Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zonne-energie

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1709 woorden
  • 9 juni 2013
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
29 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dit werkstuk gaat over zonne-energie. De zon zorgt voor veel energie, niet alleen voor zonne-energie maar bijvoorbeeld ook voor waterkracht en windenergie. Maar nog niet zo lang geleden kwam je zonnecellen alleen maar tegen in de ruimte. Daar werden ze al jaren gebruikt om satellieten van stroom te voorzien. Nu zie je zonnecellen overal bijvoorbeeld in rekenmachines, op lichtboeien, op waterpompjes, en zelfs op zomerhuisjes en caravans.

Een korte simpele uitleg over waterkracht:

Het water in de zee verdampt en dan valt het (regen) in de bergen. Dan ontstaan er beekjes, en aan de beekjes kan je een waterrat aansluiten en dan ontstaat er energie.

Een korte simpele uitleg over windenergie:

De zon verwarmt de lucht, de lucht beweegt over de aarde. Als je dan windmolens plaatst krijg je energie.

Dus de zon zorgt niet alleen voor zonne-energie maar ook voor  windenergie en waterkracht.  Zonne-energie, windenergie en waterkracht zijn drie vormen van duurzame energie. Duurzame energie is energie dat nooit op gaat.

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die je op verschillende manieren uit de zon kan halen.

De allerbelangrijkste energiebron op aarde is de zon. Door de energie van de zon kunnen mensen, planten en dieren leven op aarde. Zonne-energie ontstaat eigenlijk door atoomreacties in het midden van de zon.

Door die atoomreacties komt zonne-energie vrij die vanuit de zon naar de aarde word gestuurd.

Het kan miljoenen jaren duren dat wij die stralen ontvangen.

Dus de stralen die we nu ontvangen zijn eigenlijk al miljoenen jaren oud. We ontvangen maar een heel klein deel zonne-energie, want de rest word teruggekaatst.

Wij ontvangen hier zonnenstralen die bestaan uit zonlicht, warmte en UV – Straling (Ultra violette straling).

Warmte straling is de warmte die je op je huid voelt.

Van UV- straling word je bruin, maar teveel UV-straling is schadelijk.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Zonne-energie raakt nooit op.
  • Zonne-energie kun je thuis opwekken met zonnepanelen op het dak.
  • Zonne-energie is schoon.
  • Zonnepanelen leveren energie op plekken waar geen electriciteitskabel komt.
  • Zonne-energie is gratis.
  • Zonnepanelen zijn eenvoudig.

Nadelen:

  • In sommige landen zoals in Nederland schijnt de zon niet lang genoeg.
  • Zonnepanelen hebben veel ruimte nodig.
  • Een zonnepaneel levert te weinig stroom.
  • Zonnepanelen zijn erg duur.
  • We kunnen maar een klein deel van het zonlicht omzetten in energie.
  • Niet iedereen vind zonnepanelen mooi.

Zo werkt zonne-energie

Een korte uitleg hoe zonne-energie werkt.

Om elektriciteit van zonlicht op te wekken gebruiken we zoals je weet zonnepanelen.

Je ziet ze wel eens op daken, bij lantaarnpalen of misschien heb je zelf ook wel speelgoed of een oplader met een klein zonnepaneeltje gehad.

Zonnepanelen bestaan uit rijen zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium (een stof die in zand zit).  Als er licht op de zonnecel schijnt, gaat er dus tussen de twee laagjes een elektrische stroom lopen. Het is echt moeilijk om al het zonlicht dat op de zonnecel valt om te zetten in elektriciteit.

Meestal lukt dat maar met 20% van dat zonlicht. Er zijn wel betere zonnecellen ontwikkeld, maar die zijn nog echt erg duur. De Nuna zonneauto bijvoorbeeld heeft zonnecellen met een effect van 34%. Samen met andere zonneauto's rijdt de Nuna elk jaar een wedstrijd in Australië.

In welke landen wordt zonne-energie gebruikt?

In heel de wereld word wel zonne-energie gebruikt, van alle landen die zonne-energie gebruiken geven de Verenigde Staten het meeste geld uit aan zonne-energie. Vooral aan kleine zonne-collectoren maar ze geven het meeste geld uit aan zonne-torens. Japan is is begonnen met 800 grote parabolische schotels te bouwen, de Japanners hebben zelf bijna geen olie en ook geen kolen in de bodem. Dus moeten ze alle brandstoffen gaan kopen. Daarom vinden ze zonne-energie echt heel belangrijk.

In de Australische stad Brisbane is zelf een zonne-dorp gebouwd. In dat dorp worden alle huizen met zonne-energie verwarmd en er is een zwembad dat warm water van  zonne-collectoren krijgt.

Waarom zonne-energie

Zonne-energie gebruiken we omdat fossiele brandstoffen opraken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld: steenkool, olie en gas.

De zon die raakt echt  nooit op, maar we  hebben toch energie nodig want als we geen energie zouden hebben en als we dan toch zo door gaan blijven leven als we nu doen dan zouden er eigenlijk per persoon 75 mensen moeten werken.

Dan zou eigenlijk in mijn klas ongeveer 1800 kinderen moeten gaan werken om bijvoorbeeld de was te doen.                                                                                                                                      

De toekomst van zonne-energie

Zonne-energie zal in de toekomst heel belangrijk zijn, vooral omdat het ook duurzame energie is. Vooral zonnepanelen zullen hierin belangrijk zijn.

Verder is het belangrijk dat er zoveel mogelijk zonlicht op de collectoren of panelen valt. Dakkapellen zijn dus eigenlijk minder goed mogelijk omdat ze te veel schaduw veroorzaken. Om een mooi resultaat te krijgen, zal de architect goed moeten nadenken aan een ontwerp, dat er op de collectoren of panelen zoveel mogelijk zonlicht valt.

Jammer genoeg loopt Nederland nog wel een beetje achter met het opvangen van zonne-energie. Vaak omdat mensen vinden dat de aanleg van het systeem duur is en het ook veel te lang duurt voordat je de kostprijs er  weer uit hebt.

Maar het is wel handig dat je zonne-energie kan plaatsen

waar geen elektriciteitsnet ligt.

Zonnecellen zijn ook erg handig in gebieden waar geen aansluiting op elektriciteit is, en het is natuurlijk erg handig als de zon vaak schijnt. ..

Zonnecollectoren

De eenvoudigste manier om zonne-energie op te vangen doe je met een zonnecollector. Zonnecollectoren verwarmen water dat gebruikt kan worden voor de verwarming of  gewoon voor warm water.

Een zonnecollector vangt het zonlicht op en verwarmt daarmee het water. Eigenlijk is een   zonnecollector een soort doos met een zwarte bodem die de zonnewarmte absorbeert (vast houdt). Daaronder zit ook nog een isolatielaag die de warmte vasthoudt.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Een zonnecollector vangt het zonlicht op en verwarmt daarmee het water. Eigenlijk is een   zonnecollector een soort doos met een zwarte bodem die de zonnewarmte absorbeert (vast houdt). Daaronder zit ook nog een isolatielaag die de warmte vasthoudt.

Die doos wordt afgedekt met een glazen plaat die de warmte in de doos houdt.

In die doos zitten pijpen waardoor het water stroomt. Er stroomt koud water in die pijpen en er komt weer warm water uit.

Een zonnecollector is dus eigenlijk een soort van een welbewuste broeikaseffect. De glazen plaat laat de zonnestralen door maar zorgt eigenlijk dat de zonnestralen (de warmte) niet meer weg kunnen gaan. Zo blijft het water warm in de collector. Op donkere bewolkte dagen heb je dus gas nodig. Maar op zonnige dagen is het een mooie besparing.

De zonnestralen die op de collector vallen verwarmen dus het water in de pijpen. Dat water wordt met een pomp naar de verwarming gepompt om eigenlijk het huis te verwarmen. Een platte zonnecollector haalt niet zo heel veel energie uit zonlicht. Maar met andere soorten is de opbrengst veel groter. Zo zijn er parabolische (een parabool is een lijn met de vorm van een boog) spiegels. Door de gebogen vorm weerkaatsen de spiegels het zonlicht naar een buis met een vloeistof (geen water, omdat de vloeistof  wast in deze buis zit 300 graden Celsius kan worden) in het midden.

Een pomp pompt de warme vloeistof in huis.

Deze spiegel kan ook draaien zodat hij dus altijd op de zon gericht staat.

In Frankrijk staat echt een hele grote zonneschotel die door zijn grote niet draaibaar is. Maar echt duizenden kleine spiegels voor de schotel zorgen er voor dat het zonlicht in de spiegels van de schotel komt.

Die kaatst de stralen weer in het brandpunt, hier kan het wel echt 3000 graden worden. Met deze hoge temperatuur kan stoom gemaakt worden, waarmee dus elektriciteit wordt opgewekt.

Zonnecellen

Zonnecellen zetten zonlicht meteen om in elektrische energie. Bij zonnecollectoren kan je ook elektrische energie opwekken, maar dan moet je van het water stoom maken die in een soort van windmolen aandrijft.

Een zonnecel zet in een keer de straling van de zon om in elektrische energie. Mensen denken dat er in de toekomst echt veel zonnecellen worden verbruikt. Als er zonlicht op een zonnecel valt wordt dat dus omgezet in elektrische energie.

Dat gebeurt in de draadjes in de cel die meteen de elektrische stroom vervoeren.

Zonnecellen worden gemaakt van siliciumkristallen. Silicium is heel goedkoop, maar de zonnecellen worden echt duur omdat silicium zuiveren echt veel geld kost.

Een zonnecel maakt uit zonlicht meteen elektriciteit.  Een groot voordeel van de zonnecel is dat je niet de hele tijd zonlicht nodig hebt.

Maar ook op bewolkte dagen werkt een zonnecel. De energie die een zonnecel opvangt kan ook opgeslagen worden in accu’s. Een nadeel van de zonnecel is dat hij nu nog echt duur is.

Dit komt vooral door de zuivering van silicium. Zonnecellen zouden goedkoper gemaakt kunnen worden als ze uit amorf silicium gemaakt worden. Amorf silicium zijn geen kristallen waardoor het dus wel goedkoper wordt.

Weetjes over zonne-energie

  • De eerste zonnepaneel werd ontwikkeld in 1939
  • De prijs van zonnepanelen zijn met de afgelopen 10 jaar voor de helft  gedaald.
  • De grootste zonnetoren staat in Spanje
  • Als we de Sahara met 1% volzetten met zonnepanelen hebben we genoeg elektriciteit voor heel de wereld.

Slot

Zonne-energie is een onuitputtelijke vorm van energie. Zonne-energie is milieuvriendelijk.

Zonne-energie kan verbruikt worden in zonnecellen en zonnecollectoren.. Een nadeel is dat zonne-energie niet overal kan worden opgevangen. Niet ‘s nachts of in donkere/regenachtige gebieden en het is nog te duur                                                                                                            

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.