Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Grasparkiet

Biologie

Werkstuk

6.5 / 10
groep 8
 • Claire
 • Nederlands
 • 853 woorden
 • 10106 keer
  1 deze maand
 • 23 maart 2002
1 Biologie en oorsprong

Deze kleine gevleugelde wereldburger komt uit AustraliŽ. Daar leeft hij op graslanden. Hij leeft in zwermen van minimaal 20 parkieten. In een zwerm voelen ze zich veiliger. De meeste grasparkieten hebben daar een groen verenpak, ze zijn dan ook prachtig ge camoufleert tussen de hoge grassen. Ze slapen daar ook hoog en veilig in de bomen. Ze eten in AustraliŽ zaden van grassen en drinken uit beekjes. Worden voedsel en water schaars, dan kunnen er duizenden parkieten bij elkaar komen. In een grote groep zijn ze veiliger en kunnen ze beter voedsel en water vinden. De (gras-)parkiet stamt af van de papagaai. Je kan eigenlijk zeggen dat een parkiet een soort mini papagaaitje is.


2 Populair huisdier

De parkiet is al meer dan honderdvijftig jaar een enorm populair huis- en volierevogel. Overal op de wereld wordt deze kleine papagaai-achtige gehouden door mensen die zich laten boeien door zijn vriendelijke en levendige gedrag. Je hebt natuurlijk veel verschil tussen de karakters van de parkieten maar de meeste zijn toch wel heel vrolijk en speels. Als je parkiet tam is (komt straks in Hoofdstuk 5) kan die ook praten. Maar dat komt maar heel zelde voor.

3 De verzorging


Parkieten hebben een grote kooi nodig waar ze hun vleugels in kunnen uitslaan. De kooi moet op vaste tijden schoongemaakt worden omdat het een gewoontedier is. Dat moet ong. een keer per week. In de modernere kooien zit een laatje waarmee je de kooi makkelijk kan schoonmaken. Dat kan met gewoon met groene zeep. Maar daarna moet het wel goed afgespoeld worden met water. Als je wilt kun je ook nog een mild desinfectiemiddel gebruiken. Omdat de boden meestal uit plastic bestaat kan je beter geen schuurmiddel gebruiken, anders komen er krassen in en daar kan dan weer vuil in gaan zitten. Vervang het vogelzand door schoonzand, leeg de voer- en waterbakjes en maak die goed schoon. Verder als een grasparkiet alleen is is het nodig om speeltjes te kopen. Anders gaat hij zich alleen voelen en kan hij door eenzaamheid sterven.

4 Voedsel


Een parkiet moet goed verzorgt worden en daar is het voedsel een van de belangrijkste dingen van. Een parkiet moet elke dag schoon vers water. En als het zaad op is gewoon weer nieuwe. Het is beter om niet te veel voer te gelijk te kopen, want vers fruit is gezonder. Hij eet mengzaadvoer. Op de bodem van zijn kooi (in het zand) ligt grit. Dat is om ervoor te zorgen dat die zaden in zijn buik worden fijngemalen. In de kooi moet een zeeschuimpje hangen voor zijn gezondheid(calcium). En een jodium blokje. Hij moet ook vers fruit (een handvol per dag)krijgen en trosgierst. Dat vinden ze meestal erg lekker. Maar het aller belangrijkste is dat ze genoeg aandacht krijgen.

5 Tam maken

Als je een tam parkietje hebt is dat heel leuk. Maar daar moet je wel wat voor doen. Ten eerste moeten ze heel jong zijn. Aan de kop kan je de leeftijd zien. Voor het tam maken is veel tijd nodig. In veel boekjes staat dat je twee parkietjes moet hebben anders worden ze eenzaam. Maar als je een parkiet tam wil maken kan je er beter een nemen. Het eerst moet je zijn vliegpennen afknippen. Dat doet geen pijn. Maar laat dat wel door een dierenarts of de verkoper doen. Dat moet gebeuren omdat de parkiet anders telkens wegvliegt en zo bij je blijft zitten. Als je ze los laat vliegen in de woonkamer zorg dan wel dat alle ramen en deuren dicht zitten. Een parkiet landt altijd op een hoge plek omdat hij daar zich veilig voelt. Als je veel tegen je parkiet praat kan hij gaan praten maar dat is meestal niet het geval. Hang nooit een spiegeltje in een kooi waar een parkiet tam is want dan kan die vals worden.

6 Jonge parkietjes

Een pop (vrouwtjes parkiet)legt na de paring om de dag een eitje tot ong. vijf of zes. Ze zit er achttien dagen op om ze warm te houden. Elk jong breekt zijn eitje van binnenuit zelf open. Na het uitkomen rusten ze eerst uit. De pop voed haar jongen en ze groeien heel snel. Als ze zestien dagen zijn, begint het verenpak te groeien. Na zes weken kunnen ze naar een ander tehuis. Ze kunnen dan zelf eten en drinken. Maar kunnen nog niet goed vliegen en wankelen een beetje. Na zes maanden is een parkiet voor het eerst in de rui en is dan ook gelijk volwassen. De rui is dat een parkiet een nieuw verenpak krijgt (dan kan je ze met een plantenspuit natspuiten). Een parkiet krijgt na zes maanden meestal een witte iris. En een pop kan na 5 maanden eitjes leggen.

7 Gezondheid


Je moet goed voor je parkiet zorgen. Alleen dan blijft hij gezond. Je moet hem het juiste voer geven, de kooi goed schoonhouden en ze gelegenheid voor voldoende beweging (vrij vliegen) geven. Het best kan je hem een keer per jaar naar de dierenarts voor gezondheidscontrole laten gaan.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3787

reacties

Parkieten leggen 5 of 6 eitjes hoor? Maar verder is alles goed ik geef je een 9 en een half.
door Michelle (reageren) op 4 mei 2002 om 20:49
ik vindt het een super super goed werkstuk ik kan hem goed gebruiken doei doei groetjes cherell ik hoop dat ik er wat aan heb
door cherell (reageren) op 22 mei 2002 om 10:31
dankjewel clair, ik heb er goed gebruik van kunnen maken en het is echt een toppie werkstuk hoor! latersz moi
door naoual (reageren) op 19 juni 2002 om 18:13
heb je nog iets over populair huisdieren ??????????????/ dat moet ik weten van mij school ik wil dat grijg weten aub van sanne lich
door sanne (reageren) op 14 april 2004 om 11:47
parkieten stammen niet af van de papegaai. Parkieten en papegaaien zijn totaal verschillend. Ze zijn wel verwant aan elkaar. Parkieten zijn wel familie van de ara, de ara is geen papegaai maar een parkiet, maar wordt vaak voor papegaai aangezien. Echte papegaaien zijn de kaketoe en de agapornis. Ook wordt een parkiet niet vals als je een spiegeltje in zijn kooi hangt. Het kan er alleen voor zorgen dat het minder snel tam wordt.
door fabienne brosens (reageren) op 20 februari 2008 om 17:15
Goed werkstuk k!
door Lotte :D (reageren) op 26 april 2012 om 11:27
Goed werkstuk dankjewel ik ga er veel van leren .succes
door Sarah (reageren) op 9 mei 2013 om 16:04
goed werkstuk maar wil je er misschien ook inzetten hoe parkieten zich voortplanten
door chavon de Groot (reageren) op 14 februari 2014 om 11:50
goed hoor
door rik (reageren) op 21 februari 2018 om 9:47

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?