Piramides

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 1624 woorden
  • 7 juni 2011
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
162 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdvraag: Hoe werden piramides gebouwd?
Eerst werd de bouwplaats zorgvuldig uitgekozen, daarna werd er precies uitgemeten waar de piramide moest komen te staan. De Egyptenaren hebben waarschijnlijk eenvoudig gereedschap gebruikt, zoals winkelhaken en schietloden, maar toch was het resultaat enorm goed, de verschillen zijn bij de piramide van Cheops niet meer dan 2 cm.

De vier zijden van de piramide komen overeen met de vier windrichtingen. Eerst werd de oostkant of westkant door middel van de sterren berekend. Ook hier waren de Egyptenaren heel precies in, de zijden van de piramide van Cheops wijken gemiddeld maar 3 minuten af van het noorden. Nadat de oostkant of westkant was berekend, werden de andere kanten berekend. De maten werden gewoon op de grond getekend.


Waar kwamen de stenen vandaan:
De Egyptenaren deden erg veel moeite om de stenen uit te hakken. Eerst werd rondom het stuk dat ze wilden uithakken een vierkant van smalle geultjes gemaakt. Dan werden met een hefboom de stenen losgewrikt. Omdat de geul een stuk lager lag, vielen daar die stenen in. Vanaf daar werden ze opgetakeld en naar de benodigde plaats vervoerd.


Voor de buitenkant van de piramide werd kalksteen gebruikt, dat werd door de Egyptenaren speciaal uit Turah gehaald, Turah lag aan de andere kant van de rivier. Vlakbij de piramide werd een haven aangelegd, voor alle stenen die uit Turah kwamen.

In de haven werden de blokken vanuit de schepen op een houten slee geladen, die slee werd aan touwen naar de piramide gesleept.


Wie waren de arbeiders:
Vaak wordt er gedacht dat de piramides door slaven gebouwd zijn, maar dit is niet waar. De piramides werden gebouwd door ingehuurde arbeiders. De wetenschappers van tegenwoordig denken dat er waarschijnlijk tussen de 20.000 en 30.000 mensen bezig waren met de bouw van een piramide.


Hoe werden de stenen naar boven gekregen:
Nog steeds is het voor veel mensen een raadsel hoe de Egyptenaren die zware blokken naar boven kregen. Er zijn verschillende onderzoekers die beweren dat het iets met hijsen, hefbomen of slepen te maken heeft, maar de meesten zijn het er inmiddels over eens dat er hellingen gebruikt moeten zijn, zoals op de foto hiernaast erg duidelijk te zien is. Deze hellingen werden alleen gebruikt voor de bouw van de piramide, de hellingen werden afgebroken zodra de piramide klaar was.

Bij sommige piramides is er duidelijk bewijs gevonden dat er verschillende soorten hellingen zijn gebouwd. De meest waarschijnlijke theorie is dat er verschillenden hellingen zijn gebruikt om de blokken te verplaatsen, ongeveer 75 procent van de stenen zit in de onderste helft van de piramide. Waarschijnlijk zijn er om de onderste helft te bouwen kleine hellingen gebouwd om de stenen naar boven te krijgen. Hoe hoger de arbeiders kwamen, hoe lastiger het werd om de stenen op de plek te krijgen en helemaal bovenaan zouden de Egyptenaren moeten hebben geïmproviseerd moeten hebben om de blokken op om de blokken op hun plaats te krijgen. De blokken steen werden eerst naar boven gebracht en op hun plaats gelegd, en toen pas werden de stenen op maat gemaakt en aangesloten op de andere stenen. Openingen tussen de stenen worden opgevuld met gipsmortel, gipsmortel werd waarschijnlijk ook gebruikt als glijmiddel om de blokken makkelijker op hun plaats te krijgen.



Deelvraag I: Welke soorten piramides waren er?
In Egypte waren veel soorten piramiden, elke farao vond weer een andere soort mooi. De vier bekendste soorten piramiden laat ik hieronder zien.

De Mastaba piramide
De Mastaba piramide was de allereerste piramide die de Egyptenaren bouwden. De Mastaba piramide was de allereerste piramide die de Egyptenaren hebben gebouwd. Eigenlijk is het een heel simpel bouwwerk, dat een beetje de vorm van een doos heeft, dat kan je goed zien op het plaatje hiernaast. De Mastaba piramide komt uit ongeveer 3000 jaar voor Christus. Net als de piramides zoals we ze tegenwoordig kennen zit onder de Mastaba piramide en kelder waar de farao samen met zijn dierbaren en vele geschenken werd begraven. Vanaf ongeveer 2500 jaar voor Christus begonnen de Egyptenaren met het bouwen van de Trappirame, waardoor de Mastaba piramide niet zo populair meer was. Ook was de afmeting van een Mastaba piramide van een farao veel groter dan de afmeting van een Mastaba piramide van iemand van adel.

De Trappiramide
De trappiramide werd gebouwd vanaf ongeveer 2500 jaar voor Christus. Eigenlijk is voor de Trappiramide de basis alsnog een Mastaba piramide, waar dan nog een paar lagen bovenop gezet werden. Het idee achter de Trappiramide is dat de farao’s makkelijk naar de hemel kunnen lopen. Het verschil tussen de Mastaba- en de Trappiramide en de Knik- en de Echte piramide was dat er in de tijd van de Mastaba piramide en de Trappiramide hele andere stenen werden gebruikt dan in de tijd van de Knikpiramide en de Echte piramide.


De Knikpiramide
De Knikpiramide is eigenlijk de eerste versie van de piramide zoals wij die nu kennen. De maker van de eerste trappiramide liet als eerste het idee van de trappiramide los en probeerde een piramide met steile wanden te bouwen, tenminste dat was zijn bedoeling. Maar hij maakte een foutje, hij maakte de piramide veel te steil. De hoek van de piramide was wel 54 graden. Als hij het zo had gelaten dan was de piramide zeker ingestort, dat had hij door en daarom veranderde hij toen tweederde van de piramide af was de hellingshoek naar 43 graden. Daardoor komt het dat er een rare punt aan de piramide zit. Toen dat eenmaal gebeurt was bleek het zelfs wel mooi te zijn, en werden er ook bewust knikpiramides gebouwd.

De piramide zoals wij hem kennen
De piramide zoals wij hem kennen, met steile rechte wanden dus, werd gebouwd vanaf ongeveer 2000 jaar voor Christus. Vanaf die tijd werden alle farao’s en edelen in deze piramides begraven. Wel hadden de farao’s een veel grotere piramide dan de edelen. Soms werden er meerdere piramides dicht bij elkaar gebouwd, maar daar ga ik heb in de volgende deelvraag over hebben.



Deelvraag II: Wat zijn de piramides van Gizeh?

De bouw van de piramide van Gizeh
De plaats waar de piramiden moesten komen was op de westoever van de Nijl. Op de plaats waar de piramiden nu staan ligt een kalkstenen plateau dat een prima ondergrond verzorgde voor de enorme piramide die er moest komen. Hoewel de bodem niet vlak was hebben de bouwers gewoon met de omtrek van het kalkstenen plateau mee gebouwd. Alleen rond de piramiden heeft men de bodem vlak gemaakt.

De piramiden zijn enorm precies. De bouwers hebben in die tijd geprobeerd de muren gelijk te laten lopen aan de windrichtingen, zoals ik in de hoofdvraag al had gezegd.

De stenen van de piramiden werden even ten zuiden van de bouwput uitgehakt. Om de buitenkant van de piramide te verzorgen vonden de Egyptenaren deze stenen niet goed genoeg. Uit Tarag, aan de andere kant van de rivier, werden daarvoor speciaal blokken kalksteen gehaald. De grafkamer moest weer helemaal anders zijn, en daarvoor werden granieten stenen gebruikt. Maar deze moesten zelfs helemaal uit Aswan komen. En dat ligt bijna 1000 km verder weg. Dat was niet het enige graniet dat de bouwers nodig hadden. Voor het afsluiten van de piramiden hadden de bouwers een constructie van stenen van dit materiaal in gedachte vanwege de sterkte van dit gesteente.

De piramide van Cheops heeft drie vertrekken waarvan 1 uitgehouwen is in de bodem van piramide. De koningskamer bestaan helemaal uit het rode graniet uit Aswan en bevat een doodskist van hetzelfde materiaal. Boven deze kamers zijn vijf andere kamers ontworpen met enorme granieten balken die de druk op de koningskamers moeten verdelen. Dit principe is ook de toepassing in de grote galerij, het verschil is alleen dat je hier dus ziet dat het 1 geheel is van stenen die naar elkaar toe lopen. Daarnaast hebben de bouwers van de piramide gangen van ongeveer 20cm2 gemaakt die wijzen op het sterrenbeeld Orion en de poolster zodat de ziel van de koning naar deze sterren kon reizen.


Dit alles werd in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken niet door slaven gemaakt. Alle arbeidskrachten waren betaalde krachten. Een aantal van hen werkten alleen aan deze gebouwen als het Nijlwater hoog stond en zij niets op hun akkers konden doen. Naast deze seizoenarbeiders waren er ook mensen die wel de hele tijd aanwezig waren. Rondom de arbeiders die aan de piramiden werkten was er een netwerk aan mensen die voor hun eten zorgden. Schattingen lopen uiteen over het aantal dat werkten aan deze enorme bouwwerken. Maar liefst 20.000 à 30.000 moeten er toch wel nodig zijn geweest. Maar tijdens de jaarlijkse overstroming van de Nijl werden duizenden mensen, die nog belasting moesten betalen, geëist om mee te helpen aan de piramide. Wanneer de piramide af was werden sommige vermoord omdat ze de geheime gangen precies kenden.

Dat waren meestal mensen die aan de geheime gangen werkten en de architect.


Binnen in de Piramide
Ergens binnen in of onder de steenmassa bevond zich een grafkamer waar de dode farao ter rustte was gelegd. Sinds de vroegste tijden zijn er fantastische verhalen geweest over de schitterende rijkdommen die samen met de dode farao zouden zijn begraven. Om rovers tegen te houden verborgen de piramide bouwers de ingangen en sloten ze de gangen binnenin af met enorme steenblokken. Er waren ook nog extra gangen gemaakt om ze niet bij de farao te laten komen. Bijna alle piramides zijn leeggeroofd behalve die van Toetanchamon. Hij was begraven in een van de rotsen, uitgehouwen graftombe, in het Dal der Koningen. Hij was in drie doodkisten gelegd waarvan er 1 massief goud, omgeven door kostbaarheden van onschatbare waarde.

Koning Mykerinos bouwde 3 kleinere piramiden net ten zuiden van zijn eigen piramide. Geen daarvan werd afgemaakt, maar 1 is gedeeltelijk bekleed met graniet. Dit is de grootste van de 3 kleintjes en waarschijnlijk werd daar zijn koningin begraven.

REACTIES

T.

T.

ik vind dat het net de goede informatie is voor een werkstuk

12 jaar geleden

J.

J.

Ik vind het best een goeie presentatie voor een werkstuk.
Ik ben al een heel eind verder met mijn werkstuk door de soorten piramides!! Ik ben echt heel blij!! Dankje. BTW ik zit in de eerste mavo.

8 jaar geleden

S.

S.

Ik heb er veel aan gehad voor mijn werkstuk.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.