Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Krantenartikel schrijven -Tim Krabbé

Nederlands

Werkstuk

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
4.0 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 790 woorden
  • 11671 keer
    6 deze maand
  • 5 april 2002
Boek: “De Grotten”-Tim Krabbé

Vrouw en Nederlandse toerist vermoord
01/04/2002

RATANAK – Op een parkeerterrein bij het vliegveld in Ratanak, de hoofdstad van Ratanakiri, werden gisteren twee westerse lijken gevonden. Eén van hen zou een Nederlander zijn, Egon Wagter. De ander is een vrouw, wiens identiteit niet bekend is.

Hoofdverdachte in de zaak is Oum Phen. Phen staat bekend als een messentrekker en dief. Hij verdiende de kost met bedelen en drong zich regelmatig op aan mensen. Phen zou voor het eerst contact met Wagter contact hebben gehad op de parking van “Concorde”, een dancing van het hotel “Concorde”. Phen zou daar geld aan Wagter hebben gevraagd, maar deze had niets gegeven. Nadat Wagter de parking had verlaten, volgde Phen hen op zijn bromfiets tot aan de parking om ze beide in koele bloede te vermoorden. Waar Twee uur na de vondst van de twee westerlingen, werd Phen gearresteerd bij het huis van zijn moeder. Hij was in het bezit van twintig dollar. Toen de politie hem vroeg hoe hij eraan kwam, bekende hij direct.

Wagter was alleen vertrokken bij “Concorde”. Hij zou afgesproken hebben met de vrouw op het parkeerterrein bij het vliegveld. Dit zou in het geheim moeten gebeuren, omdat de vrouw getrouwd was. Dit verklaard de geheimzinnige plaats. Voor Phen moest het dan ook wel een hele verrassing zijn, toen hij zag dat er nog een vrouw was ook.

Ratnak-De plaats waar Wagter en de vrouw werden gevonden.

Phen verblijft nu in de staatsgevangenis en wacht op het vonnis van de rechter. Maar veel goede hoop is er niet voor Oum Phen, in Ratanakiri bestaat de doodstraf immers nog. Twee weken geleden werd er nog een Nederlander, Herbert Doornenbosch, ter dood veroordeelt voor het smokkelen van drugs.

Egon Wagter was een geoloog en woonde in Amsterdam. Wat hij juist in Ratanakiri zocht, is nog niet duidelijk. De Ratanakiriaanse overheid spreekt zich nog niet uit over de identiteit van de vrouw. Al rijzen er vermoedens dat het om een zekere Rosa Zinger zou gaan, ook een Nederlandse, maar dit is nog niet duidelijk.
© De Standaard

Moord op twee westerlingen, dan toch geen roofmoord?
07/04/2002

RATANAK – Toen vorige week in Ratanak, hoofdstad van Ratanakiri, twee westerlingen vermoord werden teruggevonden, ging het om een roofmoord. Nu zou er toch twijfel rond bestaan. Hoewel de Ratanakiriaanse overheid voet bij stuk houdt dat Oum Phen de moordenaar ist, blijkt er in Nederland toch onrust te zijn dat Phen niet de dader is van de dubbele moord.

Een paar dagen na de aanhouding van Phen, werden er twee jongens gearresteerd met vier kilo heroďne op zak. Toch wel vreemd nu blijkt dat het om twee gewone straatjongens gaat. Hoe komen ze aan de vier kilo heroďne?

Phen blijkt niet instaat te zijn voor de moord op de twee westerlingen. Hij zou de twee gevolgd zijn op een bromfiets, maar nu blijkt dat Phen helemaal geen bromfiets heeft. En moest hij een bromfiets hebben gehad, hoe zou hij dan de auto van Egon kunnen bijhouden? Komt er nog eens bij dat Phen een houten been heeft, waarmee hij fysiek niet instaat is om twee volwassenen zo brutaal aan te vallen.

Phen dan toch onschuldig in de gevangenis?

Wagter was een geoloog die graag mee op onderzoek was geweest in Zuid-Amerika, maar omwille van geldnood niet mee kon gaan. Er zijn vermoedens dat Egon Wagter contacten had met Axel van de Graaf, de beruchte drugshandelaar. Wagter zou contact met van de Graaf hebben opgenomen, om de vraag te stellen of deze geen job voor hem had. Zo zou Wagter snel aan geld geraken, om toch deel te kunnen nemen aan de expeditie. Het zou ook door van de Graaf komen dat Doornenbosch ter dood veroordeeld werd. Want ook van hem werd gedacht dat hij connecties had met van de Graaf.

De vrouw, die eerder werd geďdentificeerd als Rosa Zinger, blijkt niet Zinger te zijn. De vrouw reisde met deze gestolen pas. Het was ook onder deze naam dat de vrouw een auto huurde en logeerde in het hotel “Concorde”. De echte Rosa Zinger, 42j, is een Nederlandse en springlevend. De vrouw haar pas werd enkele maanden geleden gestolen. Wie de vrouw nu is, is nog onduidelijk. Het zou kunnen gaan over een Amerikaanse die haar gezin in de steek liet, Marcie Gems. Marcie, van oorsprong een Nederlandse uit Hilversum, had een stenenwinkel waarmee het financieel niet echt voor de wind ging en vertrok na een echtelijke ruzie spoorloos. Ze is het laatst gesignaleerd bij de vlieghaven van Boston. Van anonieme bronnen is vernomen dat ook zij connecties had met van de Graaf. Tijdens de echtelijke ruzie zou Marcie gezegd hebben, dat ze op welke manier ook, geld voor haar winkel zou vinden. Marcie zou dus mogelijk een opdracht van van de Graaf hebben aangenomen, om er financieel weer bovenop te komen.

Het zou politiek opgezet spel kunnen zijn van Generaal Sophal, die de Nederlanders niet weer wilde vernederen. Dus nam hij de eerste de beste bedelaar en arresteerde hem voor de moord op twee westerlingen. Zo was de zaak opgelost, dacht hij.
© De Standaard

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6361

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer