Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Snowboarden

LO

Werkstuk

Snowboarden

7.1 / 10
  • Lolliepop
  • Nederlands
  • 1000 woorden
  • 13132 keer
    4 deze maand
  • 14 februari 2002
De geschiedenis van snowboarden

Snowboarden is een populaire sport met een cool en trendy imago en is ontstaan uit de wens om over sneeuw te kunnen glijden. De eerste - 2 -snowboards waren nauwelijks te besturen en alleen geschikt voor diepe sneeuw. Snowboarders werden door de skiwereld als zonderling gezien. De skiliften waren niet toegankelijk voor snowboarders zij moesten dus omhoog lopen en klimmen in diepe sneeuw voor de kick van die ene afdaling.
In 1965 maakte een vader voor zijn dochter 2 skietjes aan elkaar vast. Dat werd een snurfer ( snow + snurfer) genoemd. Een snurfer kon alleen rechtdoor. Bochten maken, springen en zelfs remmen waren erg moeilijk. Daarna werden vele snurfers verkocht. In 1968 werd de eerste snurfer wedstrijd gehouden. Deelnemers namen een aanloop en sprongen op hun board om meer snelheid te maken. Het parcours liep recht naar beneden. Vele deelnemers crashte na de finish om tot stilstand te komen. Langzaam werden door verschillende personen steeds betere modellen gebouwd en veranderde de naam in snowboarding. Na 1977 werden snowboarders ook in de skilift toegelaten. In de jaren die volgden kwam de snowboard productie op gang. In 1986 werden er in Europa de eerste snowboard wedstrijden georganiseerd. De media begon steeds meer interesse te tonen voor de sport. Wereldwijd ontstonden snowboard verenigingen. Er ontstond een enorme mediahype. Snowboarders kregen het beeld van jonge wilde asociale dudes met piekhaar en felle neon kleding. Jarenlang heeft het snowboarden geleden aan het beeld dat de media hen gegeven had.
Tijdens de eerste helft van de jaren 90 werden de nieuwe stromingen binnen het snowboard gebied New School genoemd.
wedstrijden.
Er zijn 4 soorten wedstrijden: freestyle, alpine, freeride en boardercross.
De parallelle reuzenslalom en de half pipe zijn ook onderdeel van de Olympische spelen van 2002 om Salt Lake City (VS).

Freestyle
De deelnemers voeren spectaculaire acrobatische manoeuvres uit tussen speciale sneeuwhellingen die half-pipes worden genoemd.

Alpine
Alpinesnowboarden lijkt op de afdaling bij skiŽn. Het bestaat uit wedstrijden slalom, reuzenslalom en parallelle slalom. Snowboarders moeten zo snel mogelijk gaan wat een uitgebreide en goede voorbereiding vereist.

Freeride
Freeride wedstrijden worden buiten de baan gehouden zodat deelnemers hun stijl aan de omgeving moeten aanpassen.

Boardercross
Deelnemers starten in groepen van vier of zes op een baan met heuvels, verhoogde bochten en sprongen.

Half-pipe
Tijdens een wedstrijd half-pipe wordt de deelnemer begeleidt door muziek en moet hij acrobatische manoeuvres (sprongen, draaien en bewegingen in de lucht) uitvoeren terwijl hij van de ene kant naar de andere kant van de half-pipe glijdt.

Voor elk van deze onderdelen heb je weer een speciaal bord.

Reuzenslalom
De snowboarder moet een parcours afleggen langs driehoekige poortjes zonder er een te missen. Als hij er een mist wordt hij automatisch gediskwalificeerd. De baan is systematisch om ongelijkheid te voorkomen tussen snowboarders die hun rechterbeen voor zetten (goofy) en snowboarders die hun linkervoet voor zetten ( regular). Het gaat erom om de beste tijd neer te zetten. Daarvoor moeten onnodige bewegingen en ruime bochten voorkomen worden. Vallen is toegestaan. Het kost alleen een boel tijd.

Boarden
Er zijn verschillende soorten boarden. De boarden zijn een enorme ontwikkeling ondergaan sinds de jaren 80. Tegenwoordig vallen snowboards op door hun wendbaarheid en hun gebruiksmogelijkheden zowel binnen als buiten de paden, op vaste sneeuw en poedersneeuw.
Hoe smaller het board hoe sneller het kan en hoe stabieler het is in de bochten. Het is belangrijk om een snowboard te kopen dat bij je past. Gewicht en lengte speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zwaarder en groter je bent, des te langer, breder en stijver moet het board zijn waarmee je gaat snowboarden. De snowboard moet niet boven je kin uitkomen. Een lang en breed snowboard kan over allerlei soorten sneeuw en is voor elk terrein geschikt. Een heel kort en smal snowboard is een stuk wendbaarder maar zal sneller met de neus in de sneeuw duiken. De tenen mogen de sneeuw niet raken. Dan is het board te smal.

Hoe sta je op je board.
Er zijn twee manieren om op je board te staan. Regular stand betekend dat je met je linkervoet in de voorste binding staat. Goofy is net andersom. Een bekend truckje om er achter te komen op welke manier je het beste op je board kan staan is door je op een onverwacht moment in de rug te laten duwen. Het been waar je mee naar voren stapt is het been dat in de voorste binding komt.

Het soort ski-bril
Een belangrijk ding dat vaak vergeten wordt is de ski-bril. Elk weertype heeft zn eigen kleur lens. Bij het zonnigste weer kun je het beste met een zonnebril met donkerbruine lenzen snowboarden. Maar als de zon weg gaat dan heb je een probleem. Je ziet een stuk minder. Een skibril met oranje lenzen is de bril die zowel met zon blokkeert als met bewolking reflecteert. De gele lens is de enige oplossing als je in dikke mist of zware sneeuw-stormen zit.

Snowboard kleding
Belangrijk bij het uitkiezen van kleding is dat het verdamping van lichaamsvocht toelaat. Vele mensen denken dat kleding warm moet zijn, maar dat is niet helemaal wa555ar. Als je warme kleding aantrekt dan ga je heel erg zweten en dat blijft in je kleding hangen. Dit kan ongemak en zelfs onderkoeling veroorzaken. Vochtdoorlatende kleding is erg duur omdat het niet alleen van binnen vocht moet kunnen doorlaten maar ook warm van buitenmoet zijn.Een idee is dan ook meerdere lagen over elkaar. Het voordeel is dat je de mogelijkheid hebt een laag uit te doen als je het warm krijgt.

Borstelbanen
Borstelbanen zijn buitenbanen die gebouwd zijn op heuvels of speciaal gemaakte stellages. De banen zijn matten die glad worden gehouden met water en zeep of iets olieachtigs. De matten zijn hard en hebben niet zoveel grip tenzij je sterk zijwaarts leunt.

Indoor Sneeuwbanen
Zijn sneeuwbanen die binnen in een gebouw zitten. Het lijkt het meeste op een wintersportvakantie. In Nederland zijn er 2 indoor sneeuwbanen. Skidome Nicky Broos en Snowworld. Hier kun je voor je plezier snowboarden maar er worden ook wedstrijden georganiseerd. Ook nemen vele mensen er les om zich zo voor te bereiden op de wintersportvakantie.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7961

reacties

heee lolliepop, ik heb je verslag gelezen en ik vond het echt goed en ik heb er dan ook aardig wat aan gehad!! Ik wilde alleeen ff vrage of je misschien nog wat leuke/stoere plaatjes voor me had(of een site om aan te rade ofzo) nou alvast bedankt kus Simone
door simone (reageren) op 1 september 2002 om 12:56
ik vind het een erg mooir werkstuk. zelf maak ik ook erg vaak werkstukken en ik vind het erg leuk om te doen nou heel veel -x- van kusssssies
door huney (reageren) op 15 november 2003 om 9:34

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer