kunt doen.  Maar dat bepaalde paarden meer geschikt zijn voor een bepaalde soort ruitersport dan andere. Het belangrijkste is dat ruiter en paard het beide heel leuk vinden.

 

Bonire

Is het paard van Anky van Grunsven net als Salinero is hij heel beroemd.

Hij heef samen met Anky veel medailles gewonnen.

Hoofdstuk 2

Is de ruitersport uitgevonden?

 

Het begint allemaal met het zelfde. Iemand moet het uitgevonden hebben maar dat is niet altijd zo. Bij de ruitersport is dat niet er heeft niet iemand gezegd ik ga de ruitersport uitvinden.

 

De ruitersport is vanzelf ontstaan al heel lang geleden. Ongeveer rond de Romeinse tijd. Het isklein begonnen en heel groot geworden.

Op de foto’s zie je dat er een groot verschil is tussen vroeger en nu. Vroeger was alles nog niet zo perfect als nu. De wedstrijden van nu zijn veel moderner dan vroeger. Dat kun je ook wel zien.

De parcours zijn veranderd, de punten telling is veranderd en de mensen zijn ook veranderd. Ook de paarden kunnen steeds meer. Je moet je indenken dat paarden vroeger echt niet zo hard konden rennen en hoog konden springen als nu en dat er vroeger echt nog niet zoveel onderdelen waren als dat er nu zijn.

Maar vroeger waren er wel veel meer mensen met paarden daarom zaten er vroeger ook heel veel goede rijscholen in Nederland. Dat worden er nu steeds minder dat komt omdat de ruitersport steeds duurder wordt en sommige mensen het niet meer kunnen betalen. En als er steeds meer mensen stoppen dan bestaat er de kans dat maneges failliet gaan, ze hebben dan meer kosten om de paarden te verzorgen dan dat ze inkomsten hebben van de mensen die komen rijden. Dat is helemaal niet leuk, vooral de paarden zijn dan de dupe, maneges sluiten en ook de mensen die nog wel willen rijden kunnen dit dan niet meer. Ook hebben mensen veelmeer hobby’s dan vroeger en moeten ze kiezen wat ze gaan doen.

Hoofdstuk 3

Soorten ruitersport vroeger en nu

Rijstijlen

Vroeger waren er niet zo veelsoorten ruitersport als nu. Omdat het paard nu meer gebruikt wordt voor sport in plaats van werk zijn er veel meer soorten ruitersport gekomen. Sommige dingen doe je alleen andere samen. Sommige als wedstrijd andere als hobby.

 

Carrousel rijden

Drafsport

Dressuur

Endurance een uithoudingsproef

Eventing

Gymkhana

Hogeschool dressuur

Horse and Dog Trail

Horseball

Mennen

Mensport

Military

Polo

Polocrosse

Reining

Rensport

Springen

Voltige

Vossenjacht

Westernrijden

Gangenwedstrijden

Ringsteken

Tentpegging

TREC: Techniques de Randonnée Équestre de Compétition

Paardenrennen

 

vroeger                                                                nu

Dressuur                                                                  

Springen

 

Dit is een ruiter die over een hindernis springt

Mennen

 

Rensport

Westernrijden

Ringsteken

 

 

 

Vroeger waren de mensen heel nauwkeurig als het om paarden ging. De mensen van vroeger kochten geen paarden die gekruisd waren van ras en ook geen paard zonder stamboom. De paarden hadden een speciaal doel en waren duurder dan nu.

 

Eigenlijk was het welgoed dat men alleen raspaarden wilde, hierdoor bleven de paarden gezond en hielden ze hun karakter en werden minder vaak ziek.

 

 

 

Hoofdstuk 4

Uitleg over een paar soorten ruitersport

Een stukje over de Romeinen en de rensport

Een van de bekendste arena's was vroeger het 'Circus Maximus'. Het was bij de Romeinen de gewoonte vier bespanningen per ren te starten, die zeven ronde’s moesten lopen, zodat de spanning bij het duizendkoppige publiek er lang in kon blijven.

 

Hoewel de rennen met 4 spannen het bekends zijn gebleven, zijn er ook rennen met twee en driespannen gehouden. Later toen zoals op den duur zo vaak gebeurt met volksvermaken, de wagenrensport degenereerde, spande men wel 6 paarden naast elkaar en nog later herten, leeuwen, tijgers en honden.

 

De menners van de vierspannen in een wedstrijd waren gekleed in tunieken met korte mouwen herkenbaar n de kleuren wit, rood, groen of blauw. Aanvankelijk reden de slaven voor paardeneigenaren, maar later gingen de eigenarener zelf hun paarden mennen. Dus een ontwikkeling die we ook kennen uit het vierspanrijden met coaches in Engeland.De Romeinse wagenrennen waren niet zo bekend als de van de Grieken, die tijdens de Olympische Spelen werden verreden.

Tegenwoordig worden er niet veel races meer gehouden, behalve in Engeland. Het zijn races met 1 paard soms met kar en soms met de ruiter op het paard.

Er zijn ook veel films over paardenrensport gemaakt zoals Dreamer mijn droom paard, en Verginia’s run. Ik heb deze films zelf gezien en ze waren heel leuk.

Dressuur

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Vroeger was dressuur ook heel belangrijk. Dat kwam omdat de mensen van vroeger best wel rijk waren en dressuur een mooie rij stijl vonden. Het ziet er heel klassiek uit.

Nu worden op veel rijscholen dressuur gereden. Het is de basis van paardrijden.

De bekendste nederlandde dressuurrijdster is Anky van Grunsven samen met haar paarden Salinero, Bonfire, Upido en Prisco. Verder is er Edward Gal met Totilas en Maikel van der Vleute met Verdi.

  Western rijden

Vermoedelijk één van de eerste western trainers was de Griekse cavalerieofficier Xenophon, die leefde rond 400 jr voor Christus. Hij trainde zijn paarden zo, dat ze met hooguit één hand gereden konden worden, waardoor hij zijn andere hand kon gebruiken voor zijn wapenuitrusting. Deze rijstijl bracht hem in veel veldslagen de overwinning, omdat zijn cavalerie het grote voordeel van snelle wendbare soldaat/paard combinaties was, in een tijd waarin zijn vijanden allemaal uitsluitend met zware strijdwagens op het slagveld verschenen.

Vele jaren later gebruikten de Arabieren dezelfde rijtechnieken in hun veldslagen tegen de Europese Kruisvaarders. Hoewel deze laatsten veel beter bewapend waren, hadden ze nagenoeg geen kans tegen de zeer wendbare en snelle Arabische lichte cavalerie op hun Arabische Volbloed paarden, die vaak met losse handen werden gereden door gebruik te maken van 'lichaamsgewicht'. Met de gedeeltelijke verovering van Spanje door de Moren, kwam deze (Arabische) rijstijl naar Spanje, met als resultaat: De fameuze Spaanse school.

De Rejoneador (Stierenvechter te paard) is in feite de grootvader van de Noord-Amerikaanse cowboys.

Ja, ja. Het echte cowboyleven was heel anders en heel erg zwaar. Zo zwaar, dat de meeste cowboys de 50 jarige leeftijd niet haalden; gebroken armen en benen waren aan de orde van de dag en een goed paard was goud waard. Niet alleen moest je in alle omstandigheden op je paard kunnen vertrouwen, maar de paarden moesten ook goed getraind zijn om o.a. met één hand (vaak losse handen) te worden bereden. Het vangen van een koe zonder je handen te gebruiken is een mission imposible. Zodoende werd de rijstijl overgenomen, die door de Conquistadores naar Noord-Amerika was geëxporteerd.

Nu zie je western rijden vooral als hobby. Soms worden er demonstraties gereden. De ruiters kleden zich dan als cowboys en de zadels en hoofdstellen zijn anders.

Hoofdstuk 5

Het verschil van voorwerpen van vroeger en nu

vroeger                                                        nu

 

  1. Borstels van stro                                         1. Borstels
  2. Zadeldekje van wol                                              2. Zadeldekje van stof
  3. Zadel  van leer                                            3. Zadel van kunststof of  leer
  4. Hoofdstel van leer                                     4. Hoofdstel van kunstsof of  leer
  5. Singel van wol                                            5. Singel van stof
  6. Rij bak buiten/weiland                              6. Rijbak binnen en buiten
  7. hoed                                                             7. cap
  8. nette kleren                                                8. Rij kleding

ijn antwoord op de deelvraag

Samengevat: het verschil tussen de ruitersport van vroeger en nu is me duidelijk geworden. En waren vroeger al veel soorten ruitersport, maar het paard werd nog vaak gebruikt als een soort werktuig. In de loop der jaren is dat steeds minder geworden en zijn ver veel sporten bijgekomen. Ook kan iedereen aan ruitersport meedoen en is het niet alleen voor de rijke mensen.

Mijn antwoord op de deelvraag is

De ruitersport van nu is veel sneller dan die van vroeger. Veeldingen zijn vernieuwd en er is een hoger wedstrijdniveau gekomen. De paarden worden speciaal gefokt voor een bepaald soort ruitersport. Ze zijn hierdoor groter en sterker geworden.

 

Ik ga mijn deelvraag zeker gebruiken in mijn eindpresentatie. De ruitersport hoort gewoon bij paarden, ik weet nog niet hoe groot stuk het zal zijn van de eindpresentatie.

 

Ik zou graag voor onderzoek meer willen weten over de paardenfluiteraar. Dat is een soort therapeut die paarden na een ongeluk helpt om weer geestelijk gezond te worden. Paarden zijn na een ongeluk vaak bang en schrikkerig en slecht te berijden.

 

Ik heb voldoende informatie over dit onderzoek verzameld.Ik vond het moeilijk om een goede volgorde te maken. Volgende keer zal ik eerst proberen een goede inhoudsopgave te maken (volgorde) en deze dan te volgen.

 

Er waren voor deze deelvraag voldoende bronnen te vinden. Ik heb allerlei soorten gebruikt. Meer internetsites dan boeken.

Hoofdstuk 7

Bronnenlijst geschiedenis

1.http://nl.wikipedia.org/wiki/Paardensport

2.http://os2012.atpi.nl/nl.php?id=144

3.http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2009/maart/G-za-von-Hazslinszky-en-de-paardensport.html

4.http://www.docukit.nl/inhoud/docukit.asp?tree=IC106&nummer=IC106

5.http://www.zappsport.nl/sport/paardensport

6.http://www.paardensportwereld.nl/paardensport/drafenrensport/geschiedenis.html

7.http://nl.wikipedia.org/wiki/Dressuur

8.http://www.knhs.nl/news.asp?id=23723

9.http://www.knhs.nl/news.asp?ID=25174&PCatID=151&CatID=&men=07

10.http://nl.wikipedia.org/wiki/Springen_%28paardensport%29

11.Naar de top. Schrijfster is Anky van Grunsven

12.Het ruiter handboek. Schrijfster is Zoë st Aubyn

13.Basis boek westernriding. Schrijver Rieky Brugmeijer

14.Leren paardrijden. Schrijver Carolyn Henderson

Bronnenlijst afbeeldingen

14.Leren paardrijden. Schrijver Carolyn Henderson

Bronnenlijst afbeeldingen

1.http://www.zavage.nl/wagenhof/html/wagenrennen.htm

2.http://eropuit.blog.nl/sport-gezondheid/2008/03/18/grote-paasprijs-paardenrenbaan-duindicht

3.http://www.stalnijenhuis.nl/paarden/paarden%20prive.htm

4.http://www.paardenspots.nl/anky-van-grunsven

5.http://www.dressage-news.com/?p=4009

6.http://horsetalk.co.nz/2012/08/07/britain-wins-olympic-jumping-gold/#.UIbB4sVg_dM

7.http://www.veltman-uitgevers.nl/paarden/449-western-rijden-9789048301096.html

8.http://www.pzc.nl/sport/zeeland/10311642/Dressuurruiter-Minderhoud-tiende-in-k%C3%BCr-op-muziek-in-Amsterdam.ece

9.http://www.lrv.be/voorstel.htm

10.http://www.braboland.nl/sportsters_dressuurrijdster_anky_van_grunsven.htm

11.http://www.tumblr.com/tagged/totilas

12.http://forum.fok.nl/topic/1188399

13.http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/842111/De-Rooy-bondscoach-endurance.htm#.UIbFwsVg_dM

14.http://horsestreet.net/horse.php?id=32765

15.http://horses.nl/artikelen/oldenburger/

16.Google afbeeldingen paarden.

  1. http://www.sport-informatie.nl/paarden/harnachement/zadels/het-westernzadel/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.