Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Vikingen

Geschiedenis

Werkstuk

Vikingen

5.9 / 10
4e klas vmbo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 1356 woorden
 • 14742 keer
  35 deze maand
 • 21 maart 2002
Inleiding:

Ik was al een poosje op zoek naar een onderwerp voor dit werkstuk. Maar ik kon geen leuk onderwerp vinden. Totdat ik dus de vikingen tegen kwam, dat leek me wel een leuk onderwerp en er was in de bibliotheek best veel over te vinden. En zo doende heb ik dus voor het onderwerp de Vikingen gekozen.

Wie waren de Vikingen ?

Zo’n 1200 jaar geleden leefden er heel wat minder mensen op de aarde dan tegenwoordig. Ook Europa was toen nog dunbevolkt. In de gebieden van Noord-Europa die wij tegenwoordig Denemarken, Noorwegen en Zweden noemen, Leefden toen bij elkaar ongeveer 2 miljoen mensen. Zij leefden in kleine dorpen langs rivieren en fjorden (inhammen) aan de kust. Wegen waren er toen nog niet. Als mensen ergens naar toe wilden gingen ze per schip. Dat waren lange schepen met een vierkant zeil, die schepen werden ‘drakenschepen’ genoemd. Deze schepen legden vaak aan in kustplaatsen in andere delen van Europa. Er werden dan vaak dierenhuiden geruild tegen graan en andere goederen die daar niet veel voor kwamen. De schepen vervoerden ook sieraden van walrusivoor, schoenen van huiden, kammen en ijzeren zwaarden. Want de mensen in Noord-Europa waren goede ambachtslieden. Omdat er enkel mannen aan boord van de schepen waren werden ze in West-Europa ( Nederland, België, Frankrijk) Noormannen genoemd. In Engeland noemde men ze Denen, Terwijl de Ieren ze Oostmannen noemden omdat ze voor hen uit het oosten kwamen. De Noormannen zijn echter het bekendst onder de naam vikingen. Waar die naam vandaan komt weten we niet precies, er wordt gedacht dat het is afgeleid van het woord ‘Vik’ wat ‘inham’ of ‘fjord’ betekend. Het woord ‘Viking’ zou dan zoiets kunnen betekenen als ‘mensen die bij fjorden leven. Zo tegen het einde van de 8e eeuw gingen de Vikingen zich als woestelingen gedragen. In 793 na Christus verschenen er voor de Engelse kust een groot aantal Viking schepen. Toen die op het strand tot stilstand waren gekomen, renden de noormannen schreeuwend en met de zwaarden zwaaiend een klooster binnen. Zij doodden veel monniken en beroofden het klooster van zijn kostbaarheden. Dit was het begin van een lange tijd van plundertochten, zeeroverij en moorden. De vikingen uit Denemarken zeilden vooral naar het zuiden en stroopten Nederland en België en zuid-Engeland af. De Vikingen van de Noorse kust gingen vooral naar Noord-Engeland en Ierland. De Zweedse vikingen voeren de Oostzee over en gingen de Russische rivieren op om daar te plunderen. Vooral in de zomer maanden werd Europa geteisterd door de vikingen. De grote mannen staken steden in brand, plunderden huizen en kerken, doodden veel bewoners en namen mannen en vrouwen mee als slaven. Ze gingen na een lange tijd van plunderen ook delen van Europa bezetten. Toen bleken ze goede bestuurders te zijn. De Vikingen leefden dus oorspronkelijk in Noord-Europa, het waren goede kooplieden, en prima handwerkers, uitstekende zeevaarders en bestuurders. Maar ook woeste plunderaars, zeerovers en slaven houders. Van 800 – 1100 na Christus beheersten zij het leven in grote delen van Europa.


Hoe leefden ze?

De Vikingen leefden dicht bij de natuur. In de bossen rond hun huis joegen ze op dieren zoals beren en herten. In de rivieren en de zee vingen ze vissen. En als er walrussen aan spoelden doodden ze die voor het vlees. De Vikingen hielden vaak ganzen, varkens, geiten en schapen. Want die zorgden voor melk en vlees. Van de huiden en de wol werden kleren gemaakt. Op het land verbouwden ze gerst, rogge en kool. Het werken op het land werd meestal gedaan door slaven. Zij waren de laagste klasse in de Vikingsamenleving. De kinderen van die Vikingen werden ook als slaaf geboren. Maar als je bijvoorbeeld je schulden aan de landeigenaar niet kon betalen, werd je zijn slaaf. Maar de meeste slaven kwamen uit andere delen van Europa. Ze waren tijdens stroop tochten gevangen genomen. De Vikingen ruziede veel onder elkaar en als dat uit liep op een vecht partij werd de verliezer slaaf van de winnaar. De boerderijen waren langwerpig en soms wel 30m lang. De wanden waren van op gestapelde boomstammen of stenen gemaakt. De boer en zijn gezin en de knechten en slaven leefde bij elkaar op de boerderij. Soms was er in een deel van de boerderij ook nog een stal. In het midden van de boerderij was een vuur plaats gewoon op de grond of op een vloer van platte stenen werd het vuur gestookt.in het dak was een gat waar de rook uit kon. Het vuur gaf warmte en licht. De Vikingen aten veel vlees wat in een metalen pan boven het vuur gekookt werd of aan een spits geroosterd. Langs de wanden van de boerderij stonden houten banken overdag was het een zit plaats en s’nachts een slaap plaats. Ook stond er een met houtwerk versierde troon waar alleen de eigenaar van de boerderij op mocht zitten. De eigenaar van een boerderij werd een bondi genoemd. Families woonden bij elkaar in kleine dorpen. Ze kozen uit hun midden een hoofdman de jarl. Soms waren hoofdmannen door aanvallen van andere jarls genoodzaakt zich bij andere families aan te sluiten. De leider van zo’n groep hete konungr wat op koning lijkt. De eerst geboren zoon van een bondi, jarl of konungr werd zijn opvolger. De andere moesten een ander stuk grond zoeken, Zij waren waarschijnlijk ook de genen die op strooptocht gingen.

Waar trokken ze heen?

De Vikingen trokken naar veel landen. Zij waren eigenlijk de eerste ontdekking reizigers. Want zij waren het die Amerika hebben ontdekt! Ze trokken daar door ook naar Nederland en dan het meest naar: Wijk bij duursteden wat toen anders hete. Wijk bij duursteden ligt in provincie Utrecht vlak bij de stad Utrecht. Ook trokken ze naar Groenland waar een nederzetting van hun was. Ze trokken naar nog meer landen waar ook nederzettingen van ze waren, zoals in:
1. Groenland
2. Finland
3. Frankrijk
4. Engeland
5. Ierland
Natuurlijk namen ze niet het hele land in beslag maar een klein gedeelte, meestal aan de kust, omdat ze daar aan land kwamen.


De Vikingen trokken steeds naar nieuwe plaatsen zo zijn ze zelfs in Griekenland geweest. Vaak haalde ze in die landen ook hout en dieren weg. Uit Engeland haalden ze schapen, en dan voor namelijk de wol en Tarwe, uit Zwitserland en Oostenrijk voornamelijk wijn, wapens, stoffen en aardewerk. Uit Griekenland hout en wapens. En uit Groenland haalden ze pelzen. Uit Turkije haalde ze Barnsteen, Vruchten, specerijen, wijn en zijde. Nog andere dingen die ze mee namen uit andere landen zijn Ivoor, Goud, Slaven, Zilver, Vis, Deksteen en Zout.

Waarom vielen ze Europa binnen?

De Vikingen vielen Europa binnen, om aan de kunst plaatsen te veroveren waar ze in het vervolg dan aan land konden komen om met de inwoners van dat land te handelen. Maar ook om te roven.

Wat deden ze in Europa?

Ze vielen de dorpen aan de kust aan om ze te plunderen. Maar ook het binnenland was niet veilig. Soms voeren ze met hun schepen de Rijn op om zo bijv. Dorestad te plunderen. Maar ook om met de Europeanen te handelen.

Hoe dachten de mensen in West-Europa over de Vikingen?

Ze vonden dat de Vikingen niet betrouwbaar waren. Ze konden gewoon met je handelen, maar de volgende keer als ze kwamen, roofden ze de hele stad leeg, en brandde die af, en namen de inwoners als slaven mee. Het roven ging altijd zo snel, dat de daders nooit gepakt werden.

Hoe kwam er een einde aan de strooptochten?

Dat kwam doordat in de rest van Europa, al veel zendelingen bezig waren om de mensen te bekeren. Toen zij in de viking landen kwamen, gingen veel vikingen zich bekeren. En werden de goden afgeschaft, en het roven en plunderen verdween ook.
Het kwam dus door dat de vikingen christenen werden.

Conclusie: wat waren de vikingen voor mensen?

De vikingen waren eigenlijk gewone mensen, met hun eigen goden en eigenschappen. Ze waren heel goed in handelen, waar voor ze naar vele en verre landen trokken. En ze waren goed in besturen. Maar ze hadden dus 1 slechte eigenschap en dat was dat ze van roven en moorden hielden. En dan vaak als ze ook gingen handelen.
Maar verder waren het in mijn opzicht hele gewone en normale mensen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7497

reacties

Bezetten de Noormannen niet ook (een deel van) Rusland?
door Destrée (reageren) op 7 november 2006 om 13:41
ja dat is waar
door gadoes uit marokko (reageren) op 31 maart 2014 om 21:05
Slecht
door Sunna (reageren) op 11 november 2016 om 11:24
Ik ben joopie en ik heb je werkstuk gekopieerd eb ik kreeg een 10 maar ik woi een 5 poep hoogd kont
door Joopie (reageren) op 2 juni 2017 om 14:38
@Joopie: je mag eigenlijk niet een heel werkstuk kopiëren
door lily (reageren) op 2 januari 2018 om 15:23
hahahahahha
door hshhaha (reageren) op 6 maart 2018 om 13:38

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?