Overeenkomsten en verschillen tussen het communisme en het fascisme

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 2592 woorden
  • 31 oktober 2002
  • 279 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
279 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
In de politiek heb je links en rechts. Het is een gemakkelijke manier om de verschillende opvattingen van partijen te omschrijven. Rechts staat vooral in de politiek voor conservatief, gericht op behoud van de bestaande situatie. Links wordt ook wel progressief genoemd. Dat is een ander woord voor ‘gericht op veranderingen’. Maar dat is niet het enige verschil. Rechtse partijen vinden dat grote verschillen tussen inkomens van mensen moeten kunnen. Terwijl links vindt dat er meer gelijkheid aan rijkdom moet komen. In Nederland verdeelt men de partijen die er zijn in links en rechts. Een van de rechtse partijen is de VVD. Zoals de naam het al zegt is Groenlinks een linkse partij. In dit verslag ga ik het niet hebben over normale partijen, maar partijen die extreem rechts of links zijn. In de geschiedenis heb je veel nieuwe opkomende politieke stromingen en partijen gehad. De ene partij lukte het om veel macht te krijgen en de ander niet. Elke partij verschilde van andere en had een eigen idee over hoe je een land moet besturen. De twee stromingen waarvan men zegt dat ze het meest uit elkaar liggen zijn het communisme en het fascisme. Het fascisme is extreem rechts en het communisme in extreem links. Deze twee stromingen hebben in het verleden veel macht weten te krijgen. En elke heeft een groot land weten te besturen op zijn eigen manier. Deze twee stromingen hebben dan ook een hekel aan elkaar. De partijen die of communistisch of fascistisch zijn, wantrouwen allebei de andere partij. Ze zeggen totaal niet op elkaar te lijken. Van elke stroming heb je in het verleden een grote partij gehad, die veel macht heeft gehad. Het NSDAP onder leiding van Hitler was fascistisch en het communisme werd in Rusland vertegenwoordigd door Stalin.
In dit verslag ga ik onderzoeken of het echt waar is dat deze partijen totaal niet op elkaar lijken. Mijn onderzoeksvraag is: wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen het fascisme en het communisme?

Als eerste zal ik het fascisme en het communisme uitleggen vooral met voorbeelden uit het verleden. En daarna ga ik kijken wat de verschillen en de overeenkomsten zijn.
Ik hoop dat bij het lezen van dit verslag alles goed duidelijk is.

Het fascisme
Het fascisme is een stroming die extreem rechts is. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw heb je van deze politieke stromingen. De belangrijkste stromingen begonnen in Italië en Duitsland. Italië had als eerste een fascistische politieke partij. Kenmerken van een fascistische partij is dat deze vaak een sterke leider heeft, democratie maar een hinderpaal vindt en een hekel heeft aan het communisme.
De term fascisme komt dus eigenlijk uit het buitenland. Daar kregen deze partijen ook de meeste aanhang. Maar in Nederland kende men ook voor en na de oorlog een partij die fascistisch was. Deze partij heette het NSB, Nationaal -Socialistische Beweging. Deze stond onder leiding van Anton Mussert. Toen in de Tweede Wereldoorlog Nederland bezet was door de Duitsers werkte deze partij nauw samen met de bezetters. Daarom werd deze partij na de oorlog verboden.
De meest bekende partij uit Italië stond onder leiding van Benito Mussolini in 1919. Deze partij zocht vooral steun bij mensen die ontevreden waren over de manier waarop het land bestuurd werd. Het fascisme was vooral fel tegen democratie. Democratie stond in de weg bij het stichten van een groot onoverwinnelijk rijk. Men vond dat er maar één leider moest zijn, die de absolute macht zou krijgen. Deze leider mocht zo nodig met behulp van geweld het volk leiden. Geweld was iets waar de fascisten niet moeilijk over deden. Zonder geweld kon je geen fascistische staat in stand houden.
In Duitsland kwam het fascisme pas later opzetten. De leider van deze extreem rechtse partij was Adolf Hitler. De
partij van Hitler heette het NSDAP, Nationaal Socialistische Duitse Arbeider Partij. De partij noemde zich wel
Nationaal Socialistisch, maar Hitler was net zoals Mussolini erg antisocialistisch. Hitler heeft veel geleerd van Mussolini
over hoe je met het fascisme een groot rijk kan stichten, maar toch waren er duidelijk verschillen tussen de beide
partijen. Hitler kreeg ook zijn stemmen bij ontevreden mensen, maar gebruikte vooral de nederlaag van de Eerste
Wereldoorlog om stemmen te krijgen. Het land was door de nederlaag heel arm geworden en veel van de Duitse inwoners voelde zich vernederd. De partij van Hitler pleitte daarom voor een krachtig Duitsland. De inwoners van Duitsland moesten zich weer trots gaan voelen op hun land. Het land ging veel

wapens maken om te laten zien dat met Duitsland niet te spotten viel. Een ander groot verschil met Mussolini is, is dat
Hitler en zijn partij een zondebok zochten. Dat waren de democraten en de socialisten, maar vooral gaf Hitler
de Joden er de schuld van dat het land had verloren in de oorlog en ook van het feit dat het daarna zo slecht met het
land ging. De Nazi’s (zo werden de mensen van Hitler’s partij ook wel genoemd) waren dus heel erg racistisch. Met veel
succes wakkerden de Nazi’s de al een beetje bestaande jodenhaat aan. Na de grote economische crisis in 1929
groeide de aanhang van Hitler sterk. Hij haalde toen ruim dertig procent van de stemmen.
Ondanks dat hij niet de meerderheid van de stemmen had, lukte het hem om in 1933 de macht in handen te
krijgen. Hij schafte meteen de democratie af. In de twaalf jaar die erop volgden hebben de Nazi’s miljoenen joden vermoord in vernietigingskampen. Hij verzon allerlei regels tegen de Joden en uiteindelijk liet hij de meeste vernietigen.

Het communisme
Het communisme is een stroming die extreem links is. Het communisme is eigenlijk ontstaan na de ideeën van Karl Marx: het Marxisme. Marx was ervan overtuigd dat de ellende waarin de meeste mensen leefden werd veroorzaakt door het kapitalisme. Het kapitalisme moest vernietigd worden en alle productiemiddelen moesten gemeenschappelijk bezit worden, dan pas zou er een werkelijke menselijke samenleving kunnen ontstaan. Er zou dus volgens Marx een revolutie moeten plaatsvinden. Hij wilde Rusland door middel van een revolutie weer een bloeiende economie bezorgen. Het marxisme was niet gemaakt door Karl Marx om er een dictatuur mee te vestigen. Toch deed Stalin dat later wel.
Lenin was ook helemaal overtuigd van de leer van Karl Marx. Hij voerde dit in Rusland uit door middel van een industriële revolutie. Doordat Lenin deze revolutie door wilde zetten in de zware industrie in Rusland ontstond er een burgeroorlog tussen de “witten” (aanhangers van Lenin) en de “roden” (tegenstanders van Lenin). Deze burgeroorlog werd gevolgd door een hongersnood in Rusland. De economie kreeg een flinke opdonder en Lenin werd in 1921 gedwongen de NEP in te voeren, Nieuwe Economische Politiek. De communistische economie werd daarmee veranderd in een kapitalistische economie. De NEP was een idee van Boecharin, maar de NEP werkte tot Lenin stierf in 1924. Toen ontstond er een tweestrijd om de macht tussen Trotzky, Stalin. In 1928 greep Stalin uiteindelijk de volledige macht. Vanaf nu begon het Stalinisme. Stalin was belust op macht en omdat de boeren redelijk veel macht hadden, wilde hij deze breken. Hij begon met de collectivisatie: Stalin nam de boeren hun land af en er ontstonden staatsboerderijen. Stalin moordde veel boeren uit en sloot ze op in de Goelag (Centrale administratie kantoor). Stalin was een paranoïde man. Hij dacht dat iedereen tegen hem was. In de tijd dat hij aan de macht was heeft hij veel mensen uit de weg geruimd waarvan hij alleen maar dacht dat ze tegen hem waren. Hij vermoordde ze of sloot ze op in een kamp in het noorden van Rusland. Stalin wilde de zware industrie ontwikkelen en begon met vijfjarenplannen. Er werd gepland hoeveel producten er moesten komen en over vijf jaar moest de economie weer bloeien. Volgens de statistieken werkte dit vijfjarenplan wel, maar in de in de praktijk niet. Dat kwam omdat er met de cijfers werd geknoeid. Het communisme heeft lang standgehouden,

ondanks dat het niet goed liep in de economie. De Sovjet Unie viel begin jaren negentig uit elkaar.

De overeenkomsten
Ook al zijn het communisme en het fascisme elkaars grootste vijanden, ze zijn in sommige opzichten toch hetzelfde. De overeenkomsten tussen deze stromingen zal ik hieronder noemen:

Propaganda
Het fascisme gebruikte voor de machtsovername de moderne manieren van propaganda. Dit kon doordat vele grootindustriëlen uit angst voor het communisme Hitler steunden. De NSDAP, dus met
name Hitler, gebruikte het verdrag van Versailles als een groot propagandamiddel. Veel Duitsers waren immers teleurgesteld in de Weimarregering omdat die regering 'het dictaat van Versailles',
zoals veel Duitsers het verdrag noemden, had getekend. Een ander propagandapunt was de rassenhaat. Het ging slecht in Duitsland dus zochten de Duitsers een zondebok, dat werden de
Joden. Dit kwam mede doordat de Joden al eeuwen lang vervolgd waren en er dus nog jodenhaat was in Duitsland. Ook organiseerde de NSDAP een keer per jaar partijdagen in Neurenberg. Zelfs op scholen werd er propaganda gebruikt. Men kreeg van kinds af aan voorgeschoteld dat alles wat Hitler deed goed was.
Het communisme riep vooral op tot verzet van de arbeiders tegen de kapitalisten. Hier werd propaganda vooral gebruikt om een revolutie te krijgen en later om het volk verder rustig te houden zodat ze niet in opstand zouden komen. Ook werden regelmatig militaire marsen gehouden in de Sovjet-Unie.

Één sterke leider
Bij het fascisme was de grote leider Hitler. Hitler werd ongelooflijk verheerlijkt als partijleider. Alles wat hij zei en deed was goed. Op ongelooflijk veel plaatsen hingen portretten van Hitler. De spreuk "Heil Hitler", moest massaal geroepen worden in Duitsland zodat Hitler het idee kon hebben dat hij heel populair was. Ook in de Sovjet had je steeds een grote leider aan de macht. Eerst was het Lenin en later werd dat Stalin. Dit was te zien aan de grote hoeveelheden standbeelden en portretten van Lenin en Stalin.

De vele moorden
Hitler en Stalin hebben beiden in de tijd dat ze aan de macht waren veel mensen vermoord. Beide leiders van het fascisme en het communisme hielden niet van tegenstanders en verboden alle andere partijen die er bestonden. Iedereen die tegen ze was, werd uit de weg geruimd. Allebei hadden ze concentratiekampen ergens in hun land. Mensen die tegen ze waren werden daarheen gestuurd.

Totalitaire staat
Bij beide stromingen wilden de leiders het hele dagelijkse leven beheersen. Hitler wilde niet alleen bepalen welk werk mensen moesten doen en hoeveel men betaald kreeg. Hij wilde het hele leven van de mensen bepalen. Zelfs wat men in zijn vrije tijd deed. Op school kregen de kinderen geleerd dat alles wat Hitler deed goed was, je Joden moest haten en nog meer van dat soort dingen. En als de kinderen dan vrij waren moesten ze naar speciale ‘clubjes’ waar men soortgelijke dingen leerde. De jongens werden van kleins af aan in zo’n club opgeleid tot soldaat en de meisjes leerden om huisvrouw te zijn. Ook Stalin wilde het hele leven beheersen. Ook in de Sovjet Unie ging hij alles beslissen en ook de
kinderen daar moesten naar allerlei ‘clubjes’. Eigenlijk hetzelfde zoals Hitler dat deed. Alleen werden de kinderen hier op school geen racistische dingen wijs gemaakt. Bij beide systemen moest je als volwassen wel lid zijn van de partij: bij het fascisme onder Hitler de NSDAP of in de Sovjet Unie, van de
communistische partij. Als je dat niet was hoefde je niet te rekenen op werk, goede ziekenzorg en goede school voor je kinderen.

De verschillen:
Naast de overeenkomsten die hierboven staan zijn er natuurlijk ook verschillen tussen het fascisme en het communisme. De grootse verschillen zal ik hieronder op een rijtje zetten.

Rassenhaat
Het fascisme onder leiding van Hitler stookte de rassenhaat op. Het NSDAP maakt een onderscheiding tussen mensen. Je had het Arische ras, ook wel Übermenschen genoemd. Dat waren de ‘echte Duitsers’, deze waren vooral blond en hadden blauwe ogen. En je had de Untermenschen, dat waren onder meer de Joden. De Joden waren volgens Hitler de schuld van alle problemen en moesten dus uitgeroeid worden. Dit leidde tot de dood van ongeveer 6 miljoen Joden. Vele Joden werden naar concentratiekampen gebracht en daar op allerlei vreselijke manieren vermoord.
Het communisme had geen ras dat men haatte. Men vond officieel dat iedereen gelijk was.


Aanhang
Het fascisme had vooral aanhang onder de middenklasse, die bang was voor de socialisten/communisten en de conservatieven/liberalen te deftig vond. Bovendien werden veel ex-soldaten uit de Eerste Wereldoorlog lid van de NSDAP omdat ze zich verraden voelden door hun regering.
Het communisme richt zich voornamelijk op de arbeiders, het streeft immers naar een klassenloze maatschappij waarin de arbeiders niet meer onderdrukt worden door de kapitalisten. In Rusland waren er nog maar weinig arbeiders, de weinige arbeiders waren wel bijzonder toegankelijk voor radicale ideeën. In Rusland werden ook vele jonge intellectuelen communist, omdat ze zich aangetrokken voelden tot het wetenschappelijke karakter ervan.

Economie
De fascistische economie bestaat uit kapitalistische bedrijfsvormen onder staatstoezicht. Hitler had goede relaties met grootindustriëlen en bankmagnaten, die hem steunden met zijn campagne.
De hele economie van Hitler was een economie die erop ingesteld was dat er oorlog zou komen. Dat was de enige manier waarop Hitler in korte tijd zijn beloftes om de werkloosheid weg te krijgen in te lossen. Hij was eigenlijk ook alleen maar van plan om oorlog te voeren. Alleen stelde hij dat zo lang mogelijk uit.
In de Sovjet-Unie waren alle bedrijven staatsbedrijven. Het bedrijfsleven werd onderverdeeld in zogenaamde Sovjets. De staat bestuurde en regelde alles. Men mocht geen eigen bedrijven hebben. Bovendien vond er op grote schaal collectivisatie in de landbouw plaats, boeren dienden samen te gaan werken om zo tot voldoende middelen om een industriële samenleving op te richten te komen. In vijfjarenplannen, die steeds weer opnieuw werden gemaakt, werd bepaald wat geproduceerd moest worden.

Tijdsduur
Ook een verschil tussen beide stromingen is dat het fascisme onder Hitler veel korter heeft geduurd, dan het communisme onder Stalin. Hitler is echt verslagen in zijn strijd. Stalin heeft het communisme zo’n beetje overgenomen van Lenin en zijn opvolger is ermee door gegaan. Natuurlijk bleef het communisme niet helemaal hetzelfde onder de verschillende leiders, maar in basis streefde het hetzelfde na.

Klassenstrijd
In de Sovjet Unie streefde men naar gelijkheid in de klassen. Dat betekende geen grote verschillen tussen inkomens meer. Iedereen was gelijk en moest dus ook evenveel verdienen. De hele theorie van Marx van erop gericht om deze verschillen weg te halen. Vandaar dat Stalin alle bedrijven eigendom van de staat maakte, zo kon de staat alles beter in de gaten houden.

In Duistland vond men het niet erg dat er verschillen in inkomens waren.

Conclusie:
Er zijn toch ook wel duidelijk verschillen aan te wijzen tussen de twee stromingen. Het fascisme onder Hitler deed wel aan racisme en het communisme onder Stalin niet. Maar allebei maakten ze van hun land een totalitaire dictatuur. Allebei wilden ze het hele leven van hun volk leiden. Daarin slaagden ze allebei heel aardig. Beiden richtten ze allerlei activiteiten op voor de kinderen waar deze na schooltijd heen moesten. Ook bij beiden moest je als ouder wel lid zijn van een partij anders kon je niet op werk rekenen.
Ze gebruikten allebei veel propaganda om het volk achter zich te houden.
Mijn conclusie is dat het fascisme en het communisme erg veel van elkaar weg hebben, maar toch allebei met een andere gedachte zijn bedacht. Het communisme had als gedachte erachter dat er een gelijkwaardige samenleving kwam zonder klassenstrijd. Het fascisme is er slechts op gericht om een sterke eigen staat op de richten die heel groot zou worden.

REACTIES

H.

H.

Het "Witte Leger" omvatte de aanhangers van tsaar Nikolaas 2 en buitenlandse soldaten die ook tegen het communisme waren. Het "Rode Leger" waren dan weer de aanhangers van Lenin. In deze samenvatting staat net het omgekeerde, wellicht per ongeluk. Mooi werk anders!

hartelijke groet

13 jaar geleden

M.

M.

Het gedeelte over 'Rassenleer' klopt niet helemaal. De vraag is namelijk wat het verschil is tussen fascisme en communisme, maar bij fascisme als regeringsvorm -waar het hier om gaat- is eigenlijk niet sprake van rassenleer. De rassenleer is persoonlijk van Hitler, en niet van het fascisme. Als je specifiek de regeringsvormen van Hitler en Stalin zou vergelijken zou dit wel goed zijn.

10 jaar geleden

J.

J.

Dit klopt inderdaad. Onder leiding van Benito Mussolini werd ook Fascisme gebruikt. Hier was geen sprake van rassenleer.

10 jaar geleden

T.

T.

Je bent wel helemaal verkeerd dat het communisme niet racistisch zou zijn. Er waren verschillende vormen van racisme: religieus racisme met specifiek anti- religieuze wetten. Honderdduizenden joden zijnrusland om die redenen ontvlucht. Bovendien was er een anti- semmitisme in de Sovjet-Unie. Er werd een aparte stad opgericht (Oblast) in 1934 helemaal in het oosten voor de joden, het Hebreeuws werd verboden en er zijn grote zuiveringengeweest die nu nog steeds niet opgehelderd zijn. In april 1956 publiceerde de Joodse krant Folkshtimme uit Warschau een lange lijst met Sovjet-Joden die voor en na de Holocaust verdwenen waren. De wereldpers begon antwoorden te vragen van de Sovjet-regering en vroeg ook naar de huidige toestand van het Joodse onderwijssysteem en de cultuur. Een aantal leidinggevende Joodse figuren uit de wereld vroegen publiekelijk aan de leiders van de Sovjet-Unie om de situatie op te helderen. Omdat ze geen samenhangend antwoord gekregen, werd hun bezorgdheid nog groter. Het lot van de Sovjet-Joden werd een grote kwestie voor de mensenrechten in het Westen. De vraag is in feite of je het fascisme zomaar rechts kunt noemen. Ik denk dat dit manifest onjuist is, zeker in de huidige betekenis van rechts. ( veel individuele rechten, minder staat, vrij verkeer van kapitaal, vraag voor wederkerigheid, rechten maar ook plichten, respect voor de ander als fundament van een open samenleving ipv een god of een ideologie, ...

7 jaar geleden

B.

B.

beetje langdradig.. niet?

7 jaar geleden

L.

L.

nee dat klopt niet, ik heb alles gekopiërt en heb een 8.9 gehaald

7 jaar geleden

M.

M.

Als je extreem-rechts bent, dan ben je een gevaar voor de rechtsstaat, als je extreem-links bent alleen maar extreem-links. Terwijl de combinatie links en fascisme overbekend is: Hitler,Stalin, Pol Pot, Mao. Laat je dus niet van de wijs brengen door linkse onderzoekers, die een rechts politicus via het etiket ’extreem’ tot een duivel willen maken.Extreem links blijkt gevaarlijker dan extreem rechts...

6 jaar geleden

A.

A.

Lees mijn boek ook: 'Mein Kampf'

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.